Portakal, incir, kiraz, marul, mercimek, soğan, üzüm, alkol, sigara, beyaz ekmek, sarı kantaron, peygamber çiceği yenmemeli. Bu gıdalar basur yakınmalarını artırır, iyileşme sürecini yavaşlatır.
Haftada iki kez kurubaklagil tüketin: İyi bir protein kaynağı ve posa bakımından zengin olan kuru fasulye, nohut, bulgur ya da mercimek haftada iki kez tüketilince bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltır.
Elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı ılık su ile yıkayın ve kahvaltıya oturun. Kahvaltıda mutlaka sebze ve meyve bulundurun. Ayrıca bir bardak ılık ballı süt, bal şerbeti, erik marmelatı suyu, kayısı marmelatı suyu gibi bir içecek mutlaka bulunsun veya en azından bitkisel çay (siyah çay değil) için.
Yoğurt ve kefir, bağırsaklarda bulunan ve gıdaların sindirimi sırasında kullanılan iyi bakterilere (probiyotikler) destek olduğu için basuru olanlara önerilen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
Domates içerdiği çözücü asit sayesinde basur memelerinin ağrılarını dindirerek zamanla yok olmasını sağlar. Meyvelerden özellikle ananas, kavun ve avokado basur tedavisinde etkilidir.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
Acı, turşu, sirke, alkol ve sigaradan uzak durun'' dedi. Hemoroid'in ülkemizde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Menteş, toplumun dörtte üçünün bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına rağmen sadece dörtte birinin doktora başvurduğu açıkladı.
Hemoroid düşmanı sayılabilecek pek çok besin bulunmaktadır. Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir: - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Gün içerisinde ortalama 25-30 gram lif alarak vücudunuzu koruyabilir ve bağırsakla ilgili bir çok hastalığı önleyebilirsiniz. Makarna gibi yiyecekleri kepekli veya tam tahıllı olarak tüketebilir ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edebilirsiniz.
Muz potasyum bakımından son derecede zengin bir gıdadır. Biraz süt ile birlikte karıştırılmış olan muzu püre haline getirin. Bu şekilde basurlu bölgenize sürebilirsiniz. Muz aynı zamanda basurun neden olduğu yanma hissiyatını da ortadan kaldıracaktır.
Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan tahin damarların gevşemesini sağlayarak basur üzerinde olumlu etki gösterir.
Aşırı kahve tüketimiyle birlikte, hareketsiz bir yaşam biçimi, günlük 2- 2,5 litrenin altına düşen su tüketimi ve lifli gıdaların kahve kadar menülere dâhil olamaması ile kabızlık, basur (hemoroid) rahatsızlığını doğurabiliyor.” Op.
Buz uygulaması: Şişmiş alanlara bir seferde 10 dakika boyunca bez kaplı buz paketleri uygulanması hemoroid ağrısının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lifli beslenmek ve su içmek: Lifli beslenmek ve günde ortalama 2 buçuk litre su içmek; dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır.
Ceviz yağı, bağırsak kurtlarının vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Taze ceviz hemoroid (basur) probleminin de tedavisini kolaylaştırır.
İltihap karşıtı özelliğinden dolayı sarımsak, hemoroidleri tedavi etmek için kullanılır. Damardaki enfeksiyonları yok eder ve herhangi bir zararı da yoktur.
Dışkının yumuşak bir şekilde yapılması hemoroid oluşumunu engellediği için, dışkının yumuşak oluşumunu sağlayacak olan lif ve posa oluşturan yeşil sebzeler, marul, salatalık, biber, ıspanak, roka, tere ve kuzukulağı gibi besinler tüketilmelidir.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Bazı çay türleri, dışkıyı yumuşatarak, tahrişi yatıştırarak ve bağırsaklardaki iltihabı azaltarak hemoroid geliştirme riskinizi azaltabilir. Çaylar daha düzenli olmanıza, bağırsak hareketleri sırasında daha az gerilmenize ve hatta kan dolaşımını artırmanıza yardımcı olabilir.
Limon suyu, kılcal damarları ve kan damarı duvarlarını güçlendirerek basuru rahatlatıcı besin maddeleri içerir. Pamuğu taze sıkılmış limon suyuna batırın. Basura uygulayın. Hafifçe karıncalanma hissedeceksiniz ancak bir süre sonra rahatlatacaktır.
Dr. Cafer Polat, kahve, demli çay, kolalı içeceklerin halk arasında basur veya mayasıl olarak bilinen hemoroid (akan kan) hastalığına neden olduğunu bildirdi.
Portakal, incir, kiraz, marul, mercimek, soğan, üzüm, alkol, sigara, beyaz ekmek, sarı kantaron, peygamber çiceği yenmemeli. Bu gıdalar basur yakınmalarını artırır, iyileşme sürecini yavaşlatır.
Ülkemizde halk arasında kuşburnu meyvelerinden özellikle basur tedavisinde de yararlanılmaktadır. Taşıdığı fenolik bileşenlerin iltihap giderici ve damar cidarını destekleyici etkilerinin basurda şikayetlerin hafifletilmesinde rol oynadığı tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri