Araştırmalarıma göre Türkiye'de toplam 277 tane Karayolu Geçidi bulunmaktadır. Bunlar 110 metre yükseklikten 2985 metreye kadar uzanıyor. İsimleri ise Bel ve Geçit olarak değişiyor. Türkiye'deki tüm geçitlerin ortalama yüksekliği 1566 metredir.
Bolu, Ecevit ve Ilgaz geçitleri Batı Karadeniz ile İç Anadolu arasındaki bağlantıyı sağlar. Zigana Geçidi Trabzon'u Erzurum'a, Kop Geçidi ise Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Doğu Anadolu'ya bağlar.
Kar ve tipi nedeniyle sürekli yolların kapanması ile kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle "Dokuzuncu Gezegen" olarak adlandırılan İlçemiz Bahçesaray'ın 2 bin 985 rakımlı Karabet Geçidi'nde, yol kenarlarında metrelerce yüksekliğinde kar birikintileri bulunur.
Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan bu geçit yaklaşık 31.5 km uzunlu- ğundadır.
ECEVİT GEÇİDİ Kastamonu'dan uzanan diğer bir geçittir. Bu geçit Kastamonu ile Çankırı yolu üzerinde bulunmaktadır. Ilgaz geçidi Orta Karadenizi İç Anadoluya bağlamaktadır. Ülkemizin en önemli geçitlerinden biri olup en çok bilinen geçitlerdendir.
İlgili 39 soru bulundu
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Kop Geçidi, Bayburt ile Erzurum'u Aşkale üzerinden bağlar, Kop Dağı üzerinde 2305 m yüksekliğindedir. Geçidi devre dışı bırakacak Kop Dağı Tüneli dağın 2400 m yüksekliğine, her biri 6.500 m uzunluğunda çift tüp şeklinde inşa edilmektedir.
Zirveleri Gümüşhane sınırları içerisinde kalan Zigana Dağları, bir yandan Trabzon'a diğer yandan, Harşit Çayı'nın doğusundan denize ulaşır. Zigana'nın değişik yerlerinden doğan sular kuzeyde Değirmendere'yi, güneyde Harşit Çayı'nı beslemektedir.
Zigana Geçidi ( ), Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir.
Belen Geçidi, Adana'yı Hatay'a bağlayan karayolu üzerinde bulunuyor.
Tarihçe. 19. yüzyılda Kırım Bahçesaray'dan gelen Kırım Tatar göçmenlerine ithafen bu adı almıştır.
Geçitler sekonder çeperler arasında geçirgen olan madde alışverişini sağlayan difüzyon alanlarıdır. Primer çeperlerdeki çukurlara “primer geçit alanı” denir. Geçit genel olarak geçit çukurluğu ya da geçit odası ve geçit kapatma zarı olarak iki kısıma ayrılır.
Belen Tarihi; Belen; dünya tarihinde ilk defa Osmanlı İmparatorluğu döneminde iskana açılmıştır. Sultan Selim Han 1516 yılında Mercidabık Zaferi ve Kilis ovasında Mısır Memluklarının bozgunu öncesinde ilk defa Belen geçidini bir kurmay gözüyle inceledi.
Zigana geçidi, Gümüşhane ilimize bağlı Torul ilçesi sınırları içerisinde ismini verdiği dağlarındadır. Zigana Geçidi Gümüşhane'den 60, Trabzon'dan 120 kilometre uzaklıkta yer alır. Trabzon – Gümüşhane yolu üzerinde bulunan geçit, ayrıca Karaca mağarasına 30 km mesafede bulunmaktadır.
Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir. Yer yer daralan ve keskin virajları bulunan yol, özellikle kış aylarında çok tehlikeli bir hal alıyor.
Gümüşhane-Trabzon arası 30 dakikaya düşecek. Projenin tamamı 43 kilometre uzunluğunda, bunun da 23 kilometresi tünel. Bunun dışında 6 tane daha tünelimiz var.
Cengiz Holding, inşaat faaliyetleri kapsamında karayolu ve demiryolu işlerine imza atarken aynı zamanda karayolu ve demiryolu tünelleri inşa ediyor. Kurum bu kapsamda bugüne kadar Ilgaz ve Çamlıca tünellerini hizmete açtı, Ovit ve Zigana Tüneli çalışmaları ise devam ediyor.
Zigana Tüneli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir kara yolu tünelidir. Gümüşhane ve Trabzon illerinden geçen tünel, güneyde Torul ile kuzeyde Maçka arasında yolunun bir parçasıdır.
Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.
Köyün adı Rumcanın yerel lehçesinde “Geçit” anlamına gelir. Antik çağlardan beri ticaret yolları üzerindeki bir geçit olarak önemini koruyan Zigana Geçidi, Zigana Köyüne de adını vermiştir.
Artvin ilindeki toplam proje uzunluğu 28,474 km (17 adet 23,775 km tünel, 8 adet 0,582 km köprü, 4,117 km yol) olup Bitümlü Sıcak Karışım Kaplamalı Tek Yoldur. 2019 yılında 4 adet toplam 119,7 metre uzunluğunda köprü ve 8 adet toplam 10.291,05 metre uzunluğunda tek tüp tünel yapılması hedeflenmiştir.
57 kilometre uzunluğu, 2300 metre derinliğiyle dünyanın “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olarak adlandırılan İsviçre Alpleri'ndeki Gotthard Base Tüneli, çapraz geçişler, erişim tünelleri ve şaftlarla birlikte toplam 152 kilometreye ulaşıyor.
Ovit Tüneli, Türkiye'de Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkiinde bulunan Ovit Dağı Geçidi'ni aşan kara yolu tünelidir. Toplam uzunluğu 14.3 km olan yolun 1.7 km'si aç-kapa, 12.6 km'si ise tünel kazısıdır. Dünyanın ise en uzun dördüncü çift tüplü kara yolu tünelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri