Dosya Gezgini'ni açın. USB sürücünüze veya harici depolama cihazınıza sağ tıklayın. Açılır menüden Biçimlerdir'i seçin. Dosya sistemi açılır menüsünden NTFS'yi seçin.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil.
Adım 1. exFAT SD kartını, harici sabit sürücüyü, USB flash sürücüyü, kalem sürücüyü vb. PC'nize bağlayın. Adım 2. Windows simgesine sağ tıklayın ve "Disk Yönetimi" ni seçin. Adım 3. Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin.
1. Windows 10 Dosya Gezgini'ni (Windows + E) açın, USB sürücüsünü bulun ve sağ tıklayın, "Format" ı seçin. 2. NTFS'yi hedef dosya sistemi olarak ayarlayın, "Hızlı Biçimlendir" i işaretleyin ve biçimlendirmeyi başlatmak için "Başlat" ı tıklayın. 3. İşlem tamamlandığında, onaylamak için "Tamam" ı tıklayın.
İlgili 30 soru bulundu
Dosya Gezgini'ni açın. USB sürücünüze veya harici depolama cihazınıza sağ tıklayın. Açılır menüden Biçimlerdir'i seçin. Dosya sistemi açılır menüsünden NTFS'yi seçin.
FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir. FAT32 ile karşılaştırıldığında NTFS dosya sisteminin daha yüksek disk kullanımı vardır ve disk alanını daha verimli şekilde yönetebilir. NTFS'nin okuma ve yazma hızları da FAT32'ninkinden daha yüksektir.
NOT: exFAT dosya sistemi televizyon, oyun sistemleri, eski işletim sistemleri, araba müzik çalarları gibi cihazlarla uyumlu değildir.
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
Büyük dosya ve bölüm boyutu desteği: exFAT, FAT dosya sistemlerine kıyasla çok daha büyük dosya boyutlarını ve bölüm boyutlarını destekler. 4 GB'den büyük dosyaları işleyebilir ve bu sayede büyük medya dosyalarını veya disk görüntülerini saklamak için uygundur.
ExFAT kısaltması Genişletilmiş Dosya Ayırma Tablosu anlamına gelir ve 2006 yılında özellikle flash bellekler için üretilmiştir. ExFAT için maksimum dosya boyutu 512 terabayttır. NTFS, Yeni Teknoloji Dosya Sistemi anlamına gelir ve Microsoft tarafından 1993 yılında Windows NT için tasarlanmıştır.
ExFAT — Fat32'nin dosya boyutu limiti kaldırılmış versiyonu. Windows ve MacOS tarafında sorunsuz destekleniyor ancak Linux'de çalışmak için ilave yazılım kurmanız gerekebiliyor.
exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir. 4GB dosya boyutu sınırı yoktur ve çoğu Windows ve Mac işletim sistemiyle uyumludur. Eski işletim sistemleri exFAT dosya sistemine sahip USB belleklere düzgün yazma ve okuma yapabilmesi için güncelleme gerektirebilir.
Ancak harici hdd'imin sağlıklı çalışması için ntfs formatında olmalı.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Cevap içeride... USB flaş disklerinizde hangi dosya sistemini kullanmalısınız, FAT32 mi, NTFS mi? Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
Mac OS Genişletilmiş: Dosya sistemi macOS 10.12 veya daha eskisi tarafından kullanılır. MS-DOS (FAT) ve ExFAT: Dosya sistemleri Windows ile uyumludur.
NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir. * FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir.
Windows tarafından kullanılan NTFS, FAT32 disk format türünün maksimum 4 GB boyutunda tekil dosyayı barındırabilme sorununu ortadan kaldıran exFAT format türünden daha modern özelliklere sahip olmasıyla karşımıza çıkıyor.
fat 32 at. genelde fat32 eski sistem olduğu için genelde o kabul görür.
Neden? Flash belleğin 4 GB kapasitesi vardır. Dosyanın boyutu 45 MB 'dir. 4 GB 45 MB den büyük olduğu için dosya belleğe yüklenir.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
Örneğin USB belleklerde FAT32 dosya sistemi yaygın olarak kullanılır. 32GB'dan büyük sürücülerde örneğin harici disklerde kesinlikle NTFS kullanmanızı öneririm. En önemli sebebi de FAT32 dosya sistemini kullanan bir sürücüye tek seferde 4GB'dan büyük bir dosya aktarımı yapamazsınız. NTFS'de böyle bir sorun yoktur.
USB cihazınızın fat32 ya da NTFS biçiminde formatlanması gerekmektedir. Televizyonunuz USB 2.0 ise, USB 3.0 destekli aygıtı çalıştırmayacaktır. Farklı bir USB cihazı bağlayarak kontrol edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri