Çok sıcak ya da çok soğuk yemek, asitli yiyecek ve içecekleri tüketmek boğazın arka duvarını tahriş edeceği için önerilmez. Çok soğuk ya da çok sıcak gıdaların tüketilmesi, boğazda tahrişe neden olacağından, faranjitin iyileşmesini yavaşlatır. Sıvı gıda tüketimine ağırlık verilmelidir.
Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit şikayetlerini kısa sürede ortadan kaldırabilir. Ada çayı: Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır. Ada çayı faranjit için son derece de etkili olan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Ada çayını ayrıca gargara yapabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Limon faranjite çok iyi gelir ve aynı zamanda bağışıklık sistemi içinde oldukça faydalıdır.
Limonlu su öncelikle bir C vitamini deposudur ve grip gibi hastalıklardan sizi korur. Limonlu su aynı zamanda boğaz ağrısı ve farenjit gibi solunum yolları hastalıklarına karşı da etkilidir.
Asitli içecek, demli çay, kahve gibi içecekleri fazla tüketmemek gerekir. Yüksek sesle konuşmak boğazı yorar ve faranjit ses kısıklığı yapabilir.
Doktorların bitkisel önerilerine göre gün içinde bir diş sarımsak tüketmek sağlık açısından önem arz eder. Faranjit etkilerinden kurtulmak için çiğnemeniz ya da suyun içinde bekleterek suyu içmeniz tavsiye edilir. Sarımsakta yer alan antibakteriyel maddeler sizi faranjitten kurtaracaktır.
SÜT İLE KARIŞTIRARAK İÇİLMELİ
Bir bardak süte yarım çay kaşığı zerdeçal koyun ve iyice kaynatın. Soğduktan sonra biraz bal ekleyerek günde 3 kere için. Kısa sürede faranjitten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Uzmanlar, yutkunma güçlüğü, öksürük ya da boğaz ağrısı gibi sorunlarda bir parça çikolata yenmesini öneriyor.
Faranjit ve bademcik problemi olanların Adaçayı bitkisi kürünü uygularken sigara ve asitli içeceklerden (kola, soda, maden suyu gibi) özellikle uzak durmaları gerekir. Buna paralel olarak diş ve ağız temizliğine de özen göstermek gerekir. Yemeklerden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayınız.
Elma Sirkesi
Virüslerin ölmesini sağlayan elma sirkesinin gücünden gargara yöntemiyle yararlanabilirsiniz. 1 su bardağı suya ekleyeceğiniz 3 çorba kaşığı elma sirkesini güzelce karıştırın. Daha sonra bu suyla günde 3 kez gargara yaparak boğazınızdaki iltihaplanmadan kurtulun, faranjiti iyileştirin.
Adaçayı / ekinezya
Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Ada çayı, farenjitin neden olduğu boğaz iltihabına da iyi gelir. Yine limon suyu ve demlenmiş ada çayı ile gargara yapmak da farenjite iyi gelebilmektedir.
Uzun saatler boyu takılan maskeler, özellikle alerjisi olan kişilerin burunlarını tıkayarak gün boyunca ağız solunumu yapmalarına neden olmaktadır. Bu durum da boğazı tahriş edebilir ve farenjit gelişebilir.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Stres ve düzensiz uyku gibi nedenler faranjit oluşumuna katkıda bulunur. Kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği gibi birçok viral enfeksiyon sonucu farenjit gelişebilir. Bazı virüs kaynaklı hastalıklar nedeniyle de faranjit görülme sıklığı artmaktadır.
Üzüm sirkesi boğaz ağrısına iyi gelir mi? İltihap atma özelliği olan üzüm sirkesi, boğaz ağrısına neden olan hücrelerin temizlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Boğaz ağrısı için sabah birkaç kaşık üzüm sirkesi içmeniz önerilir.
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Sarımsağı çiğ olarak düzenli şekilde ve yeterli miktarda çiğnediğiniz takdirde faranjit hastalığınızın tedavisine büyük katkılarda bulunabilirsiniz. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, sarımsağın düzenli olarak tüketildiği takdirde faranjit gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.
DOMATES SUYU:
DOMATES suyunda bolca C vitamini bulunur. Bu özelliği ile faranjit hastalığı için etkili bir besin olmaktadır. Öksürmekten ve boğaz şişliğinden dolayı katı yemekleri yerken zorlandığınızda domates suyu içmeniz önerilir.
· Zencefil çayı, yeşil çay, kekik ve biberiye çayları da farenjitin kolay iyileşmesinde yardımcı olacaktır. Bu çaylardan birini içine bal katarak günde 2 bardak tüketmeniz hastalığınızın daha kolay geçmesini sağlayacaktır.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Boğaz ağrısı denilince ilk akla gelen yiyecekler arasında çorbalar yer alır. Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Farenjit için Ev İlaçları
Bol miktarda sıvı içmek, farenjit semptomlarını daha da kötüleştirebilecek dehidrasyondan kaçınmanın anahtarıdır. Ağrı kesici, ibuprofen veya parasetamol içeren ilaçlar; ağrı, baş ağrısı ve ateş yönetmenin iyi bir yoldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri