SGK EYT İçin Askerlik Sigorta Başlangıcı Olarak Sayılmıyor.
Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Memurlar borçlanma yoluyla hizmete başlama tarihini geri çekerek emekli olma şartlarını değiştiremiyorlar. SGK uygulamanıza göre; maalesef askerlik borçlanmasıyla EYT kapsamına giremiyorsunuz.
Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında değilsiniz. Askerlik sürenizi borçlanırsanız sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihi öncesine gelir ve EYT kapsamına girersiniz.
08.09.1999'dan sonra ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olan erkek sigortalıları askerlik borçlanması yaptıkları takdirde, SGK bu kişilerin sigorta tescillerini 08.09.1999 öncesine götürmemektedir. SGK'nın yaptığı bu işlemin hiç bir hukuki dayanağı yoktur.
Askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az, bu tutarın 7,5 katında fazla ise yapılamıyor. 2023 yılı için brüt asgari ücret 13.414 TL olduğu için günlük brüt kazanç 447,15 TL, askerlik borçlanması bedeli ise 2023 yılı için günlük en az (447,15*0,32) 143,08 TL olarak hesaplanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
EYT BAŞVURU SONUÇLARI NASIL SORGULANIR? EYT başvuru sonuçları için sorgulama e Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
2022 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 69,02 TL'dir Aylık 2.070,6 TL ve yıllık 24.847,20 TL'dir. 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 27 bin 608 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 37 bin 270,08 TL ödeme ...
İster 4/a (SSK) ister 4/b (Bağ-Kur'dan) emekli olun farketmez emeklilik hesaplamanız askerlik başlangıç tarihinden başlamaz. İlk başlangıç tarihi prim ödenmeye başlanan tarihtir.
Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkı elde eder. Sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre, askerlik borçlanması yapmak suretiyle 1 yıldan 3 yıla kadar erken emeklilik mümkün bulunuyor. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak da gerekmiyor.
Sigorta başlangıç tarihiniz ve SSK'ya ödediğiniz prim EYT kapsamına girmenizi sağlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT'lilerde yaş aranmayacağını açıkladı. Yasa açıklandığı gibi çıkarsa, hizmet sürenizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için şartlar; 1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar. 2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.
EYT KAPSAMINDAKİ BORÇLAR ERTELENDİ
Genelgeye göre 6 Şubat-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında ödenmesi gereken EYT kapsamında doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması dâhil tüm borçlanmalar ve Bağ-Kur'lu olup ihya kapsamına giren borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelendi.
Askerlik ve doğum borçlanması günlük en az 106 lira 75 kuruş. Yurt dışı borçlanması da günlük brüt asgari ücretin yüzde 45'i oranında alınıyor. Bu rakam da 150 lira. EYT için eksik prim nasıl tamamlanır, sigorta başlangıcı hangi durumlarda öne çekilir?
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Askerlik borçlanması bazı durumlarda sigortalılık tarihini öne çeker ve erken emeklilik sağlar. Ancak askerlik borçlanmasının tek faydası bu değildir. Askerlik borçlanması yapan kişinin maaşında artış da olur.
EYT'de başvuru süreci, erken emeklilik için önem taşıyan hizmet birleştirmesine ilişkin detaylar şöyle: Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesine deniyor. Hizmet birleştirmeyle istisnai bir durumda emeklilik öne çekilebilir.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
Bakanlığın hazırladığı taslakta bugün itibarıyla bir yaş sınırı bulunmuyor. EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak. Yasa'da esas alınan 8 Eylül 1999'da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Askerlik süresinin memuriyetten sayılması sadece kanunlar gereği intibak işlemi ile sınırlı bir durum olmaktadır. Sadece memuriyetten sayılarak intibak işleminde değerlendirildiğinden Memuriyete esas hizmet toplamı ile Emekliliğe Esas süreniz ile aynı görünmesi doğru olmaktadır.
Askere gittiğiniz tarih sigorta giriş tarihinizden önce ise, ilk sigorta giriş tarihiniz Askerlik borçlanması yaptığınız süre kadar geriye çekilir. Askerlik borçlanması yaparak sigorta girişinizi Eylül 1999 öncesine alabiliyorsunuz. 18 ay askerlik borçlanması yaparsanız hizmet süreniz de 23 yıl 8 ay olur.
Cevap: Sigorta başlangıcından önce yani çalışamaya başlamadan önce askere gittiyseniz askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihiniz borçlanacağınız gün sayısı kadar erkene çekilir ve bu da emeklilik yaşını etkiler.
Sigortalılar borçlanma talebinde istedikleri kadar günü yazabilirler. Yazmazlarsa askerlik için 28 bin, doğum için 38 bin TL civarında borç çıkıyor. Bu tutarın bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Taksit imkanı da bulunmuyor.
ZİRAAT BANKASI A.Ş.
EYT en geç 2023 yılında yasallaşacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri