“FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİNİN FOTOĞRAF ÇEKMELERİ YASAK” Fotoğraf çekme zorunluluğu olmadan ceza yazılabiliyorsa fahri trafik müfettişlerine de aynı yetki verilmiştir. Güvenlik riski oluşturmaması nedeniyle fotoğraf çekmeleri de yasaklanmıştır.
Fahri trafik müfettişince emniyet şeridinin haksız kullanımı iddiasıyla düzenlenen ceza tutanağı, ihlale dair herhangi bir delil sunulmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Sulh Ceza Hakimliği, emniyet şeridinin ihlal edildiğine dair fotoğraf ve video delili sunulması gerektiğine dikkat çekti.
Fahri trafik müfettişi öncelikle nerede olduğunu ispat etmeden, suçun nasıl işlendiğini ispat etmeden ceza kesemez.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygulamaya koyduğu mobil aplikasyon ve internet sitesi üzerinden fahri trafik müfettişleri tarafından kural ihlali yaptığı tespit edilen aracın plakası, modeli, rengi gibi özellikleri yazılarak, tutanak tutulabiliyor. Tutulan tutanak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne iletiliyor.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, fahri trafik müfettişlerinin başka ilde ceza kesemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte, sürücüler, başka şehirde yaşayan fahri trafik müfettişlerinin kestiği cezaları iptal ettirebilecek.
İlgili 17 soru bulundu
FOTOĞRAF DAYANAĞI YOKSA...
Trafik cezalarında cezanın iptalinin söz konusu olabildiğini belirten Özak, “Özellikle sadece memur tarafından imzalanan ve sürücünün imzasının bulunmadığı durumlarda cezalar iptal edilebiliyor. Ayrıca trafik ihlaline ilişkin bir fotoğraf olmalı.
Sayılı kararına istinaden fahri trafik müfettişince hazırlanan tutanak üzerinde yaptıkları kontrol sadece şekli unsurlarına ilişkin olup, tutanakta kayıtlı trafik suçunun gerçekten işlenmiş olup olmadığına ilişkin değildir. Bu sebeple de itiraz halinde söz konusu kabahat fiilinin işlendiğinin ispatı gerekecektir.
Sonra bu listeler İçişleri Bakanlığı'na gidiyor. Buradaki onaydan sonra valiliklere ve ardından emniyet müdürlüklerine iletiliyor" dedi. "Fahri trafik müfettişleri yaptıkları hizmet karşılığında bir ücret almıyor" diyen Kahraman, "Trafiğin düzenlenmesine katkı sağlıyorlar.
Fahri trafik müfettişi ceza itiraz için önce yazılan cezanın adresine gönderildiğinden emin olun. Size ulaşan tebligat ve içerisinde yazan bilgiler ile edevlet üzerinden bu cezaya itiraz edebilirsiniz.
Bu maddenin yayımı tarihinden önce basımı yapılmış olan Fahri Trafik Müfettişleri Trafik Suçu Tespit Tutanakları bitinceye kadar kullanımına devam edilir. Madde 14- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 15- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür. 1.
Tebliğ edilmediği sürece itiraz süresi başlamaz. Tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde trafik cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliğine ya da 30 gün içerisinde İdare Mahkemesine Trafik cezasına itiraz dilekçesi ve aşağıda yazan belgelerle birlikte internetten veya ilgili adliyeden başvuru yapılır.
Fahri trafik müfettişleri tamamen gönüllülük esasına göre bu görevi yerine getiriyor. Tespit ettikleri kural ihlallerine karşı tutanak tutabiliyor, bu tutanakları elden trafik birimlerine ya da elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 gün içerisinde teslim ediyor.
Trafik cezası itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Mahkemesine verilir. Trafik cezasına itiraz dilekçesinde şu bilgilerin bulunması gerekir: Sulh Ceza Mahkemesi'ne başlığı Dosya numarası
Trafik cezasına bir dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliği'ne verilmek üzere, bulunduğunuz yer adliyesinden Ceza Mahkemeleri Ön Büro üzerinden itiraz edebilirsiniz. Dilerseniz avukatınıza vekalet vererek de itiraz edebilirsiniz. Ek olarak e-imza ile uyap vatandaş sistemi üzerinden de itiraz yapmak mümkün.
Trafik cezası, ehliyet affı, MTV borçlarını da içeren yapılandırmaya ilişkin kanun yürürlüğe girdi. 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi ve prim borçları ile cezalar ve kamuya olan diğer borçlar için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapılabilecek.
Bir 155 ihbarı veya emniyet hizmetleri sınıfına dahil olmayan bir yönetici veya kamu görevlisinin ihbarı ve bildirimi veya istemi üzerine trafik cezası yazılması da mümkün değil. Fahri trafik müfettişlerinin ise yasa ve yönetmelik hükümlerine göre tanzim edilen tespit tutanağına ceza uygulanıyor.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik Cezasına İtiraz Etme Koşulları
KTK Yönetmeliği'nin 10. maddesine göre gıyapta kesilen (yüz yüze kesilmeyen) cezalar 10 gün içinde sürücüye tebliğ edilmelidir. Tebliğin 10 günü geçmesi durumunda ise ceza geçerliliğini yitirir ve sürücü gerekli başvuruları yaparak cezayı iptal ettirebilir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir.
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, b) En az kırk yaşında olmak, c) (Değişik:RG-24/11/1999-23886) En az yüksekokul mezunu olmak d) En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak, e) (Değişik:RG-3/9/2020-31233) Hakkında 2918 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre işlem yapılmamış olması veya düzenlendiği tarihten ...
Devlet memuru olarak çalışan müfettişlerin maaşları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre belirlenir. 2023 yılı itibariyle, müfettişlerin maaşları 30.000 TL ile 62.000 TL arasında değişebilir.
c) Sabıka kaydı olmadığı beyanını, d) Sürücü belgesi bilgilerini, e) Öğrenim durumu bilgilerini, içeren ve fotoğrafının yer aldığı yazılı veya il valiliğince kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen form (Ek-4) ile ikametinin bulunduğu il valiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Trafik cezasına yaptığınız itiraz kabul edilmezse trafik cezasını ödemeniz gerekecektir.
İtiraz Etme Usulü Nedir? Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri