Bu sebeple ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği daha sık görülmektedir. Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
En Güzel Hurma Nerenin Hurması? Türkiye'de en sık tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine (Mebrum Hurma) dikkat çeker.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Kudüs hurması ve Medine hurması en iyi hurma çeşidi seçeneklerindendir. Medine hurması ile Kudüs hurması arasında belirli farklılıklar vardır. Medine hurması diğer hurma türlerine göre küçük boyutludur. Kudüs hurmasına göre de küçük boyutlu olan Medine hurmaları oldukça lezzetlidir.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Kudüs hurması Medine hurması farkı: Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. Kudüs hurması ayrıca daha pahalı bir hurma çeşididir. Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
Medine ve çevresinde yetiştirilen mecdül hurma, Kudüs hurması olarak da bilinir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu hurma çeşidi; folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor bakımından zengindir. Hurma çeşitleri arasında en sevilenler arasında yer alır.
Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Ana vatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır.
Kudüs hurması, ılıman, tropikal olmak üzere daha çok çöl ikliminin ve sıcak iklimin yaşandığı yerlerde olur. Kudüs hurması Filistin topraklarında yetişir. Kudüs, hurmanın yetişmesi için gerekli olan bütün koşullara sahiptir.
Bu sebeple ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği daha sık görülmektedir. Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Hurma Ağacı Nerede Yetişir? Pakistan, Türkmenistan, Yemen, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, İran, Irak hurma yetiştiriciliğinde 60 milyon ton 1. sırada; Mısır, Fas, Libya, Afrika, Cezayir, Moritanya, Libya, Mali, Nijer, Sudan, Çad ise 32 milyon ton ile 2. sırada yer almaktadır.
Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir. Bunun için plastik bir kaba koyacağınız çekirdekleri çimlendirebilirsiniz. Üç gün boyunca suda kalan ve şişmeye başlayan hurma çekirdeklerini, toprağın 10 cm ile 20 cm aralığında kalacak şekilde kaba dikmelisiniz.
Kansızlığı önler. Trabzon hurması olarak da adlandırılan cennet hurması, içerdiği demir sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi sonucu meydana gelen kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir. Renksiz, soluk veya mat bir görünüme sahip hurmalar genellikle taze değildir. Lezzet: İyi bir hurma, tatlı, kremsi ve lezzetli olmalıdır. Çok tatlı veya bozulmuş bir tadı olan hurmalar taze değildir.
Acve Hurması, Peygamber hurması olarak bilinen küçük taneli fakat çok lezzetli ve kaliteli hurma çeşididir. Peygamber Hurması da denen Acve Hurma diğer hurmalara göre daha değerlidir.
Yaş hurma çeşitleri arasında Medjool, Deglet Noor, Barhi, Halawi ve Zahidi gibi popüler çeşitler bulunmaktadır. Medjool hurması, iri ve karamel tadıyla bilinirken Deglet Noor hurması ise daha küçük ve daha tatlı bir tada sahiptir. Barhi hurması ise sarımsı yeşil renkli, tatlı ve sulu bir yapısıyla öne çıkar.
Hurma: Tamr (Hurma Arapça'da kadın anlamına geldiği için Hurma alımı sırasında Tamr denmesi yararlı olacaktır). 1.
Bir kap içerisine ıslak talaş doldurulur ve şişen çekirdekler buraya koyulur. Belirli aralıklarla spreyle su sıkılarak, talaşın nemli kalmasını sağlamak önemlidir. Yaklaşık bir ay sonra hurma bitkisi çimlenmeye başlayacaktır. Tohum çimlendikçe üzerinde yeşil sivri sapları çıkmaya başlar.
Kaşığın rivayeti ise karların çok olacağı ve kışın tam anlamıyla yaşanacağıdır. Tabii, yemek için bunu denemesi de bahane olur. Birkaçı veya daha fazlasından aynı şekil çıktığında sonbahardan kış müjdelenir. Hurma, gelecek kışın sırrını çekirdeğinde taşır ve meyvesini sunarken cömert davranır.
, Pakistan, Yemen ve Türkmenistan'da yetişen 60 milyon ton hurma ile ilk sırada yer alır; Afrika, Cezayir, Mısır, Fas, Moritanya, Libya, Mali, Nijer, Sudan, Çad, Tunus ve Somali 32 milyon ton üretimle ikinci sıradadır.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: En hayırlı (yararlı) hurmanız “Berni” (hurması) dır. Abdullah İbni Abbas radıyallahü anhüma diyor ki: Peygamberimiz (s.a.v.) en çok berni hurmasını severdi.
BERHİ YAŞ HURMA Ramazan sofralarında nadir de olsa görülen bu hurma, yaş hurmaya göre daha serttir. Hamile ve emziren kadınlara tavsiye edilir.
Halk arasında Peygamber Hurması olarak bilinen, yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir çeşittir. Medine bölgesinde yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri