Web için Excel elektronik tablosunda, formüller sekmesini tıklatın. Hesaplama seçenekleri'nin yanında, açılan listede aşağıdaki seçeneklerden birini belirleyin: Bir değer, formül veya adda değişiklik yaptığınızda tüm bağımlı formülleri yeniden hesaplamak için Otomatik'i tıklatın.
Basit formüller için, yalnızca eşittir işaretini yazıp ardından hesaplamak istediğiniz sayısal değerleri ve kullanmak istediğiniz matematik işleçlerini ekleyin; toplama için artı işareti (+), çıkarma için eksi işareti (-), çarpma için yıldız (*) ve bölme için de eğik çizgi (/) kullanın.
Hesaplama sırası
Formüller verileri özel bir sırada hesaplar. Excel'de bir formül her zaman eşittir işaretiyle (=) başlar.
Yüzdeler, tutar / toplam = yüzde denklemi kullanılarak hesaplanır. Örneğin, bir hücrede =10/100formülü varsa, bu hesaplamanın sonucu 0,1 olur. Daha sonra 0,1'i yüzde olarak biçimlendirin, sayı %10 olarak doğru görüntülenir. Yüzde hesaplama hakkında daha fazla bilgi edinmek için bkz.
Eşittir işareti (=) yazın. Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar.
İlgili 40 soru bulundu
=TOPLA (=SUM) Formülü
Bir sütunda belirli hücrelerde bulunan sayıları toplamak için; Sonucun gösterileceği hücreye “=” ibaresi girerek, ana menüden “Formüller” sekmesine gelin ve sol üstte “İşlev Ekle” butonuna basın. “TOPLA” komutunu seçerseniz otomatik olarak rakam girilmiş hücreler seçilecektir.
Formülleri ve sonuçları görüntüleme arasında geçiş yapmak için Formüller'e ve ardından Formülleri Göster'e tıklayın. CTRL + ` (vurgu işareti) tuşlarına basın. Not: Bu yordam, formül içeren hücrelerin düzenlenmesini de engeller. Formüllerini gizlemek istediğiniz hücre aralığını seçin.
A sayısının %B'sini bulmak için, (AxB)/100 formülüne başvurulabilir. Bunun dışında A sayısını 100'e bölünüp B ile çarparak da aynı sonuca ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, 300'ün yüzde 50'si hesaplayabilmek için, 300 sayısını 50 ile çarpmak ve daha sonra 100'e bölmek gerekmektedir.
Hangi sayının yüzdesi alınacaksa o sayı üzerinden işlem yapılmalıdır. A sayısının %B'sini bulmak için, (AxB)/100 formülüne başvurulabilir.
İki sayı arasındaki değişimin yüzdesini bulma
Farkı hesaplamak için, yeni gelirinizi orijinal gelirinizden çıkarabilir ve sonucu orijinal gelirinize bölebilirsiniz. Herhangi bir boş hücreye tıklayın: = (2500-2342)/2342 yazıp RETURN tuşuna basın.Sonuç 0,06746 olur.
Formül hesaplama yapmıyor
Otomatik hesaplamayı kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyin. Dosya sekmesini seçin, Seçenekler'i seçin ve ardından Formüller kategorisini seçin. Hesaplama seçenekleri bölümündeki Çalışma Kitabı Hesaplaması altında Otomatik seçeneğinin belirlendiğinden emin olun.
Excel formülleri, hücre içine yada formül çubuğuna yazılarak veya formül çubuğuna yazıldıktan sonra hücreye sürüklenerek kullanılabilir. Excel formülleri, matematiksel işlemleri, mantıksal kararları ve metin işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Örneğin, bir satırı (A satırı) sıraladığınızda ve eylemi başka bir satırda (B satırı) yinelemek için F4 tuşuna bastığınızda, B satırı sıralanmaz. Ya da bir hücreyi kopyalayıp yapıştırıp F4 tuşuna bastığınızda hücre yapıştırılır.
Toplamını almak istediğiniz sayıların yanındaki bir hücreyi seçin, Giriş sekmesindeki Otomatik Toplam'a tıklayın, Entertuşuna basın; hepsi bu kadar. Otomatik Toplam'a tıklarken,Excel sayıların toplamını alan bir formülü (TOPLAişlevini kullanan) otomatik olarak girer.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir. =Eğersay(B3:B14;“Geçti”)-> B3 ile B14 arasında olan değerlerde Geçti olanların sayısını verir. EĞERSAY(aralık; ölçüt) Aralık içinde boş olmayan hücreleri saymak istediğiniz hücre aralığıdır.
Örneğin, 1.000 sayısının %30'unu hesaplamak istiyorsak önce 1.000*100 yapıyoruz sonra çıkan sonucu 30 ile çarpıyoruz. Yani, 10*30'dan 300 olur.
Yüzde (%) 20 Nasıl Hesaplanır? Bir sayının %20'si o sayının 5'te 1'ini ifade etmektedir. Herhangi bir sayıyı 20 ile çarpıp 100'e böldüğünüzde, o sayının %20'sini hesaplayabilirsiniz.
Bir sayının yüzde X'i hesaplanacaksa bu sayı öncelikle 100'e bölünür, daha sonra X ile çarpılarak %X'i hesaplanır.
Bir oran, basitçe iki oranın eşit olduğunun bir ifadesidir. İki şekilde yazılabilir: iki eşit kesir olarak a / b = c / d; veya iki nokta üst üste kullanarak, a: b = c: d biçiminde yazılabilir. Aşağıdaki oran "yirmi bölü yirmi beş, dörde bölü beşe eşittir" şeklinde okunur.
Örnek : >> 30 sayısının %10'u kaç yapmaktadır? İlk öncüllere göre yüzdelik ifadesinin yanında ki sayı ile sayımızı çarpıyorduk,yani burada yüzdelik sayımızın yanında 10 sayımız var yani bu nedenle ilk olarak 30 sayısı ile 10 sayımızı çarpıyoruz. , olacaktır.
Bu hesaplamayı farklı yüzde oranları için de yapabilirsiniz. Örneğin, aynı kişinin maaşının %25'ini hesaplamak isterseniz, yukarıdaki adımları aynı şekilde takip ederek, 5.000 x 0,25 = 1.250 TL hesabını yapabilirsiniz.
Online olarak Excel öğrenmek diğer iki seçeneğe göre daha kolaydır. Online alınabilen Excel eğitimleri, belirli bir sırada ve başlangıçtan ileri düzeye doğru gittiği için, istediğiniz konudan başlayıp, uygulama dosyaları üzerinden adım adım ilerlersiniz. İş dünyasının kuşkusuz ki vazgeçilmez programı Microsoft Excel.
Workshopers'ın Excel eğitimi 8 saatte size temel ve orta seviyede excel'i harika bir şekilde öğretiyor. Eğitimler canlı ve interaktiftir ancak öğrendiğiniz bilgileri uygulamazsanız asla öğrenemezsiniz. Ancak öğrendiklerinizi tam olarak anlamak ve sindirmek en az 3 ayı bulacaktır.
Excel öğrenmek başlangıçta zor görünebilir, ancak doğru kaynaklar ve eğitimlerle birlikte öğrenme süreci kolaylaşır. Vidoport Online Excel Eğitim Sitesi gibi platformlar, size Excel'in temellerini, formüllerini, grafiklerini ve veri analizini adım adım öğretirken öğrenmeyi eğlenceli hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri