Kuru fasulyeleri bir gün önceden haşlamak tabi ki onun daha çabuk pişmesini ve hatta daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
Kullanacağınız fasulyelerin bir gece önceden ıslatılması, yemeği tadını etkileyecektir.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir. Bu nedenle normal tencerede kuru fasulyenin haşlanabilmesi için mutlaka bir gece suda bekletilmesi önerilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Kuru fasulyeleri bir gün önceden haşlamak tabi ki onun daha çabuk pişmesini ve hatta daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın. 4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin. 5) Asla kaynar suda pişirmeyin, KISIK ATEŞTE YAVAŞ pişirin.
Kuru fasulyenin kabuğu çıkmaması için ne yapılmalı? Fasulyeyi yıkayın ve bir gece önceden bol suya koyun ve bekletin. Fasulyeyi kabuk atmaması için mutlaka soğuk suyla ıslayın. Ertesi gün fasulyenin suyunu dökün.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir. Bu nedenle normal tencerede kuru fasulyenin haşlanabilmesi için mutlaka bir gece suda bekletilmesi önerilmektedir.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Minimum bir gece önceden ıslattığınız kuru fasulyeleri süzüp bol su ile güzelce yıkayın. Yıkanan ve süzülen fasulyeleri geniş ve derin bir tencerenin içerisine alıp üzerini üç dört parmak geçecek şekilde su ilave edin. Su kaynadıktan sonra orta ateşe alıp beş dakika kaynatın.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Elbette bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlıyor. Ancak kuru fasulyeyi aynı gün içerisinde lezzetli bir şekilde pişirmenin de yolları var.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor.
Lokanta usulü mükemmel kuru fasulye yapmanın püf noktaları
Lezzet farkı genelde buna bağlı. Ama tabii bununla da sınırlı değil. Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar.
Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür. Oligosakkarit, bağırsak ve midede sindirelemeyecek kadar büyük boyutta olması nedeniyle sindirim sisteminde çeşitli sorunlara neden oluyor.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Kurubaklagillerin oda ısısında 8- 24 saat arası ıslatılarak kısa sürede pişirilmesi sağlanır. Dış zarlarının çıkarılması daha da kolaylaşır ve sindirimi kolay hale gelir. Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri