Dilimize Farsçadan geçmiş olan gidi kelimesi, 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Bir hakaret sözü olan gidi, sözüne güvenilmeyen, alçak ve aşağılık kimse demektir. Bu kelime aynı zamanda serzeniş, esef ve şikayet bildiren cümlelerde de kullanılır. Hey gidi günler, yaygın olarak kullanılan kalıp ifadelerden biridir.
-bir şeye duyulan özlem ve isteği belirtmek için kullanılır.
Hey gidi (hey) ifadesi de yaygın olarak kullanılan ve anlamı araştırılan sözlerden biridir.
Farsça gīdī گیدی “deyyus, karısının iffetsizliğine göz yuman kimse” sözcüğünden alıntıdır.
şaka yollu söylenen azarlama sözü. ayrıca farsça'da gidi; pezevenk, deyyus anlamındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Dilimize Farsçadan geçmiş olan gidi kelimesi, 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Bir hakaret sözü olan gidi, sözüne güvenilmeyen, alçak ve aşağılık kimse demektir. Bu kelime aynı zamanda serzeniş, esef ve şikayet bildiren cümlelerde de kullanılır. Hey gidi günler, yaygın olarak kullanılan kalıp ifadelerden biridir.
Dürzîler; (Arapça: درزي veya موحدون دروز İbranice: דרוזי) Orta Doğu kaynaklı Sâbiîlik ve Ezidilik gibi dinlerin etkisiyle, 11. yüzyılda İslâmiyet'in Şiîlik mezhebinin İsmâîlîyye kolundan köken alarak ortaya çıkmış olan tektanrılı bir dinî inanç topluluğudur. Bu dine inananlara Dürzî denir (çoğulu Durûz).
Ayakkabıların eğilmek zorunda kalmadan, daha rahat ve daha hızlı bir şekilde giyilmesini sağlayan gereçlere kerata denir. Dilimize Yunancadan geçmiş kerata kelimesinin sözlük anlamı boynuzdur. Antik Yunan döneminde ayakkabılar, boynuzdan yapıldığı için bu ismi almıştır.
Dilenci kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı geda olmaktadır. Geda Ne Demek? Geda kelimesinin dilenci anlamı ile birlikte yoksul ve fakir anlamları da kullanılmaktadır.
+zede - Nişanyan Sözlük. Farsça zade زده “vuran, vurulan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça zadan, zan- زدن, زن “vurmak, çarpmak, çalmak, çalgı çalmak, yere çalmak” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Recebim yeni çalışması olan '' Hey Gidi Hey'' adlı çalışması Cinan Müzik etiketiyle dijital platformlarda..
Gıdı, kişilerde yaşla birlikte çene hattının altında kalan cildin elastikiyetini ve sağlamlığını kaybetmesine bağlı doku sarkıntısının oluşması veya aynı bölgede yağlanmada artışın yaşanmasına bağlı sonuçların gelişmesidir.
Hınzır sözcüğü, yaramaz olan kişilere söylenen sözcüklerden biridir. Hem yaramaz hem de haylaz olan bireylere genellikle hınzır sözcüğü söyleniyor.
Yazar: Samiha Ayverdi
250 TL ve üzeri siparişlerinizde kargo bedava!
Hey Gidi Günler | 1980 yılına gidelim ve Aşık Veysel'in "Güzelliğin On Para Etmez" türküsünü Hümeyra'nın özgün yorumuyla dinleyelim. 🎶😌 | By TRT Müzik | Facebook.
Albüm hazırlıkları sürerken Kazım Koyuncu'ya Gülbeyaz dizi filminin müziklerini yapması teklifinde bulunuldu ve bestesi Kazım Koyuncu'ya ait olan “Hey Gidi Karadeniz” adlı şarkıyı Gökhan Birben seslendirdi.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
MAHÂFET – MEHÂFET – MAHÂFE – MEHÂFE
( ﻣﺨﺎﻓﻪ– ﻣﺨﺎﻓﺖ) i. (Ar. ḫavf “korkmak”tan meḫāfe > meḫāfet) Korku: Yûsuf ki vaîd-i helâki işitti, mahâfet-i katlinden ekl ü şürbü ferâmuş etti (Fuzûlî). Fart-ı mahâfe ile tayy-ı mesâfe eyledi (Hoca Sa'deddin Efendi'den).
(ﮔﻮﻳﻴﺎ) zf. (Fars. gūyā'dan gūyiyā) Güya, sanki [Vezin gereği nazımda kullanılmıştır]: Gûyiyâ fevvâre-i âteş-feşandır çeşmimiz (Leskofçalı Gālib). Döndüm geri takarrüb için gûyiyâ size (Abdülhak Hâmit).
Farsçada kirli suların aktığı her türlü kaynak ve lağım, keriz olarak adlandırılır. Bu dilde çirkef ile keriz eş anlamlıdır.
Serseri, belli bir işi ve yeri olmayan başıboş kimse, hayta (TDK).
Cimcime kelimesinin TDK anlamına bakıldığında küçük ve sevimli anlamına geldiği görülebilir. Aynı zamanda ufak ve tatlı karpuz olarak da bilinen bir kelimedir. Genelde minyon tipli kadınlar ve küçük çocuklar için çok sık kullanılan bir kelimedir.
Dallama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Dallamak işi. sıfat,argo Aptal, enayi.
Gebeş kelimesi bir sıfattır. Argo anlamda "alık, aptal, bön, salak" anlamına gelirken halk ağzında "bodur, şişman" anlamına gelmektedir.
İnsan ölünce ruhu derhal başka bir cesette yeniden doğar ve cesedi bir zarf veya libas gibi kullanır. Dürzîler, bu tenâsüh inancı için “gömlek değiştirme” anlamına gelen tekammus terimini benimserler. Kutsal risâlelerde tekammusun insan ruhları için dâimî bir ameliye olduğu belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri