Tüm dünyanın Persian, Fars, İran kedisi isimleriyle tanınan ırk, biyolojik olarak bakıldığında bütün kedi ırklarının genlerini taşıdığı görülmektedir.
Farslar İranlı bir ulustur. Anzan-Güney Elam civarında yerleşiktiler ve başkentleri Sus şehriydi. Etimolojik olarak Pars (Pers) sözcüğünden gelmektedir. Pars kelimesi Arapçanın etkisiyle Fars haline gelmiştir; Arapça'da bulunmayan P harfi F ile ikame edilmiştir.
İranlı tarihçiler Farsların menşeini Perslere dayandırmaktadırlar. Perslerle Farslar arasında bir akrabalık söz konusu ise de, bu ilişki ancak bir ad akrabalığından öteye gitmemektedir. Bilindiği gibi, belirsiz bir tanım olan Pars/ Pers adı İslâmî kaynaklarda Fars olarak karşımıza çıkmaktadır.
2022 verilerine göre yaklaşık 86 milyon nüfusu bulunan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken, azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.
1. Köklü bir medeniyet olan İran'ın Perslere dayanan geçmişi. Büyük ve derin bir tarihî geçmişe sahip olan İran, M.Ö. 625 yılına kadar uzanan Pers ve Med İmparatorluklarının günümüzdeki varisleri olma özelliğini taşımaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüz İranlıların ataları olarak kabul edilirler. Antik İran'da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler, Persler tarafından kurulmuştur. Fars devletlerinin tarihi Ahamenişler ve Sasaniler şeklinde 2550 yıl öncesine kadar uzanır.
İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır.
Antik Persler; M. Ö. 2000'li yılların sonlarında Orta Asya ve Kafkaslar hattından İran'a göç eden halklardan biridir. Geldikleri bölgede hayvancılık faaliyeti gerçekleştiren Persler; etnik olarak Medler ve Partlar ile akrabadırlar.
Farsça (Farsça: فارسی; Farsî, پارسی , Parsî veya زبان فارسی; zebân-i Farsî), Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir.
İranlı antik peygamber Zerdüşt, İran dini inançlarını bir Henoteizm biçimine dönüştürmüştür. Zerdüşt'ün Avesta'sının ilahileri olan Gatalar, tek tanrılı fikirleri İran'a getirirken Yasht ve Yasna aracılığıyla çoktanrıcılığa ve önceki inançlara değinilir.
Dil olarak Kürtçe Farsça'dan daha eski. Bu tartışmasız.
Buna rağmen İran sözcüğü, Fars veya Pers sözcüğünün eş anlamlısı olarak değil, Aryen ırkının ülkesi anlamında coğrafi bir terim olmakla beraber, günümüzde bile Türk, Arap, Fars, Beluc, Peştu gibi kavimlerin birlikte yaşamış oldukları ülkeye verilen genel bir isim olduğunu görmekteyiz.
Bilindiği gibi, Kürtçe ve Farsça aynı Ari dil grubunun İrani koluna mensup kardeş dillerdir. Farsça ile Kürtçe kelimelerin yüzde ellisinden fazlası aynı kökene dayanıyor. Tarihi kaynakları, efsaneleri, halk hikayeleri, şarkıları, destanları aynı kökten geliyor.
Fars alfabesi, Farsçanın İran ve Afganistan'da kullanılan yazı sistemidir. Kökeni Arap alfabesine dayanır, bu alfabeye Arapçada bulunmayıp Farsçada bulunan ژ,چ,پ ve گ harflerinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Osmanlı alfabesi büyük ölçüde bu alfabeden uyarlanmıştır.
Nüfusun önemli bir bölümünü Farslar ve Azeriler oluşturur. Diğer etnik unsurlar Türkmenler, Kürtler, Afganlar, Araplar, Belucilerdir.
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
İran, Afganistan (Peştuca ile birlikte) ve Tacikistan'ın resmi dili Farsçadır. Özbekistan, Kazakistan'ın bazı bölgeleri, Kırgızistan, Türkmenistan, Rusya, Pakistan ve Çin'de, Farsça azınlık gruplarının kullandığı bir dildir.
Örneğin Hint - Avrupa dil ailesinden olan Farsça ile Ural - Altay dil ailesinden olan Türkçe arasında çok sayıda kelime alışverişi görülmektedir. Aynı grupta sınıflandırılan diller arasında anlaşılabilirlik oranı genellikle çoğunlukla çok azdır.
Farsça, ülkemizde edebiyat, tarih, kültür gibi birçok alanda öğrenimine ilgi gösterilen kaynak diller arasındadır. Farsçanın hâkim olduğu coğrafyalar ile siyasi, tarihi, kültürel, ekonomik ilişkilerin önemi, bu dili öğrenmeyi önemli hale getirir.
İran, Tacikistan ve Afganistan başta olmak üzere Basra Körfezi ülkelerinde de konuşulur ve yazılır. Farsça, Pers Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur ve 3 bin yıl öncesine dayanan bir yazılı geçmişi vardır. Farsça ve Türklerin ilişkisi İslâmiyet'ten öncesine dayanır.
Farslaşmış toplum, Fars diline, kültürüne, edebiyatına, sanatına, kimliğine dayanan veya fazlasıyla bu unsurlardan etkilenmiş toplumdur. "Persianate" terimi, Marshall Hodgson'a ithaf edilen yeni bir kelime.
Sasani Hanedanı, 224-651 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nu yönetmiş Fars hanedanı. I. Erdeşîr tarafından kurulan hanedanın isim kökeni onun dedesi Sasan'a dayanmaktadır.
Persler ya da Farslar (Farsça: فارس) günümüzde İran toprakları içinde bulunan İrani topluluklardandır. Günümüzde Farslar tarafından kurulmuş bir devlet vardır. O da İran İslam Cumhuriyeti'dir.
Maddeyi geliştirerek ya da konuyla ilgili tartışmaya katılarak Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. Medler (Eski Farsça: Māda, Yunanca: Μῆδοι, İbranice: מָדַי), İran'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan eski İran halklarından biridir.
Bağımsız kaynaklara göre % 25-30 olan İran Türklerinin oranı, Azeriler tarafından % 60-70 olarak ifade edilmektedir. En büyük Türk nüfusunu İran Azerileri oluşturur. Sayıları 18 milyon ila 25 milyon arasındadır. İkinci büyük grup Türkmenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri