Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

İşçi 20 gün geçtiği halde halen fazla mesai ücretini alamamışsa, işyerine giderek iş yapmaktan kaçınma hakkına sahiptir. İşçi Fazla mesai ücretini, 1 hafta çalışma süresinin bitiminde ya da varsa denkleştirme süresi sonunda işverenden maaş ödeme zamanında talep edebilir. Bu halde iş sözleşmesi devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozhukuk.org

Fazla mesaisi ödenmeyen işçi ne yapmalı?

Fazla mesai ücretini alamayan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşçi, fazla mesai yaptığı halde ücreti ödenmezse işten istifa edebilir ve tüm tazminatlarını almaya hak kazanabilir. İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Mesai ücreti alamıyorum ne yapmalıyım?

İşveren, normal ücrette olduğu gibi fazla mesai ücretlerini de 20 gün içinde ödemek zorundadır. Fazla çalışma yapıldığı halde karşılığında ödenmesi gereken ücretin işçiye ödenmemesi durumunda işçi ya Çalışma ve İşkur müdürlüklerine işverenini şikayet etmeli ya da bu konuyla ilgili İş Mahkemesi'nde dava açmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ishukukuyardim.com

Mesaisi ödenmeyen işçi nereye şikayet eder?

Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

Mesai ücreti ödemek zorunlu mu?

Öncelikle belirtmek gerekir ki fazla çalışma yapılabilmesi işçinin muvafakatine bağlıdır. İşçinin rızası olmaksızın fazla çalışma yaptırılamayacaktır. Gerek normal çalışma ücretlerinin gerekse fazla çalışmalara ilişkin ücretlerin ilgili olduğu dönemde işçiye ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akkashukuk.com

MESAİ DAVASI NEDİR, NASIL HESAPLANIR, NASIL AÇILIR? Avukat Ezgi Esnik Günay

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Fazla mesai alacağı nasıl ispatlanır?

Bordroda fazla çalışma bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi fazla çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Fazla mesaiyi nasıl ispatlarım?

İşçiler işyerine kart okutarak giriyor. İşte kart okuma sayesinde tespit edilen giriş – çıkış saatleri fazla mesainin tespit edilmesinde delil olarak kabul edilir. İşçi fazla mesai ücretinin yer aldığı bordroyu imzalamış olsa bile bordroda yer alandan daha uzun süre fazla mesai yaptığını iddia edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Fazla mesai kim ispatlar?

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında (davalarda) fazla çalışma ücreti sıklıkla gündeme gelmektedir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçi fazla çalışma ücretine hak kazandığını tanık, yazılı belge gibi delillerle ispatlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pkfistanbul.com

Ücreti ödenmeyen işçinin hakları nelerdir?

Ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İlgili maddede geçen ücret kavramı geniş yorumlanmakta olup, diğer sosyal hakları 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi de işten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Mesai paralarının elden verilmesi yasal mı?

Yani ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir. Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kimler fazla mesai ücreti alamaz?

Milyonlarca özel sektörde çalışanını ilgilendiren emsal bir karara imza atan Yargıtay, müdür ya da üst seviyede yönetici olan çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmeyeceğine hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Fazla mesai tutmak zorunlu mu?

İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Fazla mesai ücreti davası nasıl açılır?

Fazla Mesai Davası Açma

Arabulucuda anlaşma sağlanamadığına dair tutulan son tutanak tarihinden itibaren 15 gün içinde fazla mesai davası açılabilir. İş mahkemesine süresi içinde fazla mesai davası dilekçesi sunulması ile iş davası açılmakta ve fazla çalışıldığının dava açan kimse tarafından ispatı istenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayuyarkaba.av.tr

Fazla mesai yapmayan işçi işten çıkarılabilir mi?

Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altinokta.org.tr

Maaşı Gününde ödenmeyen çalışanlar neler yapabilir?

Maaş ve ücretlerini alamayan işçiler işçilik hak ve alacaklarını faiziyle talep etmek, bu doğrultuda ihtar çekmek, icra başlatmak, dava açmak gibi yasal yollara başvuru hakkına sahiptir. Çalışanların ücret ve maaş ödemelerini geciktiren iş yerlerinde, işçiler işi durdurma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihpancar.av.tr

Fazla mesai haklı fesih mi?

Açıkça tespit edilebilir bir durumdur ki fazla mesai yapan işçinin yıllık 270 saati aşan bir süre ile fazladan çalışma yapıp yapmadığının bir önemi olmaksızın fazla mesai ücretlerinin işveren tarafından ödenmemesi işçi açısından haklı nedenle fesih nedeni sayılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: etkiavukatlik.com

Geriye dönük mesai ücreti alabilir mi?

9. Fazla Mesai Ücretinde Zamanaşımı

Fazla mesai ücreti bakımından da zamanaşımı 5 yıl olup işçi tarafından sadece geriye dönük 5 yıllık çalışma için fazla mesai ücreti talebinde bulunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İşveren ücret ödemesini en fazla kaç gün geciktirebilir?

İlgili kanunun 34. Maddesinde açıkça; ''işveren ücret, ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir nedenler dışında ödemesi gerekir'' diyerek belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ckhukuk.com.tr

İşveren işçinin maaş ödediğini nasıl ispatlar?

Ücretin ödediğinin ispatı ise işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli olup, para borcu olan ücreti ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

Mesaiye kaldığımı nasıl kanıtlarım?

İŞÇİ FAZLA MESAİ YAPTIĞINI KANITLAMAK ZORUNDA

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

İşveren zorla fazla mesai yaptırabilir mi?

İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

Fazla mesai davası ne zaman açılır?

Fazla mesai alacağı da ücret alacağı olması nedeniyle 5 yıllık zamanaşımı süresine tabiidir. Bu süre fazla çalışmanın yapıldığı tarihten başlar. Buna göre işçi fazla mesai alacaklarının zamanaşımına uğramaması için her 5 senede bir işverene dava açması ve alacağının zamanaşımına uğramasına engel olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocalhukuk.com

Geriye dönük mesai ücreti nasıl alınır?

İşçilerin her türlü ücret alacaklarında 5 yıllık zaman aşımı uygulanıyor. İşten ayrıldığında fazla mesai davası açan işçi, sadece son 5 yıla ait fazla mesailerin parasını talep edebilir. Bu nedenle, fazla mesai iddiasında bulunan kişinin davayı gecikmeden açması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

1 ay içinde en fazla kaç saat mesai yapabilir?

Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder. Bahsedilen sürelerin aşılması, çalışan hakkının ihlâli olarak yorumlanır. Bir çalışan, söz konusu sürelerin üzerinde çalıştırılmaya zorlanırsa haklı fesih nedeni sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

1 günde en fazla kaç saat mesai yapabilir?

Fazla çalışma süresi ne kadardır? Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT