1 Nisan 2019'dan itibaren, Türk vergi kanunundaki bir değişiklik nedeniyle Facebook Ireland LTD, Türkiye'de yerleşik olmayan bir kuruluş olarak KDV kaydına sahip olacaktır ve Türkiye'deki Facebook reklamları geçerli yerel vergi oranında katma değer vergisine (KDV) tabidir.
Sosyal medya vergi muafiyetinden yararlanmanın şartları nelerdir? YouTube, İnstagram, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayanlar ve mobil uygulama geliştiricilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnadır.
Facebook, Türkiye'de %18 vergi uyguluyor. Facebook reklamları, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Türkiye'de resmi olarak vergilendirilmeye başlandı. Reklamverenler Facebook, Instagram, Messenger veya Marketplace üzerinden hazırladıkları reklamlar için %18 Katma Değer Vergisi (KDV) ödeyecekler.
15 Şubat 2021 tarihinden itibaren Facebook, ticari amaçlarla reklam yayınlayan işletmelerin Facebook reklamı alışverişlerine KDV eklenmediğinden emin olmak için geçerli bir KDV sicil numarası (KDV Numarası) ibraz etmelerini zorunlu tutacaktır.
Söz konusu gayrimaddi hak kullanımlarına ilişkin kesinti MUHSGK beyannamesinin 281. satırında beyan edilecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Facebook reklamlarını ticari veya kişisel amaçlarla satın almanız fark etmeksizin, reklamlar için sizden her ödeme alındığında bu tutara KDV eklenir.
Meta reklamlarınızı (Facebook, Instagram veya diğer Meta teknolojilerindeki reklamlar) ödemek için aylık faturalandırmayı kullanırsanız reklam giderleriniz için aylık olarak fatura alırsınız. Genellikle, ay içerisinde reklam yayınlayan her bir reklam hesabınız için bir fatura alırsınız.
Bir bilgisayarda Reklam Yöneticinizin Faturalandırma kısmına gidin (facebook.com/ads/billing). İşlem listenizin üst kısmında, tarih açılır menüsüne tıklayın ve indirmek istediğiniz makbuzların tarih aralığını seçin. Tüm faturaları indir'e tıklayın.
Vergi dünyasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı Value Added Tax'dır. Türkiye'de kullandığımız katma değer vergisi yani KDV anlamına gelir. VAT, AB'de alınıp satılan mal ve hizmetlere eklenen değer üzerinden değerlendirilir.
Beyannameyi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine elden verebileceğiniz gibi posta yolu ile taahhütlü ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderebilirsiniz. KDV beyannamesi tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine internet vergi dairesi aracılığı ile e-Beyanname şeklinde de düzenlenebilir.
Banka vergi kesintisi yapacak
Bu kazançların gelir vergisinden istisna olması, vergi kesintisi (tevkifat) yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Yasa uyarınca bankaların bu hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmaları gerekiyor.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Vergiden sonra maaşınızın ne kadar olduğunu bulun
yıllık başına 300,000 TL saat başına ne kadar eder? saat başına başına 144 TL yıllık ne kadar eder? Eğer Türkiye'da senede 300,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 122,777 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 177,223 TL, aylık 14,769 TL olacaktır.
'Youtuber' olarak da bilinen ve milyonlarca kişi tarafından takip edilen internet ünlülerinin vergilendirilmesinde yeni adım atıldı. İnternetten kazanç sağlayan daha fazla meslek grubunun vergilendirilmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Sosyal medya fenomenleri 2021 yılında vergi sistemine dahil edildi.
Facebook, geçen yılki gelirinin yüzde 85'ini reklamlardan kazanmış. ABD'deki sanalreklam sektörünün de yüzde 28'ine hakim. Onu, Twitter izliyor. Sosyal medya ağları kullanıcılara ücretsiz olsa da sahipleri için büyük bir gelir kaynağı.
Youtube ve influencerlar, elde ettikleri gelirlerden stopaj vergisi de ödemek zorundadır. Stopaj vergisi, Youtube ve influencerların reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri ve ürün satışlarından elde ettikleri gelirler üzerinden kesilir. Stopaj vergisi oranı, 2023 yılı için %20'dir.
2021 tarihinde yürürlüğe giren ve Resmi Gazete'de yayınlanan 7338 sayılı kanun gereğince sosyal medya üzerinden içerik üretimi gerçekleştiren ve bu içerikler sayesinde gelir elde eden kişiler ve mobil cihazlar için uygulama geliştiren kişilerin kazançlarından kesinti yapılması nedeniyle uygulanan bir vergi sistemidir.
Vergi sistemleri her ülkede farklıdır ve Türkiye'de işletme sahipleri için önemli olan vergi numaraları arasında VAT numarası yer almaktadır.
VAT (Katma Değer Vergisi) Numarası, Avrupa Birliği'nde faaliyet gösteren işletmeler için zorunlu olan bir vergi numarasıdır. Bu numara, bir işletmenin belirli bir Avrupa Birliği üyesi ülkede Katma Değer Vergisi mükellefi olduğunu ve dolayısıyla bu ülkedeki vergi mevzuatına uygun olarak işlem yaptığını gösterir.
Facebook, 2022 yılında toplam reklam gelirinin 113 milyar doları bulduğunu, 2023 yılında beklenen gelirin bu rakamın çok daha üzerinde olacağını açıklamıştı. Facebook, Google ve YouTube'dan sonra en çok ziyaret edilen üçüncü web sitesi durumda.
Facebook, Messenger, Instagram veya Meta Audience Network'te reklam yayınlamak için kullandığınız ödeme yöntemi başarısız olduğunda, siz borç tutarını ödeyinceye kadar reklamlarınız durdurulur ve reklam hesabınız kapatılır.
Ödeme düzeyinize ulaşacak kadar harcama yapmadıysanız sizden yalnızca fatura tarihinizde ücret alınır. Fatura tarihiniz her ayda bulunmayan bir günse (ayın 29, 30 veya 31'i gibi) daha kısa çeken aylarda ayın son gününde ücretlendirilirsiniz.
Ayda iki kez ödeme yapılır. Ayın 1'i ila 15'i arasında elde edilen kazançların ödemesi bir sonraki ayın 2'si gibi yapılır. Ayın 16'sından son gününe kadar elde edilen kazançların ödemesi ise bir sonraki ayın 21'i gibi yapılır.
Yakınlardaki ödeme hareketlerinizi görüntülemek için: Reklam Yöneticisi'nde Ödeme Ayarlarınıza gidin. Ödeme Hareketleri bölümünde son 3 işleminizin ayrıntılarını görüntüleyebilirsiniz. Reklam ücretleri ve ödeme geçmişinin tamamını görüntülemek için Tümünü gör'e tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri