EYT başvuru sonuçları, SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden e-Devlet üzerinden sorgulanabilecek.
EYT başvurusunun ardından emeklilik sonuçları e-Devlet üzerinden ya da SMS ile öğreniliyor.
EYT BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR? EYT'den emekli olan kişiye tahsis numarası veirilir. Emekli maaşının bağlandığını e-Devlet "Emekli Aylık Bilgisi" uygulaması üzerinden takip edilebiliyor. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelmektedir.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
kimlik numaranızı ve e-devlet şifremizi girdikten sonra sisteme giriş yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle e-devlet üzerinden emeklilik başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
İlgili 18 soru bulundu
GELEN EVRAK BEKLEMEDE: SGK ile ilgili bir işlem yapmak için evrak teslim edildiğinde evrakın henüz işleme alınmadığını ve beklemede olduğunu ifade eder. Bu durumda, evrakın işleme alınması için bir süre daha beklemek gerekebilir.
Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde, Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde, Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.
Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecek.
uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILAN KİMLERİ KAPSIYOR? 8 Eylül 1999'de önce sigortalı olan ve o tarih itibarıyla emeklilik hakkı kazanıp kademeli emeklilik yasasıyla emekliliği ötelenenleri ifade ediyor. Bunlar arasında memur, SSK, Bağ-Kur, tarım sigortalısı bulunuyor.
İşçilerin, özel sektörde çalışanların ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri için bu tarih 14 Mart, memurlar için ise 15 Mart'a kadar. Başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren maaşlar ödeniyor.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Buna göre 8 Eylül 1999 öncesi sigortalılık tescili olanlardan kadın çalışanlar 15 yıl, 3600 prim gün ve 50 yaş; erkekler ise yine 15 yıl sigortalılık, 3600 prim gün ve 55 yaş ile yaştan, yani kısmi emekli olabiliyorlar.
Gelişmelerin ardından 'EYT evrak takibi nasıl yapılır?' sorusu vatandaşların merak ettiği konular arasında yerini aldı. E-Devlet Kapısı üzerinden yada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
EYT'deki düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'de görüşüldü.Teklif iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
Gelen evrak kayıtlı demek; Kurum / kuruluşlar arasında resmi yazışmaların yapılmış olması ve arşiv olarak saklamaları bir yana tüm yazışmaların kayıt altında tutulması demektir. Bu sayede kurum / kuruluşlar gelen evraklar için yapılan resmi yazışmaları arşivde tutarak sorunsuz bir şekilde görüntüler.
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
Bu menüden emeklilik işlemleri seçeneğini tıklayıp evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz. Henüz tahsis numaranız görünmüyor ise, emeklilik işlemlerinizin sıraya alındığı ve devam ettiği anlamına gelir.
EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayanlar içinse uzmanlar uyarıyor; geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç ya da eksik prim günü varsa emekli aylığı bağlanmıyor.
E-devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek ya da kurumu telefonla arayarak emeklilik başvurusunun durumu hakkında bilgi alınabilir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet adresi üzerinden de emeklilik başvurusu yapılabilir.
e-Devlet Üzerinden EYT Başvurusu Adımları
kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri