Birçok kişi bu kelimeyi farketmek şeklinde mi yoksa fark etmek şeklinde mi yazılacağı konusunda tereddütte kalır. Fakat TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı kelimeleri ayrı şekilde yazmaktır. Doğru kullanım “fark etmek” şeklindedir.
Fark etmek birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır birçok kişi merak ediyor. Fark etmek kelimesiyle sıkça karşılaşsanız da doğru yazılışına emin olamıyor olabilirsiniz. Fark etmek kelimesinin doğru yazılışı ayrı olmalıdır. Yani fark etmek şeklinde olan kullanımı doğrudur.
Herhangi bir ses olayı gerçekleşmediğinden dolayı fark etmek, ayrı yazılmaktadır. Azımsanmayacak kadar fazla bir kitle, ne yazık ki fark etmek kelimesini yazarken hataya düşmektedir. Fark etmek kelimesinin ayrı yazıldığını öğrenenler, bitişik mi ayrı mı yazılır ikilemine son vermektedir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Cevap: Fark edilir ayrı yazılır çünkü ses olayı yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Birçok kişi bu kelimeyi farketmek şeklinde mi yoksa fark etmek şeklinde mi yazılacağı konusunda tereddütte kalır. Fakat TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı kelimeleri ayrı şekilde yazmaktır. Doğru kullanım “fark etmek” şeklindedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
Arz Ederim kelimesinde ise etmek ve arz kelimeleri kaynaşmamıştır. Bu nedenle kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
TDK'ya göre oldum olası kelimesinin doğru yazılması için ayrı yazılması gerekir. Birçok kişi kelimeyi oldumolası şeklinde yazarak imla hatası yapar. Oldum olası kelimesinin doğru yazılmış hali oldum olası şeklinde ayrıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Merak edilen keşfetmek sözcüğü bitişik yazılan bir kelimedir. Keşf etmek şeklinde yazılması doğru değildir.
Sorusu da merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Yüzyıl TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Hak Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Hak etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "haketmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Pek çok insan tarafından bilgi almak ve hava yolu kelimesinin en doğru şekilde öğrenilmesi için tercih etmiş olduğu TDK yani Türk Dil Kurumu sitesinde hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ''havayolu'' yani birleşik yazımı olarak görülmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hafta sonu şeklindedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri