Faranjitin en kısa sürede geçmesini istiyorsanız bol bol dinlenmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bol su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, boğazı rahatlatıcı gıdalar ve içecekler tüketmek faranjiti en kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır.
Viral farenjit genellikle bir hafta kadar bir süre içerisinde kendi kendine iyileşir.
Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Limon her şekilde tüketimi insan vücuduna büyük faydalar sağlayan bir besindir. Limon faranjit hastalığının tedavisine de çok iyi gelmektedir. Limonu gün içerisinde tükettiğiniz yemeklere, bitki çaylarına ilave ederek tüketebilirsiniz.
Faranjit için hangi ilaç kullanılır? Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Nane çiğnemek veya suda kaynarken buharını solumak faydalı olabilir. Limon: C vitamini açısından oldukça zengin olan Limon faranjite iyi gelen diğer bitkidir. Limon suyuyla gargara yapmak boğazlarda farajitin enden olduğu tahrişin kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir ve boğazı mikroplardan temizler.
Faranjit İlaçsız Geçer Mi? Virüslerden kaynaklanan akut faranjit iyileşmeyi geciktirici başka bir faktör olmadığı taktirde genellikle birkaç haftada kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
Parol, içeriğindeki "Parasetamol" maddesinden dolayı, grip semptomlarını (orta şiddetli ağrılar, yüksek ateş ve boğaz ağrısı) büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Fakat, burada önemli olan boğaz ağrısının neden kaynaklı olduğudur. Bunun için öncelikle bir doktora danışmak daha sağlıklı sonuç almayı sağlar.
Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit şikayetlerini kısa sürede ortadan kaldırabilir. Ada çayı: Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır. Ada çayı faranjit için son derece de etkili olan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Ada çayını ayrıca gargara yapabilirsiniz.
Farenjit için Ev İlaçları
Bol miktarda sıvı içmek, farenjit semptomlarını daha da kötüleştirebilecek dehidrasyondan kaçınmanın anahtarıdır. Ağrı kesici, ibuprofen veya parasetamol içeren ilaçlar; ağrı, baş ağrısı ve ateş yönetmenin iyi bir yoldur.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Tek başına tam bir şifa deposu olan pekmezin zeytinyağı ile karıştırılması, kronik faranjit gibi hastalıklara çare oluyor. Zeytinyağlı pekmezin özellikle kuru ve balgamlı öksürüğe karşı şifa olduğu biliniyor.
Akut farenjit gelişiminde beta mikrobu önemli rol oynuyor. Ama hastalığın bir dostu daha var: Soğuk içecekler! Yani farenjit sadece soğuk havayı değil, soğuk içecekleri de seviyor.
Elma Sirkesi
Virüslerin ölmesini sağlayan elma sirkesinin gücünden gargara yöntemiyle yararlanabilirsiniz. 1 su bardağı suya ekleyeceğiniz 3 çorba kaşığı elma sirkesini güzelce karıştırın. Daha sonra bu suyla günde 3 kez gargara yaparak boğazınızdaki iltihaplanmadan kurtulun, faranjiti iyileştirin.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Kış mevsimi itibariyle üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla eşlik eden faranjit, önlem alınmazsa akut sendromdan kronik sendroma dönüşebilir.
Dolayısıyla, virüs ve bakteri kaynaklı olarak ortaya çıkan farenjit, akut seyreder ve virüs veya bakteri vücudu terk ettiğinde iyileşme görülür; böylelikle akut farenjit, kronik farenjite dönüşmez. Kronik farenjitin en önemli özelliği, hastalığın sürekli ve tekrar eden bir şekilde kendini göstermesidir.
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Çünkü farenjit ilerlerse hava yolunu tıkayabilir ya da boğaz arkasında apse oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca kalp romatizması ve böbrek rahatsızlığı gibi önemli komplikasyonlara da sebep olabileceği için ayrı bir öneme sahiptir. Zamanında konulan teşhis ve erken ilaç tedavisi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri