Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir. Daha az sıklıkla görülen, bakteriyel olarak başlayan veya sonradan bakteriyel enfeksiyon gelişen hastalarda iyileşme süresi uzar ve hatta 10 günü aşabilir.
Viral farenjit genellikle kendiliğinden geçer ve spesifik bir tedavisi yoktur. Semptomların hafifletilmesine yönelik tedavi yöntemleri arasında tuzlu su ile gargaralar, ağrı kesiciler ve bol sıvı tüketimi yer alır. Dinlenmek ve vücudun doğal iyileşme sürecine izin vermek önemlidir.
Farenjitin sebebi belirlendikten sonra viral olan farenjit, 3-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bunun yanında dinlenmek, su içeren gıdalar tüketmek, gargara yapmak ve ağrı kesici kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.
İlgili 25 soru bulundu
Bakterilerin neden olduğu farenjit daha ağır sonuçlar doğurmaktadır. Normal farenjit vakaları birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Farenjit tedavisi daha çok belirtilere uygun olarak yapılmaktadır. Hastalığın nedenine göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir.
Akut farenjitle birlikte, sinüzit ve bronşit gibi diğer üst solunum yolu hastalıkları da sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Ayrıca, kızamık, tifo, çiçek gibi hastalıkların ilk dönemlerinde de farenjit görülebilir. Akut farenjitler, genellikle virüs kaynaklı olduğundan 3-7 günde hastada iyileşme gözlenir.
Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır. Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir.
Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
C vitamini deposu havuç ile bağışıklık koruyan bal faranjit rahatsızlığı için etkili bir kür haline geliyor. Her sabah kekikli ballı rendelenmiş havuçtan 1 kaşık yemeniz önerilir. Düzenli şekilde bu karışımı tüketirseniz, ses tellerini iyileştirmiş ve sağlığınıza kavuşmuş olursunuz.
Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarının iltihabıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar, akut farenjit olarak tanımlanır. Daha hafif şikayetlere yol açan ancak daha uzun süren farenjit ise kronik farenjit olarak tanımlanabilir.
Streptokok Boğaz Enfeksiyonları: Streptokok bakterileri, boğaz enfeksiyonlarının bir diğer yaygın nedenidir. Streptokok boğaz enfeksiyonları genellikle boğazda şiddetli ağrı, yüksek ateş, boğazın kırmızı ve şişmiş olması, bademciklerde beyaz lekeler ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
Boğaz ağrılarının yaklaşık %90'ı viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi viral hastalıklarda boğaz ağrısı yaygın olarak görülür.
Belirtileri, enfekte olduğu bölgeye ve virüs türüne bağlı olarak değişebilir, ancak ateş, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı gibi genel belirtiler sıkça görülür. Viral enfeksiyonlara karşı korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek, aşılar gibi koruyucu önlemleri almak önemlidir.
A grubu beta hemolitik streptokoklar bakteriyel farenjitin en sık nedenidir.
Soğuk algınlığının tedavisi semptomatiktir ve dinlenme, ağızdan yeterince sıvı alma yeterli olmaktadır. Bazen birtakım kombine soğuk algınlığı ilaçları kullanılabilir. Sağlıklı erişkinlerde bir haftada iyileşir. Antibiyotik kullanılmaz ancak ikincil bakteriyel sinüzit (%0.5-5) gelişirse antibiyotik kullanmak gerekir.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Sıcak bir duşun altında buharlı havayı solumak boğazın arkasındaki gıdıklanmayı azaltabilir. Sigara dumanı ve kirli hava gibi tahriş edicilerden uzak durulmalıdır. Vücudun virüs ve bakterilerle savaşabilmesi için iyice dinlenilmelidir.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür.
Tedavisi genellikle semptomatik olan akut farenjitte ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, antienflamatuarlı sprey, gargara ve boğaz pastilleri kullanılabilir. Klinik bulgular ve kan tetkikleri sonucu bakterilerin varlığı tespit edilmiş ise antibiyotik alınması doktor tarafından tedaviye eklenmesi uygun görülecektir.
Propolis karanfil yağı boğaz spreyleri, faranjit rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanımı tercih edilir.
Viral faranjit vakalarında genellikle evde uygulanabilecek yöntemlerle bağışıklık sistemi güçlendirilerek hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir. Bakteriyel faranjitlerde ise antibiyotikler reçete edilir.
Bu durumlarda Adaçayı bitkisi ile yapılan gargara gerçek bir yardımcıdır. Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyici olarak Prof Saraçoğlu tarafından özellikle önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri