Hareket ve hareketsizliğin ilkesi ise fâil nedendir. Bu anlamda herhangi bir iş ve eylemde bulunan o işin fâilidir. Örneğin spor sağlığın fâilidir. Dördüncü illet bir şeyin kendisi için olduğu şey anlamında gaye illettir.
Sözlükte illet “hastalık, kişiyi ihtiyacını görmekten alıkoyan durum, zafiyet, sebep ve gerekçe” gibi anlamlara gelir. Sonuncu mâna kelimenin terim anlamına daha yakındır.
Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi. Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin.
İslam filozofları, gerek fizik ve tabiat alanında gerekse metafizikte her şeyin bir sebebinin olduğu gerçeğini kabul etmişlerdir. Buradan yola çıkarak, sebebe illet, sebepli olana, yani illetin sonucu ortaya çıkan varlığa ise malul adını vermişlerdir.
Sözlükte “sebep, hastalık ve kusur” gibi anlamlara gelen illet (çoğulu ilel), hadis ilminde terim olarak “genellikle ilk bakışta farkedilmeyen ve hadisin sıhhatini zedeleyen kusur” demektir.
İlgili 44 soru bulundu
Hadislerde zikredilen buğday, arpa, hurma ve tuzdan hareketle ise faiz illeti; Hanefîler ve Hanbelîlere göre, “cinsle beraber ölçülür olma”, Şâfiîlere göre, “gıda olma”, Mâli- kilere göre, “stoklanabilen gıda olma” özelliği taşımasıdır.
Sözlükte “yol, ip, kendisiyle herhangi bir maksada ulaşılan vasıta; şefaatçi” anlamlarına gelen sebeb (çoğulu esbâb) (Lisânü'l-ʿArab, “sbb” md.; Tehânevî, I, 626), fıkıh usulü terimi olarak şâriin varlığını hükmün varlığına ve yokluğunu hükmün yokluğuna alâmet kıldığı durumu/niteliği ifade eder.
Sened veya metninde herkesin göremeyeceği bir kusuru bulunan hadis.
Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü, kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.
Sözlükte “incelemek, denemek, tahmin etmek, ölçüp takdir etmek” anlamındaki sebr ile “parçalara, kısımlara ayırmak” mânasına gelen taksîm kelimelerinden oluşan sebr ve taksim, terim olarak bir konuda muhtemel seçenekleri belirleyip (hasr) ardından birer birer eleyerek (hazf) tek bir seçenek bırakma yöntemini ifade eder ...
Neticede illet, hükümle eylem arasındaki münasebet ve bağlantıyı ortaya çıkarmaya dönük sorunun cevabı olurken, hikmet ise Şâriin bir hükmü koymadaki amacını anlamaya yönelik sorunun cevabını oluşturmaktadır.
Eğer hüküm ile uygunluk taşıyorsa hem illet ve hem de sebep adını alır. Hükümle kendisi arasında açık bir uygunluk yoksa buna sadece sebep denir, illet denilmez. Hükümle uyum halinde bulunan sebebe "yolculuk (sefer)” örnek verilebilir. Ramazanda yolculuk, oruç tutmama için bir sebep kılınmıştır.
Her ma'lûl (sonuç ya da olay) bir il- lete (sebep, etki) dayanır. Bir illet hep aynı ma'lûlü meydana getirir. İslam felsefesi ve Kelâm'da illiyet, nesneler arasında bulunan ve aynı sebeplerin aynı so- nuçları zorunlu olarak verdiği prensip anlamında kul- lanılmıştır.
Menat veya Manah, Arap mitolojisinde bir tanrıça. İslam öncesi Arabistan'da tapılan tanrıçalardandır, özellikle Mekke şehrinin üç baş tanrıçasındandı. İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da da geçer.
Fıkıh usulünde kāsır genelde illetin bir vasfı olarak zikredilir ve bununla illetin benzer olaylara da taşabilen (müteaddî) bir vasıf olmayıp sadece asla mahsus oluşu kastedilir.
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
ç) Fabrika, atelye ve benzeri işyerlerinde, işe başlamadan evvel iş sırasında veya işi bitirdikten sonra, o işyerinde husule gelen ve yine o işyerinin mahiyetinden veya çalışma konusundan ileri gelen kazadan doğmuş olursa; Buna (Vazife malûllüğü) ve bunlara uğrayanlara da (Vazife malûlü) denir.
Bu şekilde sakat ya da hasta olan ve bu özellikle uzun süre bir durum ise dile getirilen bir kelimedir. Malulen Ne Demektir? Sakat durumunda ya da sakat olan şeklinde malulen kelimesi ifade edilmektedir.
Madde 44- Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hâsıl olan arızalar veya dûçar oldukları tedavisi imkânsız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamayacak duruma giren iştirakçilere (Malûl) denir ve haklarında bu kanunun malûllüğe ait hükümleri uygulanır.
Hadis Ricâli ilmi veya kısaca Ricâl ilmi adı verilen ilim dalının ismindeki 'ricâ- l'den maksat, erkek olsun kadın olsun hadis ve haber nakleden râvîler demektir. Arapçada 'erkekler' için kullanılan bu kelime, kadın râvîlerin sayısının erkeklere nazaran az olduğu için kullanılmış olabilir.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
Sosyal güvenlik sistemi içerisinde çalışma hayatına girdikten sonra, herhangi bir hastalık veya kaza sonucu çalışma/meslekte kazanma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen kişiler malul sayılır.
Hanefîlere göre akitte var olan eksiklik veya bozukluk, akdin aslına (özüne) ilişkin ise akit mutlak hükümsüzlük (butlân) ifade eder ve hiçbir hukuki sonuç doğurmaz. Şayet akitte var olan eksiklik, akdin aslına (özüne) değil, vasfına (sıhhat şartlarına) ilişkin ise akit fesad ifade eder.
Bir ibadeti, hukukî fiil veya işlemi oluşturan ana unsur anlamında fıkıh terimi. Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim.
Talilî hükümler: Müessir sebebi bilinebilen hükümlerdir. Sözgelimi bazı fakihler, kadınların yanlarında mahremi bulunmadığında tek başına sefere çıkmasına dair yasaklayıcı hükmü bu kapsamda değerlendirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri