Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Farenjite çoğu durumda boğazın hemen arkasında ki mukoza zarının iltihaplanması ile sonuçlanan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar neden olmaktadır. Özellikle virüsler, farenjit hastalığının en yaygın nedeni olarak bilinir. Nadir durumlarda alerji, travma, reflü ve kanserde neden olabilmektedir.
Doktorunuz gerek görmediği sürece herhangi bir test yaptırmanız gerekmez. Fakat bazı durumlarda hekimler tarafından kan testi, akciğer röntgeni ve boğaz sürüntüsü ile kültür-antibiyogram testi istenilebilir.
Eğer sürekli sigara içiyorsanız faranjit şikayetleri sık sık ortaya çıkacaktır. Faranjiti hemen geçirmek istiyorsanız boğaz iltihabını atmak için tuzlu su ile gargara yapmalısınız. Tuzlu su ile gargara yaparak faranjit kısa süre içerisinde geçer. Tuz ile iltihaplanma da ortadan kalkmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Faranjit İlaçsız Geçer Mi? Virüslerden kaynaklanan akut faranjit iyileşmeyi geciktirici başka bir faktör olmadığı taktirde genellikle birkaç haftada kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
Farenjit tedavisi için öncelikle etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
Çok yaygın görülen faranjit, nadir durumlarda ciddi sonuçlara yol açar. Viral faranjitlerin çoğu zaman bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Bakterilerin neden olduğu faranjit ise antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılabilir.
Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi.
Akut faranjite sebep olan en yaygın etkenler arasında virüsler yer almaktadır. Faranjit, soğuk algınlığı gibi vakalarda enfeksiyon ile beraber görülebilir. Soğuk mekanlarda bulunmak ya da hasta bireylerle aynı ortamlarda bulunmak da akut faranjite sebep olabilmektedir.
Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Farenjit larenjite çevirebilir
Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Farenjit belirtileri nelerdir? Akut farenjitin ana belirtisi boğaz ağrısıdır. Yüksek ateş, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı, boğazda kızarıklık, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik, kas ağrıları, ses kısılması, öksürük ve lenf bezlerinin şişmesi, kulak ağrısı diğer belirtiler arasındadır.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Akciğere yabancı cisim kaçması neticesinde farenjit, sinüzit oluşabilir. Türlü sebeplerle ortaya çıkan öksürük sorunu adına ilk önce hastanelerin kulak burun boğaz ya da dahiliye polikliniğine başvurmak gerekir.
Farenjit nedenleri arasında soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar ve A grubu Streptococcus gibi bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Farenjit yaygın olarak görülür ancak endişe edecek bir durum değildir. Viral farenjit genellikle bir hafta kadar bir süre içerisinde kendi kendine iyileşir.
Nefes alma egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Böylece boğazda oluşan gıcık hissinin geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Boğazınız için sıcak kompres uygulaması yapmak da oldukça etkili bir yöntem olarak söylenebilir. Boğazdaki gıcığı geçirmek için en etkili yöntem boğazı nemli tutmaktır.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri