Kısmi felç durumda denge kaybı, yürüme güçlüğü, eşyaları elle kavramada zorlanma, ince hareketleri yapamama, kasların çabuk yorulması, koordinasyonda bozulma gibi belirtiler oluşabilir. Konuşma bozukluğu, çevreyi algılama ve dikkat bozukluğu da görülebilir.
Kısmi Felç Nasıl Gelişir? İnme, beyne giden kan akışının kan pıhtısı, yağ parçacıkları vb. materyaller nedeniyle kesilmesi (iskemik inme) veya beyin içindeki kan damarlarının bütünlüğünün yüksek tansiyon vb. nedenlerle bozulması (hemorajik inme) nedeniyle oluşur.
Yüz, kol veya bacakta, vücudun bir yarısında uyuşma, duyu kaybı veya güçsüzlük. Diğer insanları anlamada zorlanma veya kafa karışıklığı Konuşma ve/veya yutma güçlüğü Tek ya da her iki gözde görme bozukluğu, ani görme kaybı
Kısmi felç ile geçici felç birbirinden farklı kavramlardır.
Geçici felçlerde şikayetler 1 gün içerisinde sonlandığı için genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci gerektirmez. Eğer hafif de olsa şikayetler 24 saatten uzun sürüyorsa bu artık tıbben kısmi felç sınıflamasına girer.
Felç belirtilerinin sık izlenenleri, bir kol ya da ayakta tutmama, güçsüzlük, konuşamama - ifade edememe ya da konuşulanı anlamama tarzında - ani ortaya çıkan baş ağrısı, kusma, denge bozukluğu, çift görme, yutma bozukluğu ve yüzde kayma gibi belirtilerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Boyun tutulması (ense sertliği), beyin damarlarındaki kanama belirtisi olabilir. Çenenizi göğsünüze değdiremiyorsanız, doktora görünmenizde fayda var. Şiddetli ve ani baş ağrısı, en sık karşılaşılan felç belirtilerinden biridir. Şiddetli ve ani omuz ağrısı, felç geçirmeden önce ortaya çıkan belirtilerdendir.
Genellikle beyin kan damarlarından birinde oluşan bir kan pıhtısı geçici inmeye neden olur. Düzenli kan dolaşımı sağlanamadığında beyin dokusu oksijenlenemez ve normalde olduğu gibi çalışamaz. Bu yüzden kol ve bacak hareketlerinde güçsüzlük ve konuşmada bozulma gibi belirtiler görülebilir.
Sağ ve sol beyin inmelerinin fonksiyonel sonuçlarını araştıran çalışmalar hangi tarafın daha tehlikeli olduğu konusunda çelişkili sonuçlar vermektedir. Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir.
Felç tedavisi için fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) doktoruna muayene olmanız gerekir. Yüz, kol ya da bacak kaslarında güçsüzlük, etkilenen kısımda uyuşma, his kaybı, yürüme güçlüğü, konuşma bozukluğu gibi belirtilere neden olan felçler beyin, omurilik veya sinir liflerindeki hasarlara bağlı gelişir.
Son araştırmalar “sessiz inme” olarak bilinen bu felç türünün çok daha fazla kişiyi etkilediğine dikkati çekiyor. Felç insanları bazen tekerlekli sandalyeye mahkum eden ağır sonuçlar doğurabiliyor. Ani uyuşma, fiziksel yorgunluk; konuşma, anlama ve denge sağlamada zorluklar felcin belirtileri arasında.
Geçici İskemik Atak
Buna geçici felç de denebilir. Geçici felç belirtileri felç belirtilerini andırır ancak kısa sürer. Geçici iskemik ataklar genellikle beş dakikadan az sürer,fakat bazen daha da uzun sürebilir. Bu tür felçlerde kalıcı hasar görülmez çünkü tıkanma geçicidir.
Geçici İskemik Atak (TIA)
Geçici İskemik Ataklar(TIA) kan pıhtısı kaynaklı oluşur ve bu duruma “mini felç” denir. Uyarıcı nitelikte inmeler olduğundan ciddiye alınmalıdır.
Felç iyileşme süreci ve hızı hastanın kendine özgüdür. Bazı hastalar haftalar, bazıları aylar içinde iyileşirken bazıları için iyileşme süreci yıllar alır. Bazı felçli hastalar tamamen iyileşirken bazılarında belli oranda fonksiyonel kayıplar yaşam boyu devam edebilir.
Felçte his ve hareket kaybı genellikle tek taraflı olup vücudun sadece sağ ya da sol tarafında görülür.
En hızlı iyileşme genellikle felçten sonraki ilk üç ila dört ay içinde gerçekleşir. Bununla birlikte, iyileşme birinci ve ikinci yılda da devam edebilir. Erken müdahale, başarılı bir iyileşmenin anahtarıdır.
Beynin kan damarlarında daralma ya da tıkanma meydana gelir ve ciddi şekilde azalmış kan akışına (iskemi) neden olur. Tıkanmış veya daralmış kan damarları, kan damarlarında biriken yağ parçacıklarında ya da kan dolaşımında dolaşan ve beyindeki kan damarlarına yerleşen kan pıhtıları veya diğer kalıntılardan kaynaklanır.
Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50'dir. Bu yaş aralığı içinde ülkemizde felç gelişen bireyler Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerine göre daha genç yaşta inmeyle yüz yüze gelmektedir. Ülkemizde inme hastalarının yarısı 40 yaşın altındadır.
Felç tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına bir an önce başlanmalıdır. Kapsamlı fizik tedavi ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
İnme geçiren kişilerde aniden ortaya çıkan bir tarafta güçsüzlük, uyuşma veya konuşma zorluğu en sık gözlenen belirtiler arasında yer alıyor. Sinirsel felç belirtileri bazen geri dönüşlü olabilirken, doğru müdahale edilmediğinde sıklıkla kalıcı hasar bırakıyor.
Sol taraf felci, beynin sol tarafındaki bir hasar nedeniyle vücudun sağ tarafında meydana gelen felç durumudur. Beynin sol tarafı, vücudun sağ tarafının kontrolünü sağlar. Bu nedenle, sol taraf felci genellikle sağ kol ve sağ bacakta güçsüzlük veya felç, konuşma ve dil problemleri gibi belirtilerle kendini gösterir.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Felç yani inme çeşitleri iskemik (damar tıkanması), hemorajik (damarda kanama) ve travmatik felç olarak 3 farklı şekilde sıralayabiliriz.
İnme (Felç) Geçiren Hastaya Müdahale
Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun. Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri