Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan karşılığıdır.
► Belirli kodlar ile SMS yollamak amaçlı kullanabilirsiniz. ► Tabela ve reklamlarda kullanılabilir. ► Bilet vb belgelerde kullanılabilir. ► Tanıtım bilgileri için uzun uzun sayfalar yerine karekod kullanılabilir.
Karekod, kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan kelime anlamıdır. Barkod teknolojisinin ilerlemiş hali olarak da bilinir.
QR kodu (İngilizce: Quick Response) veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türüdür.
Burada birçok kullanıcının aklına “Karekod nedir?” sorusu gelebilir. Karekod, QR kodun Türkçeleştirilmiş halidir. Tamamen aynıdır ve herhangi bir çalışma farkı yoktur. Temel olarak karekod; gelişmiş bir barkod türüdür, 2 boyutludur ve üzerinde kare formunda noktalar bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Adım: QR kodunu tarayın
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
QR kod tarayıcı, kullanıcıların QR kodlarının içine yerleştirilmiş bilgilere erişmesine olanak tanıyan bir uygulamadır. Günümüzde çoğu cihazda halihazırda yerleşik QR tarayıcılar bulunabilir, ancak ek işlevlere ve diğer gelişmiş özelliklere sahip olduğu için QR tarayıcı uygulaması daha iyi bir seçimdir.
Android'de QR kod nasıl taranır? Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki 'Güncellemeler' butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun.
Karekodlar içerisinde en az kullanılan tür, Aztek kodlardır. Barkodun ortasındaki bir göz ve çevresindeki veriler ile oluşmaktadır. Bu veriler, okunma açısından bakıldığında, diğer karekod çeşitlerine göre daha pasif ve basit bir sistemi oluştururlar. Aztek kodun çevresinde, veri olmayan büyük boşluklar bulunur.
Mobil Bankacılıktan “Tüm İşlemler” menüsü altından “QR İşlemleri” ve ardından “QR Ödeme” seçilir. POS üzerinde oluşan QR Kod telefon kamerası aracılığı ile okutulur. İşlem bilgileri ekrana gelir ve onay tuşu basılarak işlem tamamlanır. QR Ödeme hem Android hem de IOS işletim sistemli Akıllı telefonlarda kullanılabilir.
SADECE KAMERA İLE QR KAREKOD OKUMA
Yeni nesil işletim sistemine sahip cep telefonlarında bu mümkün. Kameranızı açın, QR karekoda doğru çevirin. ekran çerçevenizin üzerine hemen bir bildirim gelecektir. Akıllı cihazınız görüntünün içerisinde bir karekod buldu ve okudu.
İki boyutlu şifrelenmiş kodları akıllı telefonlarda bulunan uygulama veya dijital kameralar yardımıyla okutularak ödemenin gerçekleştirildiği yönteme QR kod ile ödeme deniyor.
Evet, internet olmadan bir QR kodu taranabilir. Ancak, bu QR kodları sizi yalnızca bir metne, numaraya ve Wi-Fi'ye yönlendirecektir.
Statik QR Kodları, istediğiniz kadar uzun süre kullanılabilir ve bu Kodların süreleri dolmaz.
Kötü amaçlı bir QR kod, telefonunuzda otomatik olarak yeni bir kişi listesi oluşturabiliyor, cihazda bir istismarı tetikleyebiliyor. 2- Konumunuzu ortaya çıkarabilir. Tehlikeli bir QR kod, coğrafi konum bilgilerinizi bir uygulamaya göndererek, gizliliğinizi ve güvenliğinizi tehdit edebiliyor.
Bu tür kodlama, verileri pikselli veya uzatılmış olarak depolar. Statik bir QR kodu ücretsizdir ancak sınırsız tarama sunar.
Arkadaşlarınız ve aileniz WhatsApp QR kodunuzu tarayarak sizi WhatsApp'ta kişi olarak ekleyebilirler. QR kodunuz, kodu sıfırlamadığınız ya da WhatsApp hesabınızı silmediğiniz sürece geçerliliğini korur. WhatsApp QR kodunuzu sadece güvendiğiniz kişilerle paylaşın.
Yeni sohbet'e dokunun. Yeni kişi'nin yanındaki QR kodu'na dokunun. Kodu tara'ya dokunun.
Android Ürünlerde: Google uygulamasını açarak ve alt çubuktaki 'Güncellemeler' butonuna dokunup ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koda doğru tuttuğunuzda Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar ve menüyü görüntüler.
Masaya oturan müşteriniz QR kodu cep telefonunun kamerasıyla taratır. POS sisteminizle entegre çalışan QR Menu Order sayfasına erişerek en güncel menüye ulaşır, siparişini bu sayfa üzerinden verir. Sipariş, mutfağa ve POS sisteminize aynı anda ulaşır. Hazırlanan sipariş personel tarafından masaya teslim edilir.
QR kodu, beyaz kare fon içinde yer alan siyah noktalarla kodlanmış, özel bir koddur. Bu siyah noktaların beyaz kare fon içindeki lokasyonu ve şekilleri farklı bilgileri kodlamaya izin verir. Bu şekilde QR kod içine genişçe metinleri sığdırmak mümkün olur.
"Karekod" ifadesi belli bir olgudan bahsetmektedir ve bu nedenle birleşik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri