Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Ezine peynirinin üretimi diğer beyaz peynirlerin üretimine benzer, ancak kullanılan süt, %40 keçi, %50 koyun ve %10 inek sütünden oluşmaktadır. Yapım esnasında herhangi bir starter kültürü kullanılmamaktadır. Edirne peynirinde olduğu gibi Ezine de metal kutular içerisinde olgunlaştırılır.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en büyük farkı, üretildiği süt ürününün Ezine bölgesinden sağlanmasıdır. Görünüş ve yapı itibariyle beyaza yakın açık sarı renge sahip olup orta sertlikte bir peynir çeşididir. Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir.
Tuzlamanın peynir kalitesi üzerine etkisi büyük olup, tuzlamanın belirli ısı şartlarında yapılması tercih edilir. Bu nedenle tuzlamanın yapıldığı ve olgunlaştırılacağı yer ısısının 15–16°C'yi geçmemesi gereklidir. Olgunlaşma ile kaşarın iyi bir tad ve aroma kazanması için serin bir yerde 2–3 ay kalması gereklidir.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir. Koyun sütü diğer sütlere oranla daha yağlı bir bileşene sahip olduğu için peyniri de daha kıvamlıdır ve daha sarımsı bir renge sahiptir. Kolay kırılmayan gözenekli yapısı ile ağızda kolayca dağılır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Ezine peynir nedir sorusunun cevabı; Türkiye kökenli olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynirdir. Ezine tipi beyaz peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidi, kendine özgü aroması ile dikkat çeker.
Peynirin içerdiği besin öğeleri sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Protein deposu olan ezine peynirleri bu açıdan da tam bir enerji kaynağı. Aynı zamanda tam bir kalsiyum deposu olan ezine peyniri kemiklerin gelişmesinde de etkin bir rol oynuyor.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Ezine Peyniri
İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır. Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır. Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder.
Ezine peyniri, belirtilen bu coğrafyanın doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen keçi, koyun ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsime göre belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir.
Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. BBC Türkçe'nin haberine göre, Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
bu bölge çiftçileri, sütünü verdiği işletmecilerden (mandıra) diğer yöre çiftçilerine göre çok daha yüksek bedel alırlar. bu hem yöredeki bol otlak potansiyeli nedeni ile sütün kaliteli olmasından hem de çiftçilerin bilinç seviyelerinin yüksekliği nedeni ile hayvanlarına iyi ve temiz bakmalarından ve ulaşım kolaylığı ...
Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir. Tek kalıplık ticari ambalajından çıkarılıp kullanılacaksa yıkanmasına gerek yoktur.
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
TAM YAĞLI OLGUNLAŞTIRILMIŞ EZİNE KLASİK İNEK PEYNİRİ 1 KG FİYATI 175,00 TL ( 600 GR İLE 700 GR ARASI DEĞİŞEN VAKUMLU AMBALAJ )
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri