Yüksek lif ile kabızlığı önler. Vücuttaki ödem problemlerini önlemek için kullanılmaktadır. Sağlıklı yağlardan olup omega-3 içerir.
İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olan keten tohumu yağı, ödem attırıcı etkisi ile zayıflamaya yardımcıdır.
Keten tohumu içerisinde bol miktarda omega 3 yağ asitleri barındırmaktadır. Omega 3 yağ asitleri yağ yakmaya yardımcı olur. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Keten tohumu aynı zamanda bölgesel yağlanmanında önüne geçer.
Düzenli keten tohumu tüketimi ile yüksek tansiyonun düştüğüne dair araştırmalar vardır. Aynı zamanda halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin (yüksek yoğunluklu lipoprotein) de yükselmesine yardımcı olabilir.
Sindirim sistemini destekler
Bu da şişkinlik, karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur. Bu nedenle keten tohumunun küçük dozlarla tüketilmeye başlanması en doğrusu olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Keten tohumu ve yoğurt karışımın öne çıkan en önemli faydası zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Keten tohumu içeriğindeki yüksek lif ile bağırsak sağlığını korur. Keten tohumu yoğurt kabızlık sorunu olanların da boşaltım sistemlerinin rahatlamasına yardımcı olur.
Keten Tohumu Her Gün Yenir Mi? Keten tohumlarını her gün tüketmek istiyorsanız, önerilen miktarı aşmamaya dikkat ederek yavaşça başlamalı ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemlemelisiniz. Çünkü, keten tohumları yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı aşırı tüketimi sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli? Keten tohumunun tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Yumurtlamayı desteklerken hormonal dengesinin geri kazanılmasında yardımcıdır. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir. Ayrıca menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı keten tohumunun rahatlatıcı bir etkisi olabilir.
Keten tohumu ayda kaç kilo verdirir, denilirse düzenli şekilde tüketildiğinde haftada 1 kilo, ayda ise 4 kilo vermenizi sağlar.
Kilo verme konusunda yulaf ile rekabet eden keten tohumu iştah azaltıcı bir etkiye sahiptir. İçerdiği lifler sayesinde kişiye uzun süre tokluk sağlayan keten tohumu gün içerisinde kan şekerini dengede tutarak vücudun gereksiz şekilde insülin salgılamasının önüne geçer.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Zengin lif ve omega-3 kaynağı olan alfa-linolenik asit(ALA) içeren keten tohumu, sert dış kabuğu nedeniyle öğütülmeden tüketildiğinde yararları oldukça azalıyor.
KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR SORUSUNA CANAN KARATAY ÖNERİSİ
Keten tohumu çok fazla olmamak kaydı ile azar azar yemek ya da yoğurt gibi gıdaların içine eklenerek kullanılabilir. Keten tohumu kabızlık için kullanılabileceği gibi aşırı tüketimlerde ishal yapabilir. Bu nedenle bilinçli tüketilmelidir.
Keten tohumunu çiğ olarak tüketmemekte fayda vardır. Çiğ ya da olgunlaşmamış keten tohumları toksin içerebilir. Pişireceğiniz yemeklere keten tohumu katmayın.
Sabah kalktığınızda keten tohumu yiyerek bol miktarda su içebilirsiniz. Bu sayede bağırsaklarınızın hareketlenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Keten tohumu tekstil alanında da kullanılan bir maddedir. Ketenden elde edilen kumaşların su emme kapasiteleri pamuğun 2-3 katıdır.
Keten tohumu jelinin faydaları sayısızdır. Bu jel cildinizdeki gözenekleri sıkılaştırır ve cildinizin daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca nemlendirici olarak yüzünüzde kullanabilirsiniz. 10 veya 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz.
Sindirim sistemi için, kalp rahatsızlıkları için, yüksek kolestrolü dengelemek için, metabolizmayı güçlendirmek için, kanser için ve bunun gibi bir çok yararı olan keten tohumu, fazla tüketildiği zaman ölümcül sonuçlar doğruyor.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
Peki, keten tohumu yağı kabızlık için nasıl kullanılır? Günde bir yemek kaşığı aç karnına özellikle sabahları su ile birlikte tüketilen keten tohumu yağı bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
En kolay ve en hızlı seçenek için keten tohumunuzu bir değirmen ile öğütün. Değirmeni kase veya tabak üzerine tutun ve öğütülmüş keten tohumlarını biriktirin. Keten tohumunuzu ince bir şekilde öğütmek için bir havan ve havan tokmağı kullanmayı deneyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri