Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8 — Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.
Resmi Yazışma Nedir ? İdarelerin kendi içlerinde, birbirleriyle veya gerçek ya da tüzel kişiler ile iletişim sağlamak amacıyla güvenli elektronik imza kullanarak elektronik ortamda ve zorunlu hâllerde veya olağanüstü durumlarda el yazısıyla atılan imza ile fiziksel ortamda yürüttükleri süreci ifade eder.
Ancak üst yazının ekleri için kâğıdın her iki yüzü de kullanılabilir. için 11 punto olması esastır. Ancak gerekli hâllerde yazı alanında harf büyüklüğü 9 puntoya, Page 4 iletişim bilgileri kısmında ise 8 puntoya kadar düşürülebilir. Belge eklerinde farklı yazı tipi ve harf büyüklüğü kullanılabilir.
Yazı onaya sunulurken imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle “OLUR” yazılır. “OLUR”un altında onay tarihi yer alır. Onay tarihinden sonra imza için uygun boşluk bırakılarak onaylayanın adı, soyadı ve altına unvanı yazılır (Örnek: 7-A).
İlgili 39 soru bulundu
Times New Roman, Verdana, Comic Sans, Monaco, Calibri yazı fontları; en iyi ve en çok tercih edilen yazı fontları arasında yer almaktadır.
Tüm yazı tipleri C:\ Windows\Fonts klasöründe depolanır. Ayıklanmış dosyalardaki yazı tipi dosyalarını doğrudan bu klasöre sürükleyerek de yazı tipi ekleyebilirsiniz.
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
T.C. Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağda; ikiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre soldan sağa doru sıralanır.
(2) Başlık, belgenin yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra “T.C.” kısaltması, ikinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle ortalanarak yazılır.
Alt makama yazılan yazılar, «rica ederim». Üst ve aynı düzey makama yazılan yazılar, «arz ederim». Üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar ise «Arz ve rica ederim». biçimden bitirilir.
Resmi yazışmalar; kişiden kişiye, kurumlar arasında, kişiden kuruma, kurumdan kişiye olmak üzere toplamda dört ana başlık şeklinde toplanmaktadır. Resmi yazılar, kurumlar ve kişiler arasında bilgi aktarımının doğru ve net bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yazışmalar resmi bir dille yapılmaktadır.
Gereken durumlarda iletilen yazı kağıda dökülerek çıkartılır. Yazılarda Times New Roman (12 punto) veya Arial (11 punto) yazı tipi geçerlidir. Yazı için sayfanın her alanından 2,5 cm boşluk bırakmaya dikkat edilmelidir. Sayı ve tarih mutlaka aynı hizada yazılmalıdır.
Dilekçe, bir isteği ya da şikâyeti bildirmek için resmi bir kuruluşa yazılan yazıdır.
Resmi bir kurum, makam ya da kuruluş tarafından herhangi bir durumda ilgililere bir şey duyurmak ve bildirmek için yazılan yazılara bildiri denir.
MADDE 6- (1) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde "Times New Roman" veya "Arial" yazı tipi normal yazı stilinde kullanılır. Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır.
Belirtmek gerekir ki Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 6. maddesindeki hükme göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması zorunlu tutulmuştur.
Şimdi bu yazıların arasında resmi yazı türünden farklı olarak, samimi yazı türü bir tane var. Yani Cevap Mektup.
Zihniyet değişikliğinin oturabilmesi ve yerleşebilmesi için, kamu kurumlarının, gerçek kişileri muhatap alırken "rica ederim" ifadesi yerine Yönetmelikte yazdığı şekliyle "Saygılarımla.", "İyi dileklerimle." veya "Bilgilerinize sunulur." ifadelerini kullanması gerekmektedir.
Sayı başlığın son satırından iki aralık aşağıda ve yazı alanının en solundaki “Sayı:” yan başlığından sonra yazılır. belirtir. Sayı ile aynı hizada olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır. Tutanak, rapor, tebliğ-tebellüğ belgesi ve benzeri belgelerde metnin bitiminde yer alabilir.
Resmi yazının özelliğine göre 2. derece bölümlerin gerekli olanları yazılır. Bir yazıda bu bölümlerin hiç birinin yazılması gerekmediği gibi sadece birinin, birkaçının veya hepsinin yazılması gerekebilir. yazılardır. Bunlar; Özel,Hizmete Özel,Gizli ve Çok Gizli yazılardır.
Font Nedir? Font, günümüzde dijital ortamda ve fiziksel ortamda kullanmış olduğumuz yazı tiplerinin genişlik, uzunluk ve tipi gibi özelliklerinin tanımlanmasına denir.
Android telefonlarda font değiştirme özelliği yer almaktadır. Bu sebeple Ayarlar sekmesinden Ekran ve Yazı Tipi menüleri takip edilmelidir. Buradan kullanıcılar yazı tipi ve fontunu değiştirebilmektedir. Bununla birlikte Ayarlar ve Erişebilirlik sekmesinden yeni yazı tipleri de cihaza indirilebilmektedir.
1️⃣ What Font Is
Herhangi bir fotoğraftaki fontu veya bir web sitesinde dikkatinizi çeken bir görseldeki fontu bulmak için What Font'u kullanabilirsiniz. WhatFont, aradığınız yazı tipi ile aynı veya çok benzeri olan 60'tan fazla ücretsiz ve premium font bulur. WhatFontIs, 850.000'den fazla yazı tipi barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri