1) Tekerleklerden çikan kirli ve basinci az olan havayi gövdeden uzak tutmak. 2) Frenlere temiz hava göndermek. 3) Otomobilin alt tarafindaki hava akimini düzenlemek. 4) Otomobilin radyatörlerine hava iletmek.
F1 otomobillerinde arka kanat downforce üretmeye yarar.Yani islev olarak uçak kanatlarinin tersidir.
Uçaklar kanatları kendisini kaldırmak için kullanırken, yarış araçları ise tam tersi yerde tutmak için, yani downforce için kullanır.
Böylece aracın hızlanırken, yavaşlarken ya da viraj alırken daha dengeli olması amaçlanıyor. Ağırlık merkezi ne kadar destek noktalarının arasında kalır ve ne kadar yere yakın olursa denge o kadar artar. Yani Formula 1 araçlarında her pilotun koltuğu kendisine özel olarak üretiliyor.
Yere basma kuvveti aracı aşağı doğru iterek aracın piste daha iyi tutunmasını sağlar. Bu sayede F1 araçları, virajları normal otomobillere göre çok daha hızlı alabilir. Yere basma kuvveti olmazsa araç kolayca kontrolden çıkabilir. Yere basma kuvveti ne kadar yüksek olursa aracın yol tutuşu o kadar fazla olur.
İlgili 28 soru bulundu
Bu da saatte ortalama 206.347 km/s anlamına geliyor. F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor. Bu gerçekten etkileyici bir rakam.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
F1 pilotları neden tartılır? Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar. Kurallar gereği pilotların dengeleyici ağırlıklar dahil olmak üzere minimum 80 kg ağırlığında olmaları gerekir.
2014 yılında yapılan yeni kural değişikliği ile 2.4 litre hacmindeki V8 motorlar yerine hâlen kullanılmakta olan 1.6 litrelik turbo beslemeli V6 motorlar kullanılmaya başlanıldı. Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur. Motorun devir çevirme limiti 15.000 rpm'dir. Silindir başına 4 valf olmak üzere 24 valf bulunur. Yakıt akış limiti ise 100kg/h olarak sınırlandırılmıştır.
Formula 2, kısaltması F2 olan, Formula Two (Türkçe: Formula İki); tek kişilik ve açık tekerlekli formula araçları ile yapılan otomobil yarışlarından biridir. Formula 1 yarışlarından farklı olarak, daha küçük ve daha az güce sahip arabalar için düzenlenmektedir.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
Spin, araçların pilot hatası veya kontrol dışı sebeplerle kendi etrafında dönmesi durumuna denir.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor. Vites kutusunun ilginç özelliklerinden biri de vites değişimi sırasında aracın hızının kesilmemesi için gaz pedalından ayak çekilmez ve aracın vites değişikliği hız kesintisiz olarak gerçekleşir.
DRS aktivasyon bölgelerinde, öndeki araca 1 sn'nin altında yaklaşan sürücüler, bir sonraki DRS alanında yani düzlükte DRS'yi açarak geçici olarak hız avantajı elde eder. DRS açıldığında arka kanadın ana parçasının açısı genişler ve sürüklenme azalarak araç daha hızlı olur.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Özellikle F1 yarışlarında pilotlar, 6G'ye varan kuvvetlere, uzun süreler boyunca karşı koymaya çalışırlar; yani 60 kg'lık bir yarışçının vücudu üzerinde 360 kg'lık ekstradan bir yük söz konusu olabilmektedir. Bu kuvvet, vücudun serbest konumlanması halinde sizi muazzam ölçüde yaralayabilecektir.
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
Pirelli, FIA'ya 2023 lastiklerinin geçen yılki lastiklerden 1.5 kg daha ağır olacağını resmi olarak bildirdi. Bundan ötürü FIA, minimum araç ağırlığını 798 kg'a çıkardı. Bu bilgi takımlara, geçtiğimiz günlerde yapılan son teknik toplantıda iletildi ve bu da bazı takımlar için üzücü bir haber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri