(1) Tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte değerlendirilerek, hesaplanan 3 ölçütten 2'sinin sınırlarını 2 yılda üst üste geçen şirketler bağımsız denetime tabi olacaktır. Bağlı ortaklık, başka bir işletme (ana ortaklık olarak bilinen) tarafından kontrol edilen işletmedir.
Kamu Gözetimi muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından (kendi alanında SPK tarafından) yetki belgesi verilen kişi ve kurumlar bağımsız denetim yapmaya yetkili ve yetkinliktedirler.
İlgili 32 soru bulundu
30.11.2022 tarih ve 32029 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6434 sayılı ile “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bağımsız denetime tabi olma şartları değiştirilmiştir.
Bağımsız denetimin amacı şirketlerin mali tablolarının Uluslararası muhasebe standartlarına uygunluğunun denetimidir. Böylece şirketlerin mali tablolarında tam bir standart sağlanmış olacak ve mali tabloların anlaşılabilirliği artmış olacaktır.
Bağımsız Denetim Yaptırmamanın Cezası
Sermaye azaltamaz. Fon sağlayan şirketlere mali tablolar verilemez. Mali tabloları YMM veya mali müşavir tasdik edemez. TTK'ya göre idare para cezası kesilir.
TTK nın 400 üncü maddesine göre, sadece üyeleri yeminli mali müşavirler ve/veya serbest muhasebeci mali müşavirler olan bir bağımsız denetleme kuruluşu denetçi olabilecektir.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları KurumuŞirketler için Bağımsız Denetime Tabi Olma Durumu Sorgulama. Bu hizmet Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır.
1-Bağımsız Denetçi Sayısı:
KAYİK dışında lisans almak için ise 24.000 TL denetim harcı ödemektedirler. Keza her yıl KAYİK için en az 14.966,70 TL KAYİK dışı için ise 7.468,10 TL harç ödenmektedir.
BDY'nin 26/1-ç maddesinde “son yedi yılda beş yıl” olarak düzenlenen denetim ekibi rotasyon süresi, denetim kuruluşunda çalışan denetçiler ile denetim üstlenen bağımsız denetçi yanında çalışan denetçiler için aynıdır.
Artık anonim şirketlerde denetçiler zorunlu organlardan değildir.
Bağımsız denetimin amacı; finansal tabloların finansal raporlama standartları doğrultusunda bir işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde gösterip göstermediği konusunda bağımsız denetçinin görüş bildirmesini sağlamaktır.
Denetimde düzenleme yapma yetkisi birçok kuruma bırakılması ve farklı nitelikteki denetim raporları istenmesi denetim sektörünü olumsuz etkilemiştir. 1989 yılında halka açık şirketler zorunlu bağımsız dış denetim kapsamına alınmıştır.
Bağımsız denetim yeminli mali müşavirler için birkaç aşamadan oluşan bir süreçtir. Genel hatları ile süreci özetlemek gerekirse; Müşteri kabul ya da reddi, denetim yapacak ekibin belirlenmesi, denetimin planlanması, denetimin uygulanması ve denetim raporunun hazırlanması gibi aşamaları içermektedir.
SPK bağımsız denetim çalışmalarını denetimin konusuna göre sürekli denetim, sınırlı denetim ve özel denetim olmak üzere üçe ayırmıştır.
Bağımsız denetçi şirket genel kurulunca seçilir (TTK m. 399/1, m. 408/2) ve yukarıda da anlatıldığı üzere bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması ile atanır.
Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 27'nci maddesine göre denetim ekipleri üç denetçiden az olamaz, ayrıca denetim ekiplerindeki sorumlu denetçi ve belirlenen diğer kademeler için en az birer yedek denetçi belirlenir.
Bağımsız denetime tabi olan bir şirketin bağlı ortaklığı/iştirakiyiz. Şirket olarak kendimiz de 2021 hesap dönemi için denetim kapsamına girdik. Ana şirketimizin denetimi yapılırken konsolide bir denetim yapıldığından ve bu denetim içerisinde şirketimizin de dolaylı olarak denetimi yapılmaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400'üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, on yıl içinde aynı şirket için toplam yedi yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez.
Bağımsız denetçi olmak için SMMM ruhsatı şart değildir. Bağımsız denetçi olmak için yukarıda ilgili alanlar aktardığımız iktisat, maliye, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyasal bilgiler gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; bağımsız denetçi olmak için ilgili sınavlara başvurabilir.
Denetçi, bağımsız ve meslek bilgilerine sahip kişilerdir. Bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi olarak üç denetçi türü bulunmaktadır.
Bağımsız Denetçi Ne Kadar Maaş Alır? Bağımsız Denetçi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Bağımsız Denetçi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 30.100 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri