Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar. Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin. En çok bir yıl saklanabileceği için, bu tarih çok işe yarayacak.
Kıyma tamamen çözülmeden kullanılmamalıdır. Donuk haldeyken pişirilirse bir tarafı çiğ kalacaktır.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.
Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin. Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir.
İlgili 31 soru bulundu
Etin kolay pişmesi doğranma şekliyle de alakalıdır. Küçük küçük parçalar halinde doğranmış etler daha çabuk pişer. Donmuş et pişirme için etinizi buzluktan çıkarttıktan sonra çözülmesini bekleyin. Çözülen eti ister normal tencerede, isterseniz de düdüklü tencerede kısık ateşte olmak üzere pişirebilirsiniz.
Buzluktan çıkan kıyma direkt pişirilir mi? Kıyma tamamen çözülmeden kullanılmamalıdır. Donuk haldeyken pişirilirse bir tarafı çiğ kalacaktır. Bu da yapılan yemeğin lezzetini ve kıvamını bozacaktır.
Kurban eti kesildikten sonra etin buzdolabında bir kap içinde 3-4 saat dinlendirilmesi tavsiye ediliyor. Uzmanlar ise kıyma çektirmeden önce etin buzdolabında 2 gün dinlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Leziz ve kokusuz bir kıyma için iki gün bekleyip, eti o şekilde kıyma olarak çektirebilirsiniz.
Kurban bayramında kasaplar çok yoğun oldukları için evde kıyma makinesiyle kolayca etlerinizi kendiniz çekerek yemeklere kullanmak için dolaba kaldırabilirsiniz. Etleri kıyma haline getirmeden önce ilk olarak dolapta bir gün bekletmeniz gerekir. Çünkü dinlenen et çekildikten sonra daha çok lezzetli olur.
Kıyma çektirmek isteyenler kilosu 2.5 TL'den bunu yaptırabiliyor. Sokakta yıkma çektirilmesinden ziyade bizim kasaplar olarak yaptığımız işlem daha hijyenik bir ortamda gerçekleşiyor.
Buzluktan çıkan et piştikten sonra tekrar buzluğa konur mu? Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz.
Sıcak bir ortamda et hızla bozulur ve bakteri üretir. Dondurulmuş gıdalarda da bu durum aslında aynı. Bir kere dondurucudan çıkardığımızda o gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür.
Hepimizin bildiği gibi kıymayı çözdürmenin en doğru yöntemi bir gece önceden buzdolabına indirmek. Bu sayede etin içerisinde bakteri üremesine neden olmadan, yavaş yavaş en güvenilir şekilde buzları eriyecektir ve kullanıma hazır hale gelecektir.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Döner hazırlanırken doğru bir ısıl işlemin yapılmasının önemli olduğunu Dr. Öğretim Üyesi Doğan, “Etin iç sıcaklığının minimum 72 derece olması lazım. Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır.
Kesilen ve parçalara ayrılan kurban etin önce soğuk su ile yıkamalıyız. Et parçalara ayrıldıkça ve özellikle elle yapılan satır kıymaya dönüştüğünde üzerindeki mikrobiyal yük artacaktır. Temizlenmeden ve yıkanmadan etler kıyma haline getirilmemelidir.
Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar. Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlanan köfte daha lezzetli olur. Yoğurduktan sonra en fazla 1 saat dinlendirmek, köftenin lezzetini arttıracaktır.
Kıyma çekmek, kıymayı püre haline getirmek gibi amaçlar için blender sık sık tercih edilebilir. Ekstra kıyma çekme makinesi almadan mikser ve blender yardımı ile ya da mutfak robotu kullanarak kıyma çekilebilir.
Kasaptan alınan et yıkanmak zorunda değildir.
Geçtiğimiz yıllarda kıyma çekme fiyatları kilo başına 2 TL, 3 TL, 4TL gibi fiyatlar üzerinden yapılıyordu. 2022 senesinde ise kıyma çekme işlemleri 5 TL'den başlıyor.
Kasap esnafı dışında kıyma çekmek ve et işlemek yasaklandı. Bu nedenle kıymanızı kasap esnafımızdan çektirmemiz gerekiyor. Çünkü kasapların kıyma makineleri sürekli denetimden geçen ve temizliği yapılan, soğutuculu makinelerdir.
Şimdi iki Çelik tencerenizi alın birine oda ısısında olan bir litre suyu koyup diğerini tabanı üste gelecek şekilde tezgahınıza ters çevirip gerekli olan kıyma et vs nizi bu tencerenin tabanına koyun üzerine de içi su dolu tencereyi oturtun ve sadece 5 dk da kıymanızın çözüldüğünü göreceksiniz.
Pratik Yöntem Şöyle ki; bir çelik tencereyi ters çevirip üstüne kıymayı yerleştirin. Bir başka çelik tencereye de oda sıcaklığında iki litre su doldurun. Bu tencereyi kıymanın üstüne oturtarak 5 dakika beklemeye bırakın. Bu kadar kısa bir süre içerisinde kıymanız tam olarak çözülecek ve kullanıma hazır hâle gelecektir.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri