Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Yansıtma fişi; Maliyet/Masraf hesaplarında izlenen kayıtların dönem sonunda; Gelir Tablosu Hesaplarında kar/zarar izleyebilmek için aktarılması işlemidir.
Yansıtma işlemleri yıl ya da dönem sonu itibarıyla belirli hesapların son borç ya da alacak tutarlarının izlenecekleri yeni hesaplara aktarılması işlemidir; bilançonun 7A/7B gider hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır.
Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.
Eğer bir ürün ya da hizmet karşılığında satıcı ve alıcı arasında özel bir anlaşma söz konusu ise bu anlaşma kapsamında yansıtma faturası düzenlenmesi gerekir. Söz konusu olan bu yansıtma faturasında ürün ve hizmetin tam bedelinin yansıtılması ve gerekli bilgilerin fatura üzerinden detaylandırılması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Mal ve hizmet ödemesi gerçekleştiren tarafın işlem bedelini asıl muhataba yansıtma ihtiyacını karşılayan ve bu amaçla kesilen faturalara yansıtma faturası adı verilir. Aslında burada önemli olan, mal ve hizmete ilişkin faturanın kimin adına kesilmiş olduğudur.
Yansıtma fatura faturayı ödeyecek kişi ile muhatabın aynı olması halinde kesiliyor. Ancak bir başkası adına alınan mal ya da hizmet için yansıtma faturasına ihtiyaç duyulmaz. Bu da yansıtma faturasının kesilmediği durumlardan birisidir. Böyle bir durumda bireye dekont vermek yeterli olarak kabul ediliyor.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
HES. Bilanço gününde 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
731-Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı: Dönem içerisinde genel üretim giderlerinde toplanan tutarlar, dönem sonlarında bu hesaba aktarılarak kapatılırlar. Dönem içerisinde genel giderler bu hesabın alacağı karşılığında ilgili stok ya da maliyet hesabına borç kaydedilir.
Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere, firmanın kendisine ait olmayan masrafın üzerine bir fark ilave etmeksizin bire bir yansıtması durumunda, söz konusu masraf yansıtma işlemi KDV'ye tabi olmayacaktır.
Yani bir şirket adına kesilen yansıtma faturası, şirketin harcaması olarak görülmemelidir. Dolayısıyla yansıtma faturası düzenlenirken, bu fatura doğrudan bir gelir kaydı olarak değil, alacak kaydı olarak muhasebeleştirilmelidir.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Yansıtma, bireylerin kendi güçlüklerini ve eksikliklerini başkalarında görmeye eğilimli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Örneğin, bir kişi kendi öfkesini kontrol etmekte zorlanıyorsa, başkalarının öfkeli olduğunu düşünerek kendi öfkesini yadsıyabilir.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
2) 805 Gelir Yansıtma Hesabı; gelir tablosu hesapları veya bilanço hesaplarına kaydedilen tutarların, ilgisine göre bütçe gelirleri hesabı veya bütçe gelirlerinden ret ve iadeler hesabına yansıtılması için kullanılır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
Cevap) Dönem sonlarında hem yansıtma hemde gider hesapları karşılıklı olarak kapatılacaktır. 8) Dönem sonunda dönem karı ve yasal yükümlülükler karşılığı nasıl hesaplanır? Bu işlemi yaptıktan sonra 600 lü hesapların mizanı bir daha alınır ve gelir tablosu tanzim edilir.
730 Hesap İşleyişi
Tahakkuk eden giderler 730 genel üretim giderleri hesabının borçlarına kaydedilir. İlgili dönem sonunda 731 genel üretim giderleri yansıtma hesabı ile mukayese edilerek kapatılır.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
Ticaret konusu olan mal veya hizmetin; yanlış fatura düzenlenmesi, masraf dağıtımı ve taraflar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak asıl muhatabına yansıtılması gerekir. Hizmet bedeli ödeyen kişi, masrafı asıl muhatabına yönlendirmek için fatura kesebilir.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri