Sıkışan kapağı açmak için, kapağın kenarlarına az miktarda sıvı yağ dökün ve açmayı deneyin. Açmakta zorlanıyorsanız, tencere ve kapak arasına çatal sokarak kaldıraç olarak kullanabilirsiniz. Sıcak su dökün.
Soğuk Havlu veya Buz Küplerinin Kullanımı: Eğer tencere kapağı hala sıkışık durumda ise, soğuk bir havlu ya da bir bez içerisine konulan buz küpleri, tencerenin kapağına uygulanabilir. Soğuk uygulama, kapağın genleşmesini sağlar ve bu sayede kapağın açılması kolaylaşır.
Kapağın Kilidini Açın
Tahta kaşık yerine çatal veya küçük bir bıçak da kullanabilirsiniz. Bu yöntemde çatalı kapak ile kavanoz arasına sıkıştırıp hafifçe dışarı doğru çekin. Eğer kavanozdan fıs sesi geldiyse, kilit açılmış demektir. Ancak bıçak kullanırken elinize gelmemesine ve kavanozun kırılmamasına özen gösterin.
Bir kaseye biraz sıcak su koyun, kavanozu ters çevirip kapağı 30 saniye suda bekletin. Metal camdan daha hızlı genleşeceği için kapak kolayca açılacaktır. Kapak sıcak olacağı için bir havlu ile tutarak açmayı deneyin.
Sıcak suyun metal üzerindeki genleşme etkisiyle kapağın gevşediğini görebilir ve artık kapağı kolaylıkla açabilirsiniz. * Diğer bir yöntem olarak elinize bulaşık eldiveni takabilir veya elinizi streç film ile sarıp kavanoz kapağını açmayı deneyebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Sıcak su dolu bir kapta veya sıcak bir havlu ile şişenin etrafını sarabilirsiniz. Sıcak su veya sıcak havlu, kapak ve şişe arasındaki sıkışmayı azaltacak ve kapağın daha kolay açılmasını sağlayacaktır. Tork Uygulama: Sıkışmış kapak genellikle fazla tork uygulandığından sıkışmış olabilir.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Sizi çileden çıkaran kavanoz kapaklarını açmayı bir de bulaşık eldiveniniz elinizdeyken deneyin. Dakikalardır uğraştığınız kavanoz kapağının hemen açıldığını göreceksiniz. Ya bulaşık eldiveni yoksa… Bu durumda sıcak su da işinizi kolaylaştırır.
Mutfakta sizi zorlayan konserve kapakları için çözüm çok basit. Elinize plastik bir bulaşık eldiveni takarak veya streç film ile tutarak kapağı açmayı denediğinizde, kolaylıkla kavrayacağınız için kapağı kolaylıkla açacaksınız.
1-2 cm aralık bırakarak konserve kapağına başka bir delik daha açın. Bu yöntemi kullanarak tüm kapak boyunca küçük delikler açın. Bıçağın sivri ucunu deliklerden birine sokun ve yukarı doğru ittirin. Bu yöntemle kapak kısa sürede açılacaktır.
2011 yılı son çeyreğinde ortaya çıkan ve günümüze kadar süren “mavi kapak” biriktirme konusunda bilgi kirliliği almış başını gidiyor. İnsanların engellilere tekerlekli sandalye alabilmek amacıyla özveride bulunarak topladıkları tonlarca plastik şişe kapağı, bu kapakları üreten firmaların asli sorumluluğudur.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Son olarak sıkışan düdüklü tencere kapağı nasıl açılır? Kapak çözülmedi ise tencerenin kapağının etrafına bir havlu sarıp kuvvetli bir şekilde çekilmeli. Bu işlemleri uygulamak tencerenin kapağını açmada yardımcı olacaktır.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir.
-Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak. -Sıkışan kavanoz kapağını açmak için bir diğer yöntem ise kavanozu ters çevirip kapak kısmını yere birkaç kere hafifçe vurmak… Bu noktada da kavanozun havası çıkacak, kapak kolayca açılacak.
Özellikle Clostridium botulinum adı verilen bakteri konservelerin baş düşmanıdır. Bu bakterilerin konservelerde fazlaca üremesi durumunda kapakta bombe oluştuğu gözlemlenebilir.
Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Kuehne + Nagel (veya Kühne + Nagel) Schindellehi, İsviçre merkezli küresel taşımacılık yapan lojistik şirketidir.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Metal konserve açacağını rahatlıkla kullanmak için kutunun üst kısmını kırarak kapağı sıkıca tutmanız, ardından kapağı çevirerek kutuyu kademeli olarak açmanız önerilir. Anahtar ya da krank, kutuyu çevirmenize yardım eden maşa ile rahatlıkla kullanılabilir.
Kapağı tutmayan konservenin hava ile temas ettiği düşünülerek tekrar kaynatılması sağlıksız bulunur ve asla önerilmez, onun yerine kapağı tutmayan konserveyi buzdolabında muhafaza ederek kısa süre içinde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Paslanmış, çürümüş veya hasar görmüş kapakları tekrar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu tür kapaklar, içerideki gıdaların korunmasını sağlayamaz ve sağlık için riskli bir durum oluşturabilir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının sızdırmazlık sağlayabilme yeteneği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri