Şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4'e bölünür. Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak, uçlarından düğüm atılır. Tüm malzeme, tuz hariç bidona doldurulur. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir ve bidona aktarılır.
Doğanay Şalgam, mor havuç ve şalgam turpunun su ve tuz eklenerek bulgur ile mayalanmasından oluşur. Dost bakteriler sayesinde meydana gelen fermantasyonla tam 35 gün boyunca mayalanan Şalgam, doğal ve sağlıklı bir içecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Şalgam suyu; ülkemize özgü, laktik asit fermantasyonu ile üretilen, kırmızı renkli, bulanık ve ekşi lezzetli bir içecektir. Adana, Mersin, Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Üretiminde hammadde olarak bulgur unu, şalgam turbu, su, ekşi hamur, kara havuç ve tuz kullanılmaktadır.
2 gün arayla kapağını açıp havalandırın. 15 günün sonunda şalgam suyunuz hazır hale gelmiş olacak.
Şalgamı tatlandırmak için kullanılan limon tuzu, kaya tuzu ve şeker de şalgamın olmazsa olmazı.
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
12.Şalgam suyunun ağzı sıkıca kapatılarak serin ve güneş almayan bir ortamda 15-20 gün arası bekletilir. Süre bitiminde şalgamınız içmeye hazırdır.
Mayalanma süresi mevsimine ve ortamına göre değişiklik arz etmektedir. Yirmi beş derece ortam sıcaklığında kurulan şalgamın mayalanma süresi 7-8 gündür. Mayalanma süresini çok iyi geçirmiş şalgam, yörede "keskin şalgam" olarak sıfatlandırılmaktadır.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Öncelikle şalgam, kırmızı havuç ve kırmızı pancar bitkileri temin edilmelidir. 2 tane toz kefir mayası, içme suyu ve kaya tuzu malzemeleri de satın alınmalıdır. Daha sonrasında ise tüm malzemeler karıştırılır. Karışımın serin bir ortamda 2 ay civarında bir süre bekletilmesi sonucunda şalgam suyu elde edilir.
Ana vatanı Adana olarak bilinen şalgam suyunun patenti Tarsus'tadır. Çukurova'ya özgü bir içecek olan şalgam suyu, kebap çeşitleri ve pek çok Türk yemeği ile birlikte tüketilir.
Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
Şalgam suyu içerisinde aynı zamanda laktik asit bulunduruyor, bunun sayesinde hazmı kolaylaştırıyor. O yüzden her gün bir bardak bol limon suyu sıkılmış şalgam suyu için, içerisine bolca limon sıkın çünkü limonda bulunan C vitamini etin içerisindeki demirin daha çok emilerek faydalı olmasını sağlıyor.
Kaya tuzu, acı biber, toz şeker, sarımsak ve limon tuzunu suya ekleyin ve karıştırın. Tülbentle bağladığınız bulguru suya atın, üzerine dilimlediginiz havuç ve şalgamı ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın, birkaç günde bir kapağını açıp havasını alıp tekrar kapatın. En az 25 gün karanlık bir ortamda bekletin.
Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Şalgam suyunu buzdolabında haftalarca saklayabilirsiniz. İnce boğazlı şişeler saklama konusunda daha başarılı sonuç veriyor. Kavanozlarda yine beyaz tabaka oluşuyor ve içmeden önce süzmek gerekiyor.
Şalgam Suyu Tarifi İçin Malzemeler
1 kg kırmızı havuç 60 g nohut (yaklaşık 1 avuç kadar) 80 g bulgur (yaklaşık 2 avuç) 1 çay kaşığı limon tuzu.
ACILI ŞALGAM NASIL YAPILIR? Şalgam suyunu acılı sevenler yukarıdaki malzemelere 3-4 adet kurutulmuş acı biber ekleyebilir. Biberleri iki parçaya ayırarak ekleyin, böylelikle şalgam suyunuz acılı olacaktır.
Şişeyi açtığınızda sanki kola açar gibi şalgam suyu içinden baloncuklar yüzeye çıkmaya başlar. Bu şekilde asitlenen şalgam suyunun tadı pek hoş olmaz ve bozulduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
tüm bilinen kanıların aksine; yüzeyinde sigara külü çırpılmış gibi beyazlıklar bulunduran şalgam; şalgamın iyi mayalandığını gösterir. yani kaliteli olduğunu gösterir. kimi işbilmezler şalgamın bozuk olduğunu sanıp içmezler bu yüzden. şalgam soğuk tüketilmelidir.
Bilinen şalgam suyundan farklı olarak sarımsaklı ve tuzsuz çeşitleri bulunan şalgam suları vatandaşların ilgisini çekti. Beypazarılı girişimci Muammer Daşdeşen, meşhur Beypazarı havucu ile ürettiği özel şalgam suyunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri