Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir.
Fast Food kültürü ABD'de doğmuş hızlı yemek yeme aperatif yeme, öğünü geçiştirme anlamı olarak ortaya çıkmıştır. Çalışan bireyler vakitlerinden tasarruf sağlamak için yemek düzenine geçmeden ayak üstü hızlı bir şekilde açlıklarını gidermek için Fast Food'u tercih etmişler ve fast food kültürü doğmuştur.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Temelde yağ ve şeker kaynaklı olan fast food tarzı besinleri çok fazla miktarda küçük yaşlardan itibaren tüketen çocukların ilerleyen dönemlerde , obezite ve kilo sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok fiziksel rahatsızlık ile karşılaşmasına sebebiyet vermektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast Food Ürünler
Hazır yiyecekler, içerdiği yüksek miktar doğmuş yağ dolayısıyla yerken tatlı gelse de fazla tüketimi özelikle göbek, bel ve basen bölgesinde fazlaca yağlanmaya sebep olacaktır. Kilo almanız hızlanır, spordaki yağ yakımınız zorlaşır.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.
Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir. Yoğun fast food tüketimi sonucunda vücudun şişkinlik oranı artar.
Kısaca Fast Food
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Fast food besinler olması gerektiğinden çok daha fazla tuz içerirler. Bu tuz miktarı damak tadınız için harika olabilir ama sağlığınız için öyle değil! Çok fazla sodyum tüketmek kan basıncının yükselmesine neden olur ve bu da kalp krizi riskini artırır.
Noodle, Asya'nın hamburgeri denebilir. Fast food anlayışını, Asya ülkelerinde geniş tabaklarda çeşit çeşit sosla yenebilen noodle'lar oluşturuyor.
Fast Food Ambalajları denilince ilk akla gelen hamburger çeşitleri, tost, döner, lahmacun, pide, soğuk sandviçler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, nugget, kokoreç, gibi yiyecekleri hazırlayan işletmelerin servis yaparken ekmeği ve içindeki malzemeleri servis etmek için kullanılan, ürüne ...
Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald's, California'da Dick ve Mac McDonald tarafından 1940 yılında açıldı. Bundan tam 26 yıl sonra, İstanbul Taksim'de 24 Ekim 1986 yılında Türkiye'deki ilk şubesini açtı.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Paşa Döner ürünlerinin helal olup olmadığını merak eden tüketicilere de hatırlatmakta yarar var: Marka, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından Helal Uygunluk Belgesi almıştır.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food kabul edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sporcular neden yoğurt yemez? Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Fast food ustası; kafe, restoran ve büfe gibi işletmelerde az malzemeyle çabuk hazırlanabilen pratik yiyecekleri hazırlayan kişidir. Fast food ustası nedir sorusuna; tost, sandviç ve hamburger gibi yiyeceklerin hazırlanmasını sağlayan kişi cevabı da verilebilir.
1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi .(muhtarlık tasdikli) 2-2 adet fotoğraf 3-Tapu fotokopisi. 4-Yapı kullanma izni kağıdı. 5-Kiralıksa Kira mukavelesi aslı veya Noter tasdikli sureti. 6-Vergi levhası fotokopisi. 7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi.
Fast food hazırlayıcıları , işe yeni başlandığında genel olarak aylık net ₺1.153 ile ₺1.524 arasında para kazandırır. 5 yıllık hizmetten sonra bu rakam, 45 saatlik bir çalışma haftası için aylık ₺1.219 ile ₺1.734 arasındadır.
Cevap: Hazır yemek (Hamburger pizza vb. türlerde yiyecekler.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri