Ezanı işittiğimizde Hz. Peygamber'in öğrettiği şekilde, tekrar etmeliyiz. 'Hayye ale's-salâh' ve 'Hayye ale'l-felâh' denildiğinde ise 'Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh' demeli ve müezzinin söylediği son tekbir ve kelime-i tevhide de icabette bulunmalıyız.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Gönüller Sultanı Efendimiz (asm), şu hadis-i şerifleriyle bizlerden önemli taleplerde bulunuyor, hatta emrediyor: “Ezanı işittiğiniz zaman müezzinin söylediğini aynen tekrar edin. Sonra bana salât u selâm okuyun. Zîra kim bana salât u selâm okursa Allah da ona on misliyle rahmet eder.
Rabbimiz kıyamete kadar minarelerimizden şehâdetleri dinin temeli olan ezandan bizleri mahrum bırakmasın. Değerli Müminler! “Kim gönülden inanarak okunan ezanı tekrar ederse cennete girer.”[2] hadisinde ifade edildiği gibi ezan, bize cennet muştusudur.
Sual: Okunan ezanı dinleyen tekrar ediyor, ikameti tekrar etmesi de caiz mi? Ezanı tekrar etmek sünnet, ikameti tekrar etmek müstehaptır. Tekrar etmekte mahzur yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadîs-i şerîflerinde: "Ezan nidâsını işittiğinizde, siz de müezzinin söylediklerini söyleyiniz." buyurmuşlardır. Bu itibarla: "Eşhedü en lâ ilâhe illâllah" şehadeti işitilince, "Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh, ve enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Ezân okunurken, ezânla kâmet arasında ve kâmet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Bazı hadisi şeriflerde ezan okunurken şeytanların kaçtığı söylenir. Bazı hadislerde ise horozların melekleri gördüğünde öttüğü söylenmektedir. Bu hadislerden yola çıkarak bazı din alimleri ezan okunurken köpeklerin havlamasını iyiye yorumlamaktadır.
Birçoğumuz susmuyor, ezana saygının hakkını teslim etmiyoruz. Yoksa tebliğ vazifesi sırasında Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e, 'üzün'(kulak) diye eziyet edildiğini unuttuğumuz için mi can kulağıyla dinlemiyoruz. Ezan, İslâmiyetin alametlerindendir.
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Abdestsiz kimsenin okuduğu ezan sahihtir ve mekruh değildir. Ancak abdestli olmak menduptur. Cünüp kimsenin ezan ve kâmeti ise tahrimen -harama yakın- mekruhtur.
Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
(Zariyat 18) Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Gecenin ikinci yarısından sonra da dualar kabul olur. [Gece, akşam ile imsak vaktinin arasıdır.] Hadis-i şerifte, ezan okunurken dua geri çevrilmez ve ezanla kamet arasında yapılan dualar kabul edilir buyuruldu.
Ancak, unutmamak gerekir ki, duaların kabulü Allah'ın takdirindedir. La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin bu dua, Allah'ın birliği ve büyüklüğünün kabul edilmesi, insanın kendi kusurlarını ve günahlarını kabullenmesi, Allah'tan af ve yardım dilenmesi anlamına gelir.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Köpekler özellikle günün ilerleyen saatlerinde ve Akşam Ezanı saatlerinde topluca ulurlar. Ülkemizde bu durum İnançlar göze alındığında; Köpeklerin Şeytan, Cin gibi varlıkları görebildiği ve Ezan saatlerinde bu varlıkların dışarıda kaçışır halde olduklarını gördükleri için uluduğu söylenir.
ezan'a olan saygı göstergesidir. çoğu zaman "ezzallah" diye telaffuz edilen sözcük. sonuna şefaat ya rasulallah da eklenebilir.
Muhammed'in peygamberliğini, namazı ve İslâm'ın temel esaslarını telkin etmiş olurlar. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, müzik çalınmaz.
Başka bir hadis-i şerifte de "Ey benim ümmetim. Ezan bitince şu duayı da okuyunuz. "buyurulmuştur: "Allahümme rabbe ha zihid-davetit-tammeti ves-salatil-kaimeti ati Muhammedenil-vesilete vel fadilete ved-dereceter-refiate veb'ashü mekamen mahmüdenil-lezi ve'adtehü inneke la tuhlifül-miad.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Her kim, ezanı işittiği zaman, “Allahümme rabbe hâzihi'da'veti't-tâmmeti ves'salâti'l-kâimeti Âti Muhammeden'il-vesîlete ve'l-fazîlete ve'b'ashü mekâmen mahmûdeni'llezî ve'addeh.”
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri