Hekim tarafından gerçekleştirilen fizik muayene esnasında ezilme ve burkulmalara dair belirti ve bulguların tespit edilmesine ek olarak, direkt grafi (x-ray) ya da manyetik rezonans görüntüleme(MRI) yöntemlerinin kullanılması ile eklem bölgelerindeki yumuşak doku yaralanmalarına tanı konulabilir.
Kemik ezilmeleri direkt grafiler ile saptanamaz, çünkü kortikal kemik bütünlüğü korunmuştur. Fakat eşlik eden avülsiyon kırığı veya osteopeni direkt grafilerde saptanabilir. Bu gizli yaralanmaların teşhis edilmesinde en etkili yöntemin MR görüntüleme olduğu bildirilmektedir.
Ayak ezilmesi problemi yaşayan kişiler ortalama 3 hafta ile 8 hafta arasında iyileşmeye başlarlar. Bu süreç içerisinde ayaklarına baskı uygulamamaları da önemlidir. Sadece iyileştirme yapılması için tedavi uygulanması yetersiz kalabilir. Ekstra özen gösterilmesi ve masaj ile de desteklenmesi önem taşır.
Buz doğrudan et ezilmesine karşı etki eder ve şişmeyi engeller. Eğer şişikten sonra buz tedavisi uygulanırsa buz aynı zamanda şişliği de indirir. Kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan buz tedavisi aynı zamanda morarmayı da hızlı bir şekilde geçirir.
Crush sendromu ya da diğer bir adıyla ezilme sendromu, genellikle göçük altında kalan kişilerde oluşan klinik bir tablodur. Göçük altında kalmaya bağlı ezilen kas hücreleri, kana karışarak çeşitli organ hasarlarına zemin hazırlayabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yumuşak Doku Zedelenmesi Belirtileri
Yumuşak doku yaralanmalarında, yaralanan bölgede birçok değişim fark edilebilir. En yaygın belirtiler arasında ise, ağrı, bölgeye kan hücum etmesine bağlı olarak sıcaklık artışı, eklemde hareket kısıtlılığı ve şişlik yer alıyor.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Doku Zedelenmesi Nedir? Kas zedelenmesi olarak da isimlendirilen yumuşak doku zedelenmesi, vücutta yer alan dokuların çeşitli hasarlar alması sonucunda oluşur. Oluşan hasarlar sonucunda kılcal damarlarda kopmalar dolayısı ile kanamalar görülebilir.
Öneri: Arnica kremi ani kazalarda kısa süre içerisinde hasarlı bölgeye uygulamak morarma ve şişliklerin önüne geçmeyi destekler. Kimler Kullanabilir: Tüm ciltler için kullanıma uygundur. Arnika geleneksel olarak çürükleri tedavi etmek için kullanılmıştır.
Ağrı tamamen geçene kadar uygulanması gereken buz tedavisinin yanı sıra istirahat edilerek birkaç gün içerisinde iyileşme gözlemlenmektedir. Kanamalı burkulma ya da kırığa dönen burkulmalarda ise cerrahi müdahale gerekebileceği için ayak bileği burkulması iyileşme süreci daha uzun zaman almaktadır.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır.
TANTUM®; cerrahi, travmatik vs. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı analjezik etki gösterir; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.
Literatürdeki kemik ezilmesi olgularının iyileşme süreleri değişkenlik göstermektedir. Jeografik tipteki lezyonlar ağsı (retiküler) yapıdaki lezyonlara kıyasla daha uzun sürede iyileşmekte ve osteoartrit gelişimiyle ilişkilendirilmektedir.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Kemik ve eklem şişmesi başta travma olmak üzere tumor, enfeksiyon ya da otoimmün durumlar nedeniyle meydana gelebilen bir şikayettir. Bu problemlerden kaynaklabiecek belirtileri vücudunuzda gözlemlemeniz halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Akut yumuşak doku travmalarında şişlik, uyuşma, renk değişikliği ve duyarlılık gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişinin fizyolojik yapısına göre sıklığı ve şiddeti değişen bu tür yaralanmalar genellikle 1 ila 6 hafta arasında sürer.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Öykü, fizik mauyene ile birlikte röntgen, ultrason, MRI ve BT tetkikleri yapılabilir. Özellikle kas içi kanama da USG ile hızlı değerlendirme sağlanırken MR ile detaylı tarama yapılabilir. Fakat kanamanın yeri ve miktarı açısından ayrıca eşlik edebilecek kemik doku yaralanmaları bazen BT ile araştırılabilir.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır.
Alternatif bir tıbbi tedavi seçeneği teşkil eden medikal masaj, kronik ağrılar, yaralanmalar, kas ve yumuşak doku hastalıkları gibi pek çok durumda uygulanabilir.
İncinmeler, kasların ve kas kirişlerinin aşırı derecede zorlanarak zedelenmesi sonucu meydana gelir. Bu zedelenmelerin çoğu elde, el bileğinde ve kolda meydana gelir. En sık gözlenen belirti, ağrıdır. Yanı sıra sızlama, karıncalanma, güç kaybı, hissizlik ve şişme de görülebilir.
Sadece kanama olmaz, ödem oluşur. Ödem, darbeye bağlı olarak cildin alt kısımlarında biriken sıvıların oluşturduğu bir şişliktir. Yüzeysel doku zedelenmeleri genellikle tehlikesizdir. Herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan bir süre sonra kendi kendine iyileşir.
Ağrı, şişme, morarma, kas spazmları ve etkilenen eklemlerin kısıtlı hareketi belirtiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri