Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
EYT emekli aylığına zam geldi
Büyüme oranı, yüzde 5 olan tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 2022 yılı GSYH büyüme oranı, bu yıl ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına da yansıyacak. Habertürk'ün haberine göre; aylıklarda, yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30'u oranında artış olacak.
Metinde, EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Hemen belirtilmelidir ki, işçi EYT ile emekliliğe hak kazandıktan sonra mecburi olarak emekliye ayrılmak zorunda değildir, çalışmalarına devam edebilir. Zira iş akdini sonlandırmak sözleşme serbestisi kapsamında işçiye verilen bir haktır.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Hazine destekli EYT kredileri konusunda ayrıntıları paylaştı. Buna göre, kıdem tazminatı ödemeleri doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılacak. Herhangi bir nakit, nakit dışı amaç için kullanılamayacak.
3-Çalışmaya devam edecek kişiye uygulanacak destek nedir? EYT'den yararlanıp emekli olan kişiler aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde, yani Sosyal Güvenlik Destek Primine (SGDP) tabi çalışmaya başlamaları halinde; işverenler, yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanacak.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT'liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak. Böylece emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler 3 önemli avantaj elde edecek. Asgari ücretli bir çalışan ocak ayında '8 bin 507 lira' net maaş elde edecek.
Başka bir ifadeyle, emekli aylığını kestirmeden çalışmaya devam edenlerin emekli aylığı emeklilikten sonraki çalışmadan dolayı değişmez. Emekli aylığının artabilmesi için çalışmaya devam edenlerin emekli aylıklarını kestirmesi gerekir.
Düzenlemeden bu sene emekli olanlar da faydalanacak
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa bu yılın mart ayında çıktı. Bu nedenle EYT kapsamında emekli olacaklar zaten yararlanacaklar.
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? SGK Danışmanı Bünyamin Esen, “En düşük emekli aylığı şu an da 7 bin 500 TL, yani EYT'liler maaş bağlanma işlemleri tamamlandığında en düşük 7 bin 500 TL maaş alacaklar.
Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısı da dikkate alınır.
Maaş günüm nasıl belirleniyor? EYT'liler de diğer emekliler gibi maaşlarını tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen günde alacak. Bunun için hem SSK hem de BAĞ-KUR'lular için farklı günler belirlenmiş durumda. Emekli Sandığı emeklileri ise ayın 1'i ile 3'ü arasında maaşlarını alıyor.
Brüt kazancınız 30.000 TL değil de 75.060 TL olsaydı, bu durumda çalıştığınız bir yıla karşılık emekli aylığınız 1.501.20 TL, iki yıla karşılık da 3.002.40 TL artacaktı. Bu durumda, emekli aylığını 3.002.40 TL artırmak için iki yıl boyunca almaktan vazgeçtiğiniz 201.120 TL emekli aylığını 67 ayda telafi edebilirsiniz.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir. Bu miktar, kişinin prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme miktarı gibi durumlara göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki, herkesin emekli maaşı farklı olabilir.
Emeklilerin yeniden çalışmaya başlaması durumunda, ya emekli aylıkları kesilmekte veya sosyal güvenlik destek primi ödemeleri koşuluyla emekli aylıklarının ödenmesine devam edilmektedir.
Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
- EYT'den emekli olup da çalışmaya devam etmeyecek olanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu durumda; çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemelerin kapsamına giydirilmiş ücret deniliyor) üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor.
Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.
Dolayısıyla bu da memur emeklilerinde yüzde 25'lik artışa tekabül edecek. Orada bir eksiklik yok. EYT'liler de bu verilen ilave artıştan yani yüzde 25'e yükseltilen artıştan her şekilde yararlanacaklar.
EYT sonrası emekli olup tekrar aynı işyerinde SGDP kapsamında çalışmaya başlayacak olanların işe giriş bildirgesi verilmesi aşamasında 08 kodunda uyarı verildiğinde 01 kodu ile verilmesi, aynı gün içinde güncelleme yapılarak 08 koduna çevrilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri