Bilginin kalıcı olabilmesi için beynin aktif hale gelmesinin önemli olduğunu belirten Tarhan, ezber bilgilerin beyinde çok az bir alanı aktif hale getirdiğini, bilginin beceriye dönüşmesinin ise bütün beyni çalıştırdığını söyledi.
Ezberleme çoğu kişi tarafından doğru görülmese de araştırmalar bunun hafızayı ve hatta eleştirel düşünme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Özetle, bir öğrenme yöntemi olarak ezberleme, bir şeyleri hatırlamak için gerekli olsa da uzun vadede etkisizdir. Kalıcı öğrenme için kalcı olmayabilir. Bunun nedeni, yalnızca bilgiyi ezberlediğinizde, onu geçmiş ve gelecekteki öğrenimden koparırsınız. Ezberledikleri bilgilerin pratiği yapılamaz.
Ezberleme eyleminin fiziksel ve mental olarak herhangi bir zararı yoktur ancak ezberin öğrenmedeki kalıcılığı sürekli tartışılan bir konudur. Albert Einstein'in bu konu hakkında fikir sahibi olabileceğimiz bir sözü vardır: “Bir kitapta kolayca bulunabilecek hiçbir şeyi hafızamda tutmam.”
İlgili 22 soru bulundu
Eğer ezber yapılması gereken yazı yahut bilgi vakit alacak uzunlukta ise daha çok tekrar yapmak ve gerekli vakti ayırmak gerekir. Cümleler ve kelimeler çalışma yapılırken sürekli tekrar edildiği vakit akılda kalıcılığı artar ve çalışmanın sonucunda ezber yapılmış olur.
Bir bilgiyi ezberlemek ve akılda tutmak için en iyi yöntem o bilgiyi aralıklı tekrar etmektir. Ezberleme tekniklerini adım adım uyguldıktan sonra bunları aralıklı olarak tekrar etmen gerektiğini unutma. Bu ezberleme tekniği ilkokuldan itibaren her öğrenciye salık verilen tekniklerden biri.
Ezber yapabilmenin tek püf noktası sürekli olarak tekrar etmek ve aynı yazıyı çalışmaktır. Özellikle ders çalışan bireyler, yapacakları tekrarlarla çalıştığı konuları unutmayacak ve akılda kalacaktır. Ezber işlemleri bazen kişilerde kısa sürebilirken bazen de uzun sürebiliyor.
Saat 16.00- 18.00 arası zihni canlılığın geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz konuları çalışmak için ideal zaman aralığıdır.
Uyurken yeni bir beceriyi sıfırdan öğrenmek mümkün değil; ama hafızayı güçlendirmek olanaklı. Uyku sırasında beynimiz önceki günün anılarını işleyip pekiştirir. İşte bu süreci daha etkili kılmak mümkündür.
=>Öğrenmek ve ezberberlemek kavramlarının arasındaki farklar nelerdir? •Öğrenmek daha uzun süreli akılda kalır ama ezberlemek daha kısa. Öğrenmek konuyu iyi kavramak demektir ama ezberlemek konunun sadece önemli yerlerini akılda tutmak demektir. Öğrenmek, ezberleme yöntemine göre daha etkilidir.
Daha gerçekçi tahminler, beynimizin hafıza kapasitesini 10 ila 100 terabayt arasına koymaktadır.
GÜN: (Kursta Öğleye kadar, Kurstan Sonra evde)
Böyle bir çalışmada 1 sayfa, 45 dakika sürer.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Tarih dersi genellikle ezbere dayalıdır. Ancak bazı yöntemler ile daha kolay öğrenilebilir.
Özellikle paragraf, problem ve deneme çalışmalarınızı bu saatlerde yapmanız önerilmektedir. Beynimiz 16.30 ile 18.30 arasında ise iyi bir tekrarcı konumundadır. Bu saat aralarında ders tekrarlarını yapmak ve ezber çalışmak verimli geçecektir.
Ezberlenen bilgiler gerçekten daha kolay unutulur. Çünkü ezber yapıldığı zaman hafızada, örneğin sözel bir bilginin belki de şekilsel bir kopyası oluşturulur. Ezberlenen bilgiler gerçekten daha kolay unutulur. Çünkü ezber yapıldığı zaman hafızada, örneğin sözel bir bilginin belki de şekilsel bir kopyası oluşturulur.
Tekrarlar ve Kısa Oturumlar: Bilgileri tekrar etmek, hızlı ezber yapmanın önemli bir parçasıdır. Kısa süreli ve sık tekrarlar, bilgilerin hafızada kalıcılığını artırır. Öğrenmek istediğiniz bilgiyi kısa oturumlara bölebilir ve bu oturumları düzenli olarak tekrarlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri