Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
üzerine salamura ilave edilir ve tenekeler kapatılarak hava almayacak şekilde lehimlenir. Peynirin istenen karakteristik tat ve aromayı kazanması amacıyla peynir tenekeleri 2-40C sıcaklıktaki soğuk hava depolarında en az 8 ay süreyle olgunlaşmaya bırakılır .
İlgili 41 soru bulundu
Her peynirde olduğu gibi bu doğal peynir de oda sıcaklığında tutulmalı. En iyi saklama ve muhafaza etme yeri olarak buzdolabı gösterilmekte. Bununla birlikte peynirler uzun süreli olarak buzdolabında tutulduğu sürece tüketime her daim açıktır.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en büyük farkı, üretildiği süt ürününün Ezine bölgesinden sağlanmasıdır. Görünüş ve yapı itibariyle beyaza yakın açık sarı renge sahip olup orta sertlikte bir peynir çeşididir. Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
🔅Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. 🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Klasik beyaz peynirin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Kavun ve karpuz eşliğinde tüketilebilir. Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder. Bu inek sütünde de mevcuttur. Ezine inek peynirinde ise (aslında böyle bir kavram yoktur) çok sert yavan bir tat ortaya çıkartır.
Kolay kırılmayan gözenekli yapısı ile ağızda kolayca dağılır. Ezine keçi peyniri ise aralarındaki en beyaz renge sahip. Keçi sütünün kendine has tadını ve baskın aromasını taşıyan peynir; koyun peynirine göre daha az, inek peynirine göre daha yağlı ve kıvamlıdır.
Peynirin, Ezine, Ayvacık ve Bayramiç bölgesinde yetişen hayvanlardan elde edilen sütten üretildiğini anlatan Atik, Ezine peynirinin genel itibarıyla inek, koyun ve keçi sütlerinin karışımıyla yapıldığına işaret etti.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Genel olarak beyaz peynirler ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 hafta dayanmaktadır.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur. Mevsimsel değişimlerle farklılaşan süt yağı içeriği, aynı peynirin farklı dönemlerde değişik renkler almasına sebep olur.
Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi.
Ezine peyniri alırken en önemlisi üretim yerinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç olmasına dikkat etmek gereklidir. Bunun haricinde Ezine peyniri kokuyor ön yargısını bir kenara bırakalım. Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır.
bu bölge çiftçileri, sütünü verdiği işletmecilerden (mandıra) diğer yöre çiftçilerine göre çok daha yüksek bedel alırlar. bu hem yöredeki bol otlak potansiyeli nedeni ile sütün kaliteli olmasından hem de çiftçilerin bilinç seviyelerinin yüksekliği nedeni ile hayvanlarına iyi ve temiz bakmalarından ve ulaşım kolaylığı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri