Çünkü zeytin çekirdeği selülozik yapıda olduğu için sindirim sistemimiz bunu sindiremez. Sindirilmeden ve yapısı değişmeden vücudumuzdan atılır.
Fevzi Özgönül şöyle cevap veriyor: "Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuzda korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez."
Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu belirten beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğunda bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücudumuzda bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritilmektedir. Bu sebeple zeytin çekirdeğinin sivri uçları da zarar vermemektedir.
Zeytin çekirdeği yutmak tehlikeli bir durum değildir. Vücut direncini koruyan zeytin çekirdeği mide sağlığına da iyi gelmektedir.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Çünkü zeytin çekirdeği selülozik yapıda olduğu için sindirim sistemimiz bunu sindiremez. Sindirilmeden ve yapısı değişmeden vücudumuzdan atılır.
Selüloz içerdiği için dış kabuğu sert olan zeytin çekirdeği çiğnenerek yenmesi imkansızdır. Mide asidi ise bu selülozu kolaylıkla eritir ve iç kısmındaki yağı dışarı çıkarır. Dış kısımdaki selülozun erimesi mide için oldukça zordur. Mide zorlandıkça sindirim sistemi güçlenir ve bağırsağın güçlenmesine neden olur.
Ancak zeytin çekirdeği hakkında bazı sorulara da kapılmaktadırlar. Bu sorulardan birisi ise midenin bu çekirdeği öğütüp öğütmeyeceğidir. Yapısı yüzünden çiğnenemeyen zeytin çekirdeği sindirim enzimleri ve mide asitleri tarafından çok kolay eritilebilir.
Yutulmayanlar için kural şudur; örneğin zeytin çekirdeğini ağzınızdan çıkarmak için zeytini ağzınıza attığınız şekli kullanmalısınz, yani zeytini çatalla yediyseniz, çekirdeği de çatalla çıkarın. Elle yediyseniz, çekirdeği de yine elinizle çıkarmanız dğru olacaktır.
Bilinenin aksine zeytin çekirdeğinin bağırsakları tıkadığı düşünülmektedir. Ancak çekirdeğin sivri uçları size zarar vermemektedir. Fakat günden 1-2 taneden fazla yutmak sizlere zarar verebilir. Bu durumda midemiz bunları sindirirken yorulabilir.
Bağırsak sorunlarına kısa sürede çözüm olan zeytin çekirdeği midede, mide asidi sayesinde çabuk şekilde eritilebilmektedir. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir.
Ancak, peygamber Efendimiz'in (asm) zeytin çekirdiğini yuttuğu ya da yutulmasını tavsiye ettiğine dair herhangi bir rivayet yoktur.
Zeytin çekirdeğinin en büyük faydası mideyi korumasıdır. Mide asidi tarafından kısa sürece eritilen zeytin çekirdekleri bağırsak hastalıklarını da önlemektedir. Bunun yanı sıra mide ve bağırsak problemlerini de çözen zeytin çekirdekleri sindirim sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar.
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Zeytin çekirdeği midenin iç kısmını güçlendirip rahatlatacaktır. Bu etkisi sayesinde ise kabızlık ve hazımsızlık gibi durumlar önlenir. Erkeklerde görülen prostat hastalığına karşı zeytin çekirdeğinin yutulması önerilmektedir.
Siyah zeytinin çekirdeği çok siyah şekilde olmaz. Genellikle siyaha yakın ama kahverengidir. Eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği tamamen siyah ise içine sinen boyalardan kaynaklıdır.
Ayrıca zeytin çekirdekleri yutulacak ise mutlaka küçük zeytin çekirdeği olmasına dikkat edilmesi gerekir. Vücut direncini koruyan zeytin çekirdeği mide sağlığına da iyi gelmektedir.
Zeytin genellikle elle yeniyor olsa da aslında doğru olan zeytini çatalla yemek ve çekirdeğini de çatalla çıkarmak.
türünden ziyade bulunduğu ortama göre değişir elbette. ister yeşil, ister siyah, ister büyük isterse de küçük olsun farketmez. zeytinyağının içinde ise mecbur çatalı batırırsın.
Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini de bu sayede kolaylaştırıyor.
Uzmanlar tarafından zeytin çekirdeğinin selülozik bir madde olması nedeniyle mide ve bağırsakta herhangi bir probleme yol açmadığı öne sürülmektedir. Ayrıca magnezyum, A vitamini, demir gibi vitamin içeriğine sahip bir maddedir.
Zeytinlerin erimemesini ve daha uzun süre bozulmadan durmasını istiyorsanız, yeşil zeytin bidonunuza iri limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu, zeytinin erimesine engel olur. Ayrıca, zeytinlerin cinsi de bu durumu etkileyen mühim bir unsur olup, zeytinlerin eriyip erimemesiyle doğrudan ilişkilidir.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Sindirim Sistemi & Zeytinyağı
Zeytinyağı, yağların içinde en kolay hazmedilen yağdır. Çünkü zeytinyağı, diğer yağlardan farklı olarak, midede bulunduğu sürede sindirim için gereken mide asitlerini azaltmaz.Midede kısa bir süre kaldıktan sonra bağırsaklarda sindirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri