İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır. Yöresel yemeklerde ve çiğ köftede sık sık kullanılan bir yardımcıdır. Şayet acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Toplanılan biberler zeytin yağı ve tuz ile kavrularak kurutulur. Bu yöntem şimdilerde yapılır eski yöntemlerde ise önceden güneşte tamamen kurutulur ve dövülürmüş. Özellikle çiğ köfteler de kullanılan isot aynı zamanda alternatif tıpta doğal ilaç olarak da tüketilir.
İsot biberini sadece çekilmiş olarak temin edebileceğiniz için saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Tazeliğini koruması için ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda, ışıktan ve ısıdan uzak tutarak muhafaza etmeyi unutmayın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Kuruyan biberler kırmızı renkte olduğundan kararması için kararana kadar her gün sıcak su ile nemlendirilerek şeffaf büyük torbalarda kararması beklenir. Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir.
Kırmızı pul biber, acı bir tada sahipken, isot pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Ağızda tat ve aroma bırakan bir acılığı vardır. Pul biberde kullanılan biberler, tavada veya fırında pişirildikten sonra çektirilir. Bu sayede pul biber elde edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Şanlıurfa ile özdeşleşen acı bir baharat olan İsot, zayıflamaya yardımcı olması ve sağlığa olan faydaları ile gündem de. Uzmanlar, isotun yağ yakımını hızlandırdığını, bununla beraber fazla kilolardan kurtulmanızı sağladığını söylüyor.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
İsot Hangi Yemeklerde Kullanılır? İsot, kebap, lahmacun, çiğ köfte, kısır, kuru fasulye, çorbalar ve salatalarda acı tat ve renk vermesi için kullanılır. Özellikle çiğ köftenin vazgeçilmez bileşeni isottur. Bazı yemeklere pul biber yerine isot da kullanılabilir fakat isotun pul biber kadar acı olmadığını bilmelisiniz.
Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir. Çiğ köftenin yanı sıra lahmacun, çorba ve bir takım sulu yemeklere (kuru fasulye) de acı ve renk verici olarak eklenmektedir.
Biberleri iç kısımları güneş görecek şekilde bir naylon örtünün üzerine serin. 2 gün güneşte dursun, suyunu çektiyse 3.gün öğleden önce sıcak saatlerde biberleri naylon şeffaf torbaya koyun. 3 gün torbada kalsın 3. günün sonunda akşam biberleri torbadan çıkarıp serin. Sabaha kadar havalansın.
İsotuda diğer baharatlarda olduğu gibi ağzı kapaklı hava almayan kaplarda saklamak gerekiyor. Cam ürünler yerine porselen veya seramik gibi ürünleri tercih etmelisiniz ki baharatınız ışık almasın.
10 kilo yaş biberden 1 kilo isot üretiliyor.
Gerçek bir isotu kokladığınızda acı bir koku almanız gerekiyor. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı olmalı. Aynı zamanda gerçek isot, tüketildikten sonra mide yanmasına neden olmaz. Sahte isot üreticileri ise zeytinyağı yerine isot üretimi sırasında pamuk yağı kullanıyor.
Gaz ve idrar söktürücü özelliği vardır. Vücutta biriken ürik asidin çoğalmasını engeller. Bu sayede vücudun kemik, kas gibi gruplarında oluşabilecek ödemlerin önüne geçer.
Mor isotun yanı sıra ipek (kırmızı) isot ve siyah isot olmak üzere farklı çeşitleri bulunur. Tatlı isot olarak bilinen baharat, ipek isot adlı biberden elde edilir ve açık kırmızı renkte olur.
Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir.
İSOTUN SAĞLIĞA FAYDALARI
İsot baharatı da acı biber familyasından olduğu için metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla diyet yemeklerinize isot ekleyip, bu baharatın metabolizma hızlandırıcı etkisinden faydalanabilmek mümkün olacaktır.
Gramaj seçenekleri: 80 gr361,25 TL/kg. 250 gr275,60 TL/kg.
Muhteşem Urfa lezzetlerinden genelde akla ilk gelen sadece Urfa kebabı. Halbuki, semsek, ağzı açık, ağzı yumuk, bişe, lebeniyye, yuvlak, hedik, eşkili ve şimdi aklıma gelmeyen daha onlarca lezzeti var şehrin... Ama kentte tüm lezzetlerin ortak noktası isot. Urfalı, günde üç öğün tüketiyor isotu.
Güneşte kızardıkça acı oranı daha da artan isot güneşte kurutulduktan sonra dövülür. Bu isot özellikle çiğ köftelerin içinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendiren isot aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. Kemik gelişimini sağlayan isot vücuttan da ödem atılmasını sağlar.
Sumak bizim mutfağımızda özellikle salatalarda, yoğurtlu soslarda ve soğana eklenerek çok kullanılır.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir.
İbrahim Hayoğlu, uygun şartlarda hazırlanmayan, işleme aşamasından sonra depo ve nem düzeyine dikkat edilmeyen "isot"un (pul biber), kanserojenik etkiye sahip "aflatoksin" oluşumuna neden olabileceğini, karaciğerde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Isot kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri