Ayrıca elma sirkesi ile boğazda gargara yapmak bakterilerin ölümüne neden olacağı için farenjitin tedavisinde etkin rol oynayacaktır. Başka bir gargara içeriği tarifinde ise 1 bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ile birlikte 1 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak iyice karıştırılır.
Aynı zamanda bol su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, boğazı rahatlatıcı gıdalar ve içecekler tüketmek faranjiti en kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır.
Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.
Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilinen ve en etkili bitkisel tedavi ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit benzeri şikayetleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Ekinezya çayı faranjitin iyileşme süresini de kısaltmaktadır.
Limonlu su öncelikle bir C vitamini deposudur ve grip gibi hastalıklardan sizi korur. Limonlu su aynı zamanda boğaz ağrısı ve farenjit gibi solunum yolları hastalıklarına karşı da etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayrıca elma sirkesi ile boğazda gargara yapmak bakterilerin ölümüne neden olacağı için farenjitin tedavisinde etkin rol oynayacaktır. Başka bir gargara içeriği tarifinde ise 1 bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ile birlikte 1 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak iyice karıştırılır.
Domates suyunda bolca C vitamini bulunur. Bu özelliği ile faranjit hastalığı için etkili bir besin olmaktadır.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Kronik Farenjit: Müzmin farenjit olarak da bilinir. Bu hastalarda mikrobik nedenler çok daha az görülmekte, çevresel veya hastaya bağlı nedenler daha ön plandadır. Tekrarlayan akut farenjitler, frengi, verem, cüzzam ve bazı kronik romatizmal hastalıklar da kronik faranjite yol açabilmektedir.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir. Asitli içecekler gibi asitli gıdalar da boğaz tahrişine neden olur.
Virüslerin ölmesini sağlayan elma sirkesinin gücünden gargara yöntemiyle yararlanabilirsiniz. 1 su bardağı suya ekleyeceğiniz 3 çorba kaşığı elma sirkesini güzelce karıştırın. Daha sonra bu suyla günde 3 kez gargara yaparak boğazınızdaki iltihaplanmadan kurtulun, faranjiti iyileştirin.
Ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve halsizlikle kendini gösteren faranjite karşı doğal gıdalar etkili oluyor. Zencefil, bal ve kekik enfeksiyonun azalmasına yardım ediyor.
Acı biber, farenjit için etkili olan başka bir bitkisel çözümdür. Acı biberte bulunan Capsaicin, anti-inflamatuar, anti-viral ve anti-bakteriyel ajan olarak görev yapar. Bu madde, ağrı ve şişliği azaltarak enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaşık bala bir tutam karabiber ekleyip üzerine birkaç damla limon sıkarak tüketin (ancak 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir). Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar.
Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
Bakteriyel farenjit belirtileri:
Baş ağrısı, Beyaz benekli büyümüş bademcikler, Boyunda şişmiş lenf düğümleri, Çocuklarda mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı.
Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Bir anda ortaya çıkmasıyla bilinen akut faranjit, genel olarak boğazda yanma, seste kısıklık oluşması, ağrı ve ateş gibi rahatsızlıklarla baş gösterirken, sürekli kendini tekrarlayan kronik faranjit ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda bir şeyin takılma hissi gibi rahatsızlıklarla kendini göstermektedir.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Adaçayını demlerken dikkat!
Fakat uçucu bileşenlerden etkin bir şekilde yararlanabilmek adına demleme tekniği de büyük bir önem taşıyor. 1 bardak kaynamış suya 2-3 poşet adaçayı ilave edip 10-15 dakika ağzını kapatarak demlenmesine izin verin. Günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
Zerdeçalı süt ile birlikte karıştırın. Ardından elde edilen karışımı karıştırın. Elde edilen karışım faranjite karşı oldukça etkili olan bir karışımdır. Bu şekilde günde 2 kez zerdeçal karışımı içerek faranjit şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri