Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999'dan önce olan, EYT(Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında emeklilik aylığına hak kazanmış; fakat birikmiş SGK prim borçları nedeniyle SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'dan emeklilik maaşı bağlanamayan kişilerin, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli olabilmeleri için kullanabilecekleri ...
Krediyle birlikte 12, 24 ve 36 aylık vadelerle 10.000 TL'lik finansman imkanı sağlanıyor.
24 Mart 2023 tarihinde başlayan uygulama kapsamında şirketler, kamu ve özel bankalara başvuruda bulunabilecek. Sağlanacak finansman desteğinin toplam hacmi 50 milyar lira olarak belirlendi. Paket kapsamında KOBİ'ler için 13,3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28,5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlanacak.
EYT-Emeklilik kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin SGK Müdürlükleri'nden almış olduğu prim borç yazı belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir. Kredi başvuru işlemleri sadece Şubelerimiz aracılığıyla yapılabilmektedir. Size en yakın Şubemizi öğrenmek için lütfen tıklayınız.
Adına da “EYT kredisi” diyorlar. Bu kapsamda bankalar, 50 bin ila 125 bin lira arasında kredi veriyor ve kredi tutarına, vade sayısına göre maliyetler de yüzde 1.48 ila yüzde 3.19 arasında değişiyor.
İlgili 41 soru bulundu
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
e-Devlet Üzerinden EYT Başvurusu Adımları
kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
EYT başvuru sonuçları başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödeniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emekli aylığı bağlayabilmesi için kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcu bulunmaması gerekiyor.
EYT'lilerin maaşını alması içinse kimliği ile bankaya başvurulması gerekiyor.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular. EYT için promosyon veren bankalar şöyle: Deniz Bank, Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Vakıfbank, QNB Finansbank.
EYT'ye başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Üst bölümde yer alan “Hemen Başvur” butonu ile EYT başvurunuzu yapabilir ve maaşı alacağınız banka olarak Yapı Kredi'yi seçebilirsiniz. EYT'den yararlanarak emekli olacak kişiler için emekli promosyon hakkında bilgi almak için tıklayınız.
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR? EYT başvurusu gerçekleştiren vatandaşları sonuçları genellikle başvurunun ardından 15 gün içerisinde açıklanabiliyor.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
EYT E-DEVLET BAŞVURUSU YETERLİ Mİ? EYT başvurusu için; Sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alarak bu yazıyla birlikte işverenlere emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Ancak SGK'nın yaptığı son açıklamaya göre, EYT başvurusu e-Devlet üzerinden alınan belgelerle yapılabiliyor.
Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999'dan önce olan, EYT(Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında emeklilik aylığına hak kazanmış; fakat birikmiş SGK prim borçları nedeniyle SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'dan emeklilik maaşı bağlanamayan kişilerin, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli olabilmeleri için kullanabilecekleri ...
EYT başvurusunun ardından emeklilik sonuçları e-Devlet üzerinden ya da SMS ile öğreniliyor.
E-devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor.
GELEN EVRAK BEKLEMEDE: SGK ile ilgili bir işlem yapmak için evrak teslim edildiğinde evrakın henüz işleme alınmadığını ve beklemede olduğunu ifade eder. Bu durumda, evrakın işleme alınması için bir süre daha beklemek gerekebilir.
Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak. Kesinlikle EYT'li ayırımı söz konusu olmayacak.En düşük SSK, Bağ-Kur, memur emekli aylığı ne kadar oldu? En düşük memur emekli aylığı 9 bin 877 liraya çıktı.
İşçilerin, özel sektörde çalışanların ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri için bu tarih 14 Mart, memurlar için ise 15 Mart'a kadar. Başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren maaşlar ödeniyor.
Numarayı öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri