Fas anayasası İslam'ı sadece resmî din kabul etmiş ve her dinden insana ibadet ve din özgürlüğü hakkı vermiştir.
1956 yılına Fransa ve İspanya hakimiyetinden kurtularak bağımsızlığına kavuşan Fas, anayasal meşrutî monarşi ile yönetilen bir devlettir. Devletin başı olan kral, aynı zamanda askerî ve dinî lider olarak da kabul edilmekte, “başkomutan” ve “inananların emiri” sıfatlarını uhdesinde tutmaktadır.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır. Ülkede çok az sayıda Yahudi olup birçoğu İsrail'e göç etmiştir.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor.
Dünyanın 59. büyük ekonomisi olan Fas, politik olarak istikrarlı ve iş dostu bir ülkedir. Uzun yıllardır sabit bir şekilde büyüyen Fas ekonomisi yapısal olarak Avrupa'ya Afrika'nın geri kalanından daha uyumlu olmasıyla beraber, Afrika kıtasındaki fırsatlardan da giderek daha fazla faydalanmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.
Türk Lirası'na göre değeri düşük olduğu için Fas'ın ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Fas. Başörtüsü, devlet kurumları tarafından teşvik edilmediği gibi genellikle kentsel orta ve üst sınıfların kaşlarını çatmaktaydı, ancak yasalar tarafından yasaklanmış değildir.
Terasta sakin bir akşam yemeği yemek veya Jemaa el-Fna pazarında yürüyüş yapmak için mükemmeldirler. Şort giymek Fas'ın kıyafet kurallarına kesinlikle aykırı olmasa da, istenmeyen dikkatleri üzerine çekebileceği için saçınızla örtülmedikçe önerilmez.
Evlenme başvurusu, Fas makamları önünde veya Büyükelçiliğimizde evlenecek çiftlerin Büyükelçiliğimize birlikte gelmeleri ve aşağıdaki maddelerde istenen belgeleri getirmeleri suretiyle yapılmaktadır. Büyükelçiliğimizde sadece Türk vatandaşlığı olan çiftler evlenebilir.
Depremin şiddeti, arama görevlilerinin ekipman eksikliği ve özellikle gerçekleşen coğrafyanın dağlık olması hasebiyle kurtarma çalışmalarının aksaması, Fas'ın kimden gelirse gelsin hiçbir yardımı reddedemeyeceğine işaret ediyordu.
Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi. Mostaganem Kuşatması kaldırıldı, İspanyollar bölgeden çekildi ve Fas, Osmanlı'nın himayesine girdi.
Fas'ın Neyi Meşhur? Fas'ta deri çantalar, hasır ürünler kadar çeşit çeşit baharatlar, nane çayı, babuş denilen terlikleri ve Tajin kapları (yöresel yemekleri pişirdikleri kaplar) ülkenin en meşhur ürünleri arasında sayılır.
Dışişleri Bakanlığı 8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
1860 yılında İspanya'nın Fas'ın kuzeyini işgal etmesiyle Avrupalı güçler arasında yarım yüzyıl sürecek ve Fas'ın egemenliğini giderek aşındıracak olan ticari rekabet başladı. 1912'de ülke üzerinde himaye kuran Fransa ile uzun süreli bağımsızlık mücadelesi 1956'da başarıyla sona erdi.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir.
Ama şunu da unutmayın Fas'ta gece hayatı oldukça pahalı. Alkollü içki satılan mekanlar için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Alkol satışı olmayan kafeler ise gece 12:00'ye kadar açık.
Fas rekor seviyede turist çekiyor
Özellikle Batılı turistlerin çöl turu için gittiği Fas, Afrika'da ziyaret edilebilecek en güvenli noktalardan biri olarak gösteriliyor. Son yıllarda hava yolu şirketlerinin ucuz seferler başlatmasıyla bu ülke özellikle Avrupa'dan turistlerin cazibe merkezlerinden biri oldu.
Fas - Hava durumu ve en uygun seyahat zamanları
Kıyıda yazlar kurak ve sıcaktır, gündüzleri sıcaklıklar 24-26°C'ye çıkar ve serin gece saatlerinde sıcaklıklar 17°C civarındadır. Kasım ile mart arasındaki kış aylarında ortalama sıcaklık 16°C civarındadır, arada bir sağanak yağar.
Son 72 saat içinde bulunan en iyi Türkiye - Fas gidiş dönüş uçuşu fiyatı ₺ 4.035'dır (İstanbul - Marakeş Menara). En hızlı Türkiye - Fas uçuşu 9 sa. 30 dk. (İstanbul Sabiha Gökçen - Marakeş Menara) sürmektedir. Lufthansa, KLM ve Wizz Air UK dahil olmak üzere Fas varışlı uçuş düzenleyen 4 hava yolu mevcuttur.
Fas seyahatinizi çöl ikliminin bir sonucu olan bu duruma hazırlıklı olarak planlamanızda fayda var. Fas'ta kış aylarında ise ılıman bir iklim hakimdir. Sıcaklardan hoşlanmıyor ve gezinizi bunalmadan gerçekleştirmek istiyorsanız Fas seyahati için kasım ve mart ayları arasındaki dönemi tercih edebilirsiniz.
Türkiye'de Fas'a seyahat edecek olan kişiler eğer 90 günden daha az bir seyahat planlıyorlarsa vizeye gerek duymaz. Eğer 90 günden daha uzun bir ikamet ve seyahat olursa Fas vizesi almak gerekir. Fas vizesini almak için gereken belgeler ile beraber Fas Konsolosluğuna gitmek gerekir.
Fas Bölgesindeki Plajlar
Gidip gördüğünüzde pişman olmazsınız... Essaouria Beach,Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan,oldukça büyük bir plaj.Yürüyüş ve bisiklet yolu son derece iyi. Kite surf ve surf imkanı var.Ayrıca develere binip,kumda gezinti yapmak da mümkün.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Fas Türkiye uçuş süresi yaklaşık olarak 4 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri