Akut farenjitler, genellikle virüs kaynaklı olduğundan 3-7 günde hastada iyileşme gözlenir. Tahrişe bağlı gelişen farenjitlerde ise tahrişin yapısına bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Bakteriyel kaynaklı farenjitlerde, antibiyotik tedavisi ile daha hızlı sonuç alınabilir.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Farenjit bulaşıcı mıdır? Akut farenjitin kuluçka süresi ortalama 2-5 gün arasındadır. Hem kuluçka hem de hastalığın ilk 3-5 gününde virüs ve bakteriler bulaşabilir.
Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.
Farenjitin sebebi belirlendikten sonra viral olan farenjit, 3-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bunun yanında dinlenmek, su içeren gıdalar tüketmek, gargara yapmak ve ağrı kesici kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.
İlgili 20 soru bulundu
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Çoğunlukla grip ve soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkar. Bunun yanında viral bir enfeksiyon olan mononükleoz ile de ortaya çıkma olasılığı vardır. Bazen saman nezlesi veya alerjik rinit gibi alerjilerden dolayı faranjit görülebilir.
Farenjit nedenleri arasında soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar ve A grubu Streptococcus gibi bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Farenjit yaygın olarak görülür ancak endişe edecek bir durum değildir. Viral farenjit genellikle bir hafta kadar bir süre içerisinde kendi kendine iyileşir.
Boyunda veya boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi. Bademciklerde şişme ve kızarıklık görülmesi. Seste kısıklık oluşması Boğazın arka kısımlarında beyaz veya gri lekeler gözlenmesi.
Larenjit; çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon sonucu oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı hastalıkların %25'inde larenjit belirtileri de görülür. Bu nedenle, üst solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü sonbahar mevsiminde larenjit vakalarında artış yaşanır.
Mononükleoz gibi grip benzeri semptomlara neden olan viral enfeksiyonlar nedeniyle de faranjit oluşabilir. Mononükleoz öpüşme hastalığı olarak da bilinir. Bu tür enfeksiyonlar tükürük yoluyla veya kontamine bir eşyayla temas edilmesi sonucunda kişiden kişiye bulaşabilir.
Grip benzeri diğer viral hastalıklarda olduğu gibi soğuğa bağlı olarak vücut direncinin düşmesiyle kış aylarında görülme sıklığı artar. Teşhisi zor olmayan bu hastalığın tedavisi de zor değildir. Farenjit, hastalığın seyrine göre akut ve kronik olarak sınıflandırılabilir.
Kendisini sürekli olarak tekrar eden akut faranjit kendisini kronik faranjite çevirebilir. Farkedildiği zaman müdahale edildiğinde düşük etkiler ile kurtulmak mümkündür.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
Boğaz Tahrişi Kaç Günde Geçer? Boğaz tahrişi her ne kadar yaygın ve rahatsız edici bir sorun olsa da genellikle semptomlar 1-2 hafta içinde kaybolur (22). Eğer bu sürelerden çok daha uzun süre belirtiler geçmezse bir sağlık uzmanından yardım alın.
Hastalar genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, ses kısıklığı, düşük dereceli ateşten yakınırlar.
Faranjit Nefes Darlığı ve Ateş Yapar mı? Hem nefes darlığı hem de ateş faranjitin belirtileri arasında yer almaktadır ve faranjit hastalığı görülen bireylerde bu belirtilere sıkça rastlanmaktadır.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Su buharı: Su kaynatılarak buharını burun ve ağız yoluyla çekmek, faranjitin olumsuz etkilerini aşağı seviyelere çeker. Buhar çekerken bir battaniye ya da pike yardımıyla örtünmek çok daha etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
Eğer sürekli sigara içiyorsanız faranjit şikayetleri sık sık ortaya çıkacaktır. Faranjiti hemen geçirmek istiyorsanız boğaz iltihabını atmak için tuzlu su ile gargara yapmalısınız. Tuzlu su ile gargara yaparak faranjit kısa süre içerisinde geçer. Tuz ile iltihaplanma da ortadan kalkmaktadır.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri