Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
Trafik cezasına bir dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliği'ne verilmek üzere, bulunduğunuz yer adliyesinden Ceza Mahkemeleri Ön Büro üzerinden itiraz edebilirsiniz. Dilerseniz avukatınıza vekalet vererek de itiraz edebilirsiniz. Ek olarak e-imza ile uyap vatandaş sistemi üzerinden de itiraz yapmak mümkün.
Trafik cezası itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Mahkemesine verilir. Trafik cezasına itiraz dilekçesinde şu bilgilerin bulunması gerekir: Sulh Ceza Mahkemesi'ne başlığı Dosya numarası
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir.
Fahri Trafik Müfettişi Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır? Fahri trafik müfettişi ceza itiraz için önce yazılan cezanın adresine gönderildiğinden emin olun. Size ulaşan tebligat ve içerisinde yazan bilgiler ile edevlet üzerinden bu cezaya itiraz edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, fahri trafik müfettişlerinin başka ilde ceza kesemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte, sürücüler, başka şehirde yaşayan fahri trafik müfettişlerinin kestiği cezaları iptal ettirebilecek.
Sayılı kararına istinaden fahri trafik müfettişince hazırlanan tutanak üzerinde yaptıkları kontrol sadece şekli unsurlarına ilişkin olup, tutanakta kayıtlı trafik suçunun gerçekten işlenmiş olup olmadığına ilişkin değildir. Bu sebeple de itiraz halinde söz konusu kabahat fiilinin işlendiğinin ispatı gerekecektir.
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1).
2023 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.
Biz de mağdur olduğumuz durumla ilgili bir keyfiyet gördük. Olaya baktığınız zaman bir trafik memurunun görevli olduğu yerler bellidir. Bunun haricinde bir yerde ceza kesemez. Fahri trafik müfettişi öncelikle nerede olduğunu ispat etmeden, suçun nasıl işlendiğini ispat etmeden ceza kesemez.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygulamaya koyduğu mobil aplikasyon ve internet sitesi üzerinden fahri trafik müfettişleri tarafından kural ihlali yaptığı tespit edilen aracın plakası, modeli, rengi gibi özellikleri yazılarak, tutanak tutulabiliyor. Tutulan tutanak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne iletiliyor.
“FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİNİN FOTOĞRAF ÇEKMELERİ YASAK”
Fotoğraf çekme zorunluluğu olmadan ceza yazılabiliyorsa fahri trafik müfettişlerine de aynı yetki verilmiştir. Güvenlik riski oluşturmaması nedeniyle fotoğraf çekmeleri de yasaklanmıştır.
Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermelidir. Kişinin itirazına karşı kusur bulan mahkeme tüm masrafların kişi tarafından karşılanmasına karar verir. Bu nedenle yapılan itirazın geçerli bir gerekçesi ve kanıtı bulunmalıdır.
'E-İmza Girişleri' veya “M-İmza Girişleri” butonuna tıklanır. Akabinde, “e-Devlet Aracılığıyla Giriş” butonuna tıklanır. Açılan ekrandaki adımlar takip edilerek sahibi olduğunuz Elektronik İmza veya Mobil İmza ile giriş yapılır. Sol menüde yer alan 'Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri' butonuna tıklanır.
(3) Sulh ceza hâkimi, istemi üç gün içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı tebliğden itibaren yedi gün içinde yetkili asliye ceza mahkemesine itiraz edilebilir. Asliye ceza mahkemesi itirazı üç iş günü içinde inceleyerek kesin karara bağlar…
5326 sayılı Kabahatler Kanununun 31.maddesi'ne göre “Kanun yoluna başvuru dolayısıyla oluşan bütün masraflar ve vekalet ücreti, başvurusu veya savunması reddedilen tarafça ödenir.” Trafik cezasına itirazınız ret edilirse itiraz süresince mahkeme tarafından yapılan masrafları (tebligat masrafları vs ) ödemek zorunda ...
Trafik cezası itiraz için bazı belgelerin bulundurulması gerekmektedir. Cezaya itiraz edilirken, ilgiliden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Ancak itirazın sonunda mahkeme, cezaya itiraz eden kişinin kusurlu olduğuna hükmederse, mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalacaktır.
Çünkü mahkemenin ardından itiraz haklı bulunursa vatandaşın ödendiği ceza miktarı tarafına iade edilir. Ancak itirazın haksız bulunması durumunda kişilerden mahkeme masraflarının da ödenmesi beklenir. Bu durumda süresinde ödenmeyen cezanın da indirim süresi geçmiş olacaktır.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Tutanak: Fahri Trafik Müfettişi Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağını, ifade eder.
Yargıtay'a göre fahri trafik müfettişleri başka illerde ceza kesemeyecek.
Trafik suçlarına ilişkin davalara, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 112'nci maddesindeki hükümler çerçevesinde trafik mahkemelerinde, bunların bulunmadığı yerlerde yetkili bulunan Sulh Ceza Hakimlikleri yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri