Faiz artırımı, işletmelerin borçlanma ve finansman maliyetlerini yükselterek üretim yönlü enflasyonun hızlanmasına neden olur.
Eğer faizler yüksek seviyeye çıkmışsa yüksek faize sahip oranlar kredilerin maliyetlerinin yükselmesine yol açar. Bu durum da kredi çekecek olan tüketicilerin kredi kullanmamasına neden olur. Aynı zamanda işletmeler açısından da yatırım yapılması daha fazla maliyet oluşturabilir.
Maliyet enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Faiz artarsa enflasyon artar ya da bir başka ifadeyle enflasyon artarsa düşürmek için faizi düşürmek gerekebilir.
Ayrıca yüksek faiz bir taraftan yatırımları düşürerek toplam arzı daraltmakta; diğer taraftan da finansman maliyetlerini artırarak enflasyonist bir baskıya yol açabilmektedir. Dolayısıyla teorik olarak enflasyon ile faiz arasında oldukça güçlü etkileşim kanalları bulunmaktadır.
Enflasyonun artmasına neden olan temel faktörleri kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Ekonomide dolaşımdaki para miktarının artması, tüketici harcamalarını ve talebi artırır. Talebin, mal ve hizmetlerin arzından daha hızlı artması durumunda fiyatlar yükselmeye başlar.
İlgili 15 soru bulundu
Dolayısıyla, enflasyonun düşmesi, fiyat artışlarının yavaşlaması veya durması anlamına gelir. Enflasyonun düşmesi durumunda, bazı mal ve hizmetlerin fiyatları düşebilir. Bunun nedeni, talep ve arz dengesinin etkilenmesi ve piyasada rekabetin artması olabilir.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Faiz artırımı, işletmelerin borçlanma ve finansman maliyetlerini yükselterek üretim yönlü enflasyonun hızlanmasına neden olur.
Faiz, üretici açısından borçlanma maliyetidir. Dolayısı ile faiz arttığında borçlanma maliyeti ve bunun getirdiği enflasyonist baskı da artar. Daha uzun vadede, yüksek faiz kur ve talebi aşağı çekeceği için enflasyon düşer.
Faiz oranlarının artırılması, tasarrufların artmasına ve borçlanmanın azalmasına neden olabilir. Böylece talep azalır ve enflasyon düşer. Faiz oranlarının düşürülmesi, borçlanmayı artırarak tüketimi harekete geçirir, talebi artırır ve ekonomiyi canlandırır.
Faiz oranlarının yükselmesi hem tasarrufu artırarak hem de banka kredileriyle desteklenen tüketimi kısarak toplam tüketimi azaltır. Aynı zamanda yatırım harcamaları da azalır (Loayza ve Schmidt-Hebbel, 2002: 4). Böylece toplam talep ve enflasyon azalır.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır.
Vergi politikaları ve harcama politikaları gibi araçlarla talebi düzenleyebilirler. Vergi artırımları veya harcama kesintileri ekonomide talebi azaltabilir ve enflasyonu düşürebilir. Talep Kontrolü: Ekonomide talebi düşürmek, enflasyonu azaltabilir.
Faizlerin yükselmesi, borçlanmanın maliyetini artırırken, sabit getirili yatırım araçlarına yönelimi teşvik eder. Bu durumda tasarruflar artarken, tüketim azalabilir. Ayrıca, yurtiçi faiz oranlarının yükselmesi, yerel para birimine olan talebi güçlendirir ve döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
faiz ile döviz kuru arasında ters orantı vardır. faiz artarsa tl'ye talep artar bu nedenle tl değerlenir, yani paranın fiyatı faizdir. aynı anda da döviz kuru düşer.
Enflasyonun yüzde 100'e vurması, ikinci altı ayda fiyatların yüzde 48 artması demek. Bu durumda da memur 1997'nin ikinci yarısında yüzde 9'a yakın bir reel gelir kaybına uğruyor.
Kredi değerlendirme kuruluşu Standart Poors'un (SP) Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda düşüş sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi. Gill, enflasyonun bu yıl için yüzde 40 civarında kalabileceğini belirtti.
Faizlerin indirilmesiyle kredi faizleri düşer, vatandaş daha rahat borçlanır, daha fazla harcama yapar, yatırımlar ve istihdam artar. Dolayısıyla ekonomi büyür. Ancak bunun sonucunda talep enflasyonu da artmaya başlar. Bu durumu ülkemizde sıklıkla “enflasyonla büyüme” olarak duyuyoruz.
Faiz artışının ardından, talep ve tüketim düşer ve tasarruflar artar; böylece piyasalardaki hareketlilik azalır. Faiz artırım kararı ayrıca yatırım maliyetlerinde artışa sebep olur ve bu da yatırımların ve üretimin düşmesine sebep olur.
Enflasyon oranı Türkiye'den yüksek olan iki ülkeyse dünya enflasyon sıralamasında birinci olan Venezuela ve üçüncü sıradaki Arjantin.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri