Galeri yetki belgesi almak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca görevlendirilen özel işletmelere başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında işletme sahibinin diploması ve araç alım satımına dair nace kodunun olduğu vergi levhasının fotokopisi istenmektedir. Başvuruların ardından yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.
Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 sınav ücreti KDV dahil 600 TL'dir. Adayların, sınavdan başarılı olduktan sonra “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” alabilmeleri için, Mesleki Yeterlilik Kurumu'na belge masraf karşılığı olarak ödenmek üzere, 150 TL belge ücreti ödemelidir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Vergi levhası almak için https://intvrg.gib.gov.tr adresine kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılmaktadır. Vergi levhası internet üzerinden alınabilmektedir. İnternette ilgili bölümlere gerekli bilgiler girildikten sonra vergi levhası alınabilmektedir. Vergi levhası internet üzerinden alınabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Vergi levhası sorgulama işlemi e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) veya GİB (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilir. Ayrıca son 3 yıla ait vergi matrahını ve tahakkuk eden vergileri görüntüleyebilirsiniz.
Gelir vergisine tabi tutulan ve: Ticari kazanç elde edenler, Zirai kazanç elde edenler, Serbest meslek erbabı ve adi ortaklık, kolektif ve adi komandit işletmelerinde ortak statüsünde olanlara vergi levhası verilir.
4)Oto komisyonculuğu yapanların durumu nedir? Oto alım-satımı işlerine aracılık eden galericiler, şirketler, başkalarına ait alım-satım yaptıkları araçlar nedeniyle aldıkları komisyon gelirlerinden %18 KDV ödeyeceklerdir.
İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik uyarınca home ofis olarak ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunulması mümkün olmayıp bu şekilde faaliyet gösterenlere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve buna bağlı olarak yetki belgesi verilemez.
Yetki Belgesi Zorunluluğu
Yetki belgesi alabilmek için işletmenin; Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına kayıtlı olması Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması İşletme içerisinde yetkili kişilerin mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması gerekiyor.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
İnternet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için öncelikle kişi kimlik bilgilerini kullanarak interaktif vergi dairesine kayıt olmalıdır. Sonrasında e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapmalıdır. Sonrasında; İnteraktif Vergi Dairesi'nde 'İşlemler/Sicil Bildirimleri/İşe Başlama Bildirimi' butonları sırasıyla tıklanır.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Bireyler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müdürlüğü'ne başvuru yapabilir.
BELGEMİ KAÇ GÜNDE ALABİLİRİM? 10 Gün İçinde Belge Alınır; Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir.
Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilecektir. Mesleki yeterlilik belgesi ise TOBB MEYBEM tarafından TOBB'a bağlı Odalar aracılığıyla verilecektir. Yetki belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi yerine geçen bir belge bulunmamaktadır.
2- Kimler ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti yetki belgesini almak zorundadır? İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır.
Oto Galeri Kar Marjı
Ortalama bir araçtan 1000 – 3000 lira kar ettiğinizi düşünürsek ve ayda 10 araç satışı yapsanız en az 10 bin lira cebinize kalır. Daha yüksek kar oranları ile fiyatları 20 – 30 bin seviyelerine de çıkarmak mümkün. İnternet üzerinden yapacağınız ilanlar sayesinde de geliriniz daha fazla artabilir.
Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
300 bin liraya kadar ceza
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Vergi levhası nasıl alınır? a) Vergi levhası İnternet Vergi Dairesinden alabilirsiniz. b) Yeminli Mali Müşavir vasıtasıyla alabilirsiniz. c) Varsa bağlı bulunduğunuz Esnaf/ Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz.
Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri