Fiil ya da eylem; bir nesne, canlı, durum, oluş içeren iş ya da davranıştır. Kendi içinde iş, oluş, durum fiilleri olarak üçe ayrılır. Bunlar soruyla bulunabilmektedir. Durum fiili hangi soruya cevap verir, dediğimizde bir sorusu yoktur.
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.
Durum fiilini örnekler ile detaylarına bakılacak olursa Dün akşam sabaha kadar ağladı sözcüğünde ağlamak fiil ve yüklem olarak görünmektedir. Buradaki durum fiiline kim ağladı olarak sorulması halinde "O" 3. tekil şahıs olarak gizli özne ortaya çıkmaktadır.
Ersan ŞEN. “Kanuna göre”, “hukuki olarak” anlamına gelen “de jure” kavramının karşıtı “de facto” durumdur. "De facto" ise; kanuni tanımda yer almayan, kanuni olmayan, fiili durum, fiili var olma, hukuki değil, yani dayanağını yazılı hukuk sisteminin kanunlarından almayan anlamını taşımaktadır.
Eylem bir kılış, bir oluş ya da bir durum bildiren sözcük türüdür, bu itibarla kılış, oluş ya da durum, bir hareket (görünen ya da görünmeyen) ve bunun sonucu olarak değişmenin göstergesidir. “Eylemler varlıkların hareketleri arasındaki ortaklaşalıklar yüzünden bağlanma yetenekleri oldukça güçlü söz türleridir.
İlgili 38 soru bulundu
Fiil cümlesi, yüklemi bir fiil olan cümledir. Fiil cümlelerinin yüklemleri oluşturulurken haber ve dilek kipleri kullanılır: Akaryakıt fiyatları yükselmiş.
Yüklemi çekimli bir fiilden oluşan cümlelere fiil (eylem) cümlesi denir. Çeşmeden çamurlu su akıyordu. Kardeşim hasta oldu. Vazgeçti geziye gitmekten.
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
İş, oluş, durum ve hareket bildiren sözcüklere fiil (eylem) denir. Fiiller –mek / -mak ekini alabilirler.
Cümlenin yüklemi tespit edilir. Fiiller “-mek, -mak” mastar ekini alabilen sözcükler olduklarından cümlenin yüklemine bu mastar eklerinden uygun olanı getirilip yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Türkçede ise fiil ile eş anlamlıdır. Yürümek, konuşmak ya da yemek yemek gibi hareket bildiren kelimelerin tamamı eylem olarak nitelendirilir.
EYLEM KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Günler, düzenlenen eylemlerin baş döndürücü heyecanıyla hızla akıp geçiyordu. Eyleme beraber girersiniz, siz sonuca ulaşmayı düşünürsünüz, onlar ulaşmadan paylaşmayı.
- Fiiller iş ve hareket bildirirler. - Nesne almayan, öznenin İçerisinde bulunduğu durumu gösteren fiiller durum fiilleridir. - Kendiliğinden ve zaman içerisinde gerçekleşebilirler ve bu da oluş fiili olarak ifade edilir. - Fiiller ek kalarak olumlu ya da olumsuz hale gelebilir.
Oluş fiili cümlelerine şu örnekler verilebilir:
Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir. - Saçları çok hızlı uzamıştı: Burada uzamıştı eylemi oluş fiilidir. Cümlede yüklem üzerinden cümlenin öğeleri sorulduğu zaman belirtili nesne veya özne yer almamaktadır.
Durum fiilleri zaman zaman öznenin kendi isteği sayesinde, zaman zaman ise öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. Sonlanmaları için başka bir fiilin başlaması gerekmektedir.
Ona göre oluş fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin olma niteliği taşıdığı, oluşun yapana yöneldiği, herhangi bir nesneye ihtiyaç duymadığı ve dolayısıyla geçişsiz olduğu fiillerdir.
Yalın fiiller geçişli fiiller, geçişsiz fiiller diye ikiye ayırılır. Bu iki çeşit fiil şekil bakımından aynıdır. Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi. Oluş fiilleri belli aşamalardan geçerek meydana gelmiş durumları anlatır. Ağarmak da uzun bir süreçten geçtiği için oluş fiilidir.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Demek ki fiil. Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir.
Eylem aşağıdaki anlamlara gelebilir: Eylem; topluluk halinde bir olayı, hareketi, kurum ya da kuruluşu protesto etmek amacıyla yapılan izinli ya da izinsiz gösteriler. Eylem; eyleme işi, fiil, hareket, aksiyon. Eylem veya Fiil; Türkçede iş, oluş, hareket ve durum bildiren sözcük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri