Kayısı ve hurma tüketimi, vücutta süt üretimini artıran prolaktin hormonunu artırabilir. Kayısı iyi bir lif, potasyum, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Hurma ise lif ve kalsiyum yönünden zengindir ve doğal olarak tatlıdır.
Bu özellikleriyle de anne sütünü artırıcı etki yapıyorlar. Günde 1-2 porsiyon kadar kurutulmuş meyve, örneğin; 2 adet kuru incir, 4 adet kuru hurma yemenizde fayda var.
Hurmanın antiseptik özelliğisayesinde loğusalık yaralarını iyileştirmesinin yanı sıra, loğusalık döneminde Anne sütü arttırıyor. Hurmanın içindeki potasyumun doğum sonrasında anne sütünü artırıcı etkisiyle anne sütü ile beslenen bebeğin büyümesini ve kemiklerinin gelişmesinde önemli katkılar sağlıyor.
Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle bazı bebeklerde gaz veya sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, hurmanın tatlılığı da bazı bebeklerde aşırı gaz yapabilir. Bu nedenle, herhangi bir yeni yiyeceği bebeğinize eklerken, önce doktorunuzla konuşmanız ve bebeğinizin reaksiyonunu izlemeniz önerilir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Kayısı ve hurma tüketimi, vücutta süt üretimini artıran prolaktin hormonunu artırabilir. Kayısı iyi bir lif, potasyum, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Hurma ise lif ve kalsiyum yönünden zengindir ve doğal olarak tatlıdır.
Dolayısıyla hem tahinin hem de tahin helvasının temel maddesi susamdır. Tahin ve tahin helvasının da tıpkı susam gibi anne sütünün artmasına destek olduğu söylenir. İçeriğindeki çok zengin susam ve susam yağı oranı sayesinde bu ürünler, sütünüzün kalitesini ve oranını artırabilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Özellikle hurma, incir, kırmızı üzüm, şeftali, kuru kayısı, hünnap, havuç, dereotu, semizotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı besinler anne sütünün miktarını artıracak besinler arasında yer alan meyve ve sebzelerdir.
Süt azaltan besinlerden uzak durun
Aşırı şekilde maydanoz ve nane tüketmek süt üretimini azaltabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Hurma, doğru şekilde tüketildiğinde zayıflamaya destek olduğu için diyet yaparken yenebilir. Şeker oranı yüksek bir besin olduğu için abartılmadan günde 1-2 adet tüketilebilir. Gün içinde ara öğünlerde küçük bir atıştırmalık olarak bir tane yenilmesi diyetin verdiği halsizliği azaltır ve enerji seviyesini yükseltir.
Anne minimum 3 lt su içmeli, buna ek olarak süt, ayran, şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları tercih edebilir. *Medine hurması (günde 2 adet) gibi besinler de diyete eklenmelidir.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler.
Emziren anne, günde en az 2 litre su, en az 2 bardak süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini bolca tüketmelidir. Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. Sebze ve meyve öğünlerde ihmal edilmemelidir.
Su, süt, ayran, kefir, az şekerli komposto, kuşburnu, az şekerli limonata, taze meyve suyu, nane, ıhlamur çayları ile sıvı alımı zenginleştirilebilir) Kafeinli içecekleri (kola, çay, kahve gibi) içmekten sakınmaları, kahveyi 2 fincan ile sınırlamaları, Alkolden uzak durmaları gerekmektedir.
Rezene Çayı Süt Yapar mı? Rezene tohumlarındaki anetol bileşiği, ayrıca anne sütünü artırıcı doğal galaktogog özelliklere sahiptir. Östrojen hormonunu taklit eden bu özellik, anne sütünü artırması nedeniyle emziren anneler için değerli kabul edilir.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir.
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Süt Miktarını Etkileyen 5 Faktör
Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir. 2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır. 3. Emzirme ya da pompalama seanslarının sıklığının azalması vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarını azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri