Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir. Döviz cinsinden alınan krediler döviz alış kuru ile kayıtlara alınır ve dönem sonlarında Banka Kredileri hesapları değerlemeye tabi tutulur.
Faiz,sigorta harcamaları 780 finansman gideri hesabında izlenir. Kredidöviz olarak alındı ise alınan kredi tutarı kaydı, döviz alış kuru üzerindenyapılır.
Kurumların ortaklarından sağladıkları borçlanmalar için faiz ödenmesi ve bunun gider yazılması mümkündür. Ancak örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizlerin kurum kazancının tespitinde indirilemeyeceği, faizler üzerinden hesaplanan KDV'nin de indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
642 Hesap İşleyişi
Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek 642 Faiz Gelirleri Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
gelecek bir yıl içerisinde ödenmesi gereken anapara taksitleri ve bu taksitlerin faizleri 303 uzun vadeli kredilerin anapara taksitleri ve faizleri hesabına borç, bu hesaba alacak kaydedilir.
İlgili 15 soru bulundu
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
Kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçları “301 – Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar” hesabında izlenecektir. Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaba alacak, finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına kira ödemelerinin bugünkü değeriyle borç kaydedilir.
Borç Faiz Gideri Nedir? Borç Faiz Gideri, faiz indirgeme değeri aktifleştirilmeden önce sermaye kullanımının servis ücretini ifade eder. Faiz giderinin faiz geliri net olarak raporlanması ve faiz gelirinin bulunamaması durumunda net rakam gösterilir.
Bilanço tarihinde vadesi bir yılın altına inen krediler 303 Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri Hesabına aktarılarak bu hesaba borç olarak kaydedilir. Bu hesabın alacak kalanı işletmenin mevcut uzun vadeli banka kredilerinin toplamını verir.
Kredi ve Faizin Ödenmesi Kaydı
Alınan Kredilerin geri Ödeme süresi 1 yılın üzerinde ise bu hesaplar 400 Banka Kredileri hesabında izlenir. Ödeme süresi bir yılın altına düşenler 400 Hesaptan 303 Uzun Vadeli Kredilerin Ana Para Taksitleri ve Faizleri Hesabına Aktarılır.
Faiz tahakkuku bir borcun, faizinin hesaplanarak bir sonraki ödeme tarihine kadar birikmesi anlamına gelmektedir. Borcun ödenme tarihinden önce ödenmemesi halinde, borçlu faiz ödemekle yükümlüdür. Bu faiz, borcun faiz oranına göre hesaplanır ve bir sonraki ödeme tarihine kadar birikmektedir.
Tek düzen hesap planında 780 no.lu Finansman Gideri Hesabının işleyişi, “İşletmenin borçlandığı tutarlarla ilgili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmemiş bulunan faiz, kur farkları, kredi komisyonları ve benzeri diğer giderleri kapsar.” şeklinde açıklanmıştır.
Alıcının borcunu zamanında ödeyememesi nedeniyle kendisine verilen ek süreden doğan vade farkı ise “Faiz Geliri” sayıldığından 642 hesaba kaydedilir.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
Faiz giderleri
Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların giderleri gayrisafi hâsılattan indirilebilir. Faiz giderlerinin indirim konusu yapılabilmesi için, borçlanmanın kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılmış olması gerekir.
Faiz gideri ise 780 FİNANSMAN GİDERLERİ hesabının borcunda gösterilir.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
335. Personele Borçlar hesabına, Brüt ücretten kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net ücret kaydedilmektedir. İşçinin brüt ücretinden 3 farklı kesinti yapılmaktadır. Bunlar (1) Sosyal Güvenlik Kesintisi, (2) Gelir Vergisi ve (3) Damga vergisi kesintisidir.
12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır. Bu ödemedeki ilk ay ödediğiniz 934,02 TL'nin 754,02 TL'si anaparadır.
Faiz, ekonomi biliminde iki anlamda kullanılmaktadır. Birinci anlamda faiz, bir borç anlaşmasının satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. İkinci anlamda ise üretim amaçlı girdi olarak kullanılan sermayenin gelir oranıdır.
Fırsat maliyeti ise getiri beklentisini yani faizi (F) doğurur. Faizi doğuran bu ilişki teşvik edicidir. Kişi tüketimden vazgeçerek elde ettiği birikimle gelir elde edebilirse tüketiminden elde edeceği faydayı elde edeceği faizle kıyaslayarak tüketimini sınırlamaya yönelecektir.
Hesabın İşleyişi: Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaba alacak, finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına kira ödemelerinin bugünkü değeri ile borç ve bu iki tutar arasındaki fark da “302-Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri” hesabına borç kaydedilir.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
331 Hesap İşleyişi
Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri