Adaçayı / ekinezya
Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Ada çayı, farenjitin neden olduğu boğaz iltihabına da iyi gelir. Yine limon suyu ve demlenmiş ada çayı ile gargara yapmak da farenjite iyi gelebilmektedir.
Faranjit için hangi ilaç kullanılır? Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir.
Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Kahve, çay ve kola gibi asitli yiyecekler rahatsızlığı daha kötü hale getirir. Rahatsızlık boğazda kuruluğa ve kaşıntıya neden olduğundan, özellikle geceleri uykuyu rahat uyuyabilmek için, ılık su içmek faydalı olacaktır. Hastaların bol sıvı tüketmesi gerekir.
Limonlu su öncelikle bir C vitamini deposudur ve grip gibi hastalıklardan sizi korur. Limonlu su aynı zamanda boğaz ağrısı ve farenjit gibi solunum yolları hastalıklarına karşı da etkilidir.
Parol, içeriğindeki "Parasetamol" maddesinden dolayı, grip semptomlarını (orta şiddetli ağrılar, yüksek ateş ve boğaz ağrısı) büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Fakat, burada önemli olan boğaz ağrısının neden kaynaklı olduğudur. Bunun için öncelikle bir doktora danışmak daha sağlıklı sonuç almayı sağlar.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Limon her şekilde tüketimi insan vücuduna büyük faydalar sağlayan bir besindir. Limon faranjit hastalığının tedavisine de çok iyi gelmektedir. Limonu gün içerisinde tükettiğiniz yemeklere, bitki çaylarına ilave ederek tüketebilirsiniz.
-Aynı şekilde zencefil çayı, yeşil çay, kekik ve biberiye çayları da farenjitin kolay iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu çaylardan birini günde 2 bardak balla birlikte tüketmeniz hastalığınızın daha kolay geçmesi için son derece faydalıdır.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
FARANJİTE İYİ GELEN ÇAYLAR
Ihlamur, papatya çayı, ada çayı veya nane çayı da boğaz ağrısına karşı etkili olabiliyor. Boğazı nemlendirmelerinin yanı sıra anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde boğaz ağrısının hafiflemesine katkı sağlayabiliyorlar.
Farenjit için Ev İlaçları
Bol miktarda sıvı içmek, farenjit semptomlarını daha da kötüleştirebilecek dehidrasyondan kaçınmanın anahtarıdır. Ağrı kesici, ibuprofen veya parasetamol içeren ilaçlar; ağrı, baş ağrısı ve ateş yönetmenin iyi bir yoldur.
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Deri döküntüsü 5 oC üzerinde ateş Tükrük veya balgamda kan görülmesi. Sık tekrarlayan farenjitler.
Her derde deva elma sirkesi, faranjite iyi gelen doğal seçeneklerden biridir. Virüslerin ölmesini sağlayan elma sirkesinin gücünden gargara yöntemiyle yararlanabilirsiniz. 1 su bardağı suya ekleyeceğiniz 3 çorba kaşığı elma sirkesini güzelce karıştırın.
Akut farenjit gelişiminde beta mikrobu önemli rol oynuyor. Ama hastalığın bir dostu daha var: Soğuk içecekler! Yani farenjit sadece soğuk havayı değil, soğuk içecekleri de seviyor.
SÜT İLE KARIŞTIRARAK İÇİLMELİ
Bir bardak süte yarım çay kaşığı zerdeçal koyun ve iyice kaynatın. Soğduktan sonra biraz bal ekleyerek günde 3 kere için. Kısa sürede faranjitten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Üzüm sirkesi boğaz ağrısına iyi gelir mi? İltihap atma özelliği olan üzüm sirkesi, boğaz ağrısına neden olan hücrelerin temizlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Boğaz ağrısı için sabah birkaç kaşık üzüm sirkesi içmeniz önerilir.
Eğer sürekli sigara içiyorsanız faranjit şikayetleri sık sık ortaya çıkacaktır. Faranjiti hemen geçirmek istiyorsanız boğaz iltihabını atmak için tuzlu su ile gargara yapmalısınız. Tuzlu su ile gargara yaparak faranjit kısa süre içerisinde geçer. Tuz ile iltihaplanma da ortadan kalkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri