Gaziantep yöresine ait çok meşhur bir kebap olan 'altı ezmeli kebap', sadeliği ve özgünlüğüyle iştah kabartan geleneksel bir tat. İşte orijinal haliyle altı ezmeli kebap tarifi...
Gaziantep / Antep Altı Ezmeli Kebap, Gaziantep / Antep Altı Ezmeli Kuşbaşı Kebabı, Gaziantep / Antep Altı Ezmeli Kıyma Kebabı 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
ADANA MI ACI URFA MI? Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
İlgili 34 soru bulundu
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Kuzu eti, köy biberi, sumak ve domates ile hazırlanan basma kebap, Adana'nın yöresel yemekleri arasındadır. Lavaş ekmeğine sarılarak tüketilen bu yemek, basma kebabı ismiyle de bilinir.
Sultan kebabı, yufkanın içini sebzeler ile birlikte kırmızı et veya tavuklu harç ile doldurup üzerine beşamel sos ve kaşar peyniri döküp fırında nar gibi kızaran bir yemek. Özel günlerde de tercih edilebilecek bir yemek olmasının yanı sıra, 'Akşama ne pişirsem?'
Domatesler dörde bölünür. Her dilimin sırtı şişin bir yönüne gelmek üzere, ceviz büyüklüğünde elde toparlanan bir et ve bir domates şeklinde saplanır.
Şişe geçirilir, etrafına ince açılmış külbastı eti sarılır ve Kalbur Et'in spesiyali Kalbur Burma Kebap'ı ortaya çıkar. Trakya, Keşan bölgesinin sakız erkek kuzusundan elde edilen, sırt eti kullanarak hazırlanan çok narin bir lezzettir. Narinliği, işlenmesi ve pişirilmesinden gelir.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir.
Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir. Türkiye'de oldukça fazla kebap türü bulunmaktadır.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Adana kebap ile Urfa kebap arasında fark dendiğinde akla gelen en önemli husus, Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri. Tepsinin içerisinde dev bir sebzeli köfte olarak gözükse de aslında o her şeyiyle özel bir kebap.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.
Avşor, genellikle kemiksiz et, büryan yağı, biber, taze fasulye, patlıcan, salça ve tuz ile yapılan bir çorba. Bitlis ve Van civârında bilinmektedir. Avşor çorbası büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağ, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanır.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Hatay Usulü Döner`de en önemli fark, kullanılan ekmek türüdür. Ekmek, ultra ince (bazı yörelerde yapılan yufka ekmeğe benzer) bir ekmektir. Bunun dışında, döner içerisinde kızarmış patates, turşu, ketçap veya sarımsaklı mayonez gibi malzemeler de yer alır.
KATIK DÖNER
Gıda sektöründeki yaşantımıza 1988 yılında İskenderun'da açtığımız ilk şubemiz ile başladık.
Şavurma, Arap ve Levant mutfağına özgü bir kebap türü.
Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez. Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır.
Çıraklıkla başlayıp dünya mutfağında ustalığa uzanan, 25 yılık tecrübeyle Müslüm Kılıçalp ve Mesut Özdoğan olarak bizler 2014 yılında Ankara'da “İşimiz Kebap” sloganıyla yola çıktık. Lezzet sektöründeki bilgi birikimimizi “Müslüm Kebap”a aktararak global bir lezzet markası olmayı hedefledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri